avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta standard de pensionare in invatamant
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta standard de pensionare in invatamant

Buna ziua
Doresc sa stiu la ce varsta trebuie sa iese la pensie o persoana care a implinit varsta de 59 de ani anul trecut in luna noiembrie , lucreaza in invatamant si are o vechime de peste 35 de ani in unitate.Persoana respectiva a primit decizie de pensionare de la inspectoratul scolar , dar ea nu doreste sa se pensioneze inca ,pe motiv ca are dreptul , conform noii legi a invatamantului, sa lucreze pana la implinirea varstei de 60 de ani.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:21, 7 Aprilie 2011
Daca este vorba despre o doamna, in octombrie 2010 a indeplinit conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta (adica la 59 de ani si 11 luni).

Simona Armeana a scris:
ea nu doreste sa se pensioneze inca ,pe motiv ca are dreptul , conform noii legi a invatamantului, sa lucreze pana la implinirea varstei de 60 de ani.

Eu nu stiu sa existe o asemenea prevedere in Legea nr. 1/2011. Din contra, art. 284 din acest act normativ prevede ca personalul didactic se pensioneaza in conditiile prevazute de legislatia care reglementeaza sistemul public de pensii, adica in functie de varstele standard de pensionare si stagiile minime si complete de cotizare prevazute in Legea nr. 263/2010.

Art. 284
(1) Personalul didactic beneficiaza de pensie in conditiile prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii care reglementeaza sistemul public de pensii.
(2) Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control din invatamantul de stat se pensioneaza la data implinirii varstei legale de pensionare. Dupa data implinirii varstei legale de pensionare, se interzice indeplinirea oricarei functii de conducere, de indrumare sau de control.
(3) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de indrumare si de control se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al inspectoratului scolar.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfasura activitati didactice, salarizate prin plata cu ora, dupa implinirea varstei standard de pensionare.
(5) Personalul didactic pensionat din invatamant beneficiaza de asistenta medicala si de acces la casele de odihna si la bazele de tratament ale cadrelor didactice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare - cadru didactic alinalextd alinalextd Sunt profesor, n. 31.05.1950 , am o vechime de 39 ani,cand pot iesi la pensie la limita de varsta? Dar anticipat si cu ce penalizare? Odata proesorii puteau ... (vezi toată discuția)
Pensionare invatamant marin83 marin83 profesorii se pot pensionare cu 3 ani inaintea varstei standard? (vezi toată discuția)
Pensionare limita varsta mihamik mihamik imi puteti raspunde, va rog, tatal meu a implinit varsta de pensionare (64 de ani si doua luni in septembrie, el fiind nascut in iulie 1947),lucreaza in ... (vezi toată discuția)