avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... polita asigurare locuinta reziliata unilateral
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

polita asigurare locuinta reziliata unilateral

Buna ziua,

Anul trecut am incheiat o polita de asigurare pentru un imobil de 130 mp aflat in Bucuresti, zona de nord ( rezidentiala = Aviatorilor ) a Capitalei. Apartamentul este situat intr-o vila regim P+2 construita in anii 1938-1940, la etajul 1 si a fost asigurat pentru suma de 170.000 euro.
Anul acesta in octombrie am platit in avans, integral prima de asigurare pe anul al doilea, care intra in vigoare pe 19 noiembrie. ( in anul precedent nu au existat niciun fel de daune ).
La inceputul lunii decembrie ( dupa ce polita platita intrase in vigoare ) am primit un telefon de la societatea de asigurari cum ca va veni un inspector de risc de la ei sa faca poze, ca s-au schimbat conducerea si normele interne ale societatii. Intreband daca se poate modifica in vreun fel polita in vigoare in urma verificarii, ni s-a spus ca nu, sub nicfio forma, ba mai mult putem sa refuzam sa il primim. In data de 9 decembrie a venit inspectorul respectiv care a facut poze la toata cladirea, nu s-a rezumat numai la apartamentul asigurat. A pozat fatada cladirii pe toate partile, a pozat subsolul, podul si interiorul apartamentului.
Azi, ( nr 23 decembrie), am primit telefon de la societatea de asigurare cum ca in urma analizei inspectorului de la ei, s-a constatat ca apartamentul locuit ( si cel asigurat ) este ok, numai ca aspectul general al cladirii si faptul ca are tencuiala exterioara din loc in loc cazuta ii face sa rezilieze polita aflata in vigoare. Mentionez ca in raport au mentionat si structura de rezistenta deficitara, lucru care nu stiu cum l-au constatat, avand in vedere ca nu s-a facut vreo verificare de specialitate, structura casei nu a fost modificata si este facuta din caramida. Casa nu figureaza in lista cladirilor cu risc seismic.
Acestea fiind zise, ne-au informat ca vom primi o notificare scrisa acasa, ca apoi in 20 de zile de la primirea notificarii se reziliaza polita, urmand sa ne restituie contravaloarea lunilor platite in avans. Acest lucru si-l rezerva, spun ei, prin conditiile generale care ar fi trebuit sa insoteasca polita, dar pe care noi nu le-am primit la reinnoirea acesteia. Le-am primit o singura data, la semnarea primei polite anul trecut dar nu le-am semnat niciodata, ori aceleasi conditii mentioneaza intr-unul din articole ca polita, cererea de asigurare si conditiile generale trebuiesc semnate. Cei de la societate sustin ca nu trebuiesc semnate, ca ele insotesc polita si ca o data semnata polita este evident ca le-am citit, lucru complet fals, nici nu ne-au fost date.
Intr-adevar pe polita este bifata o casutza la baza contractuala a politei: Conditii generale care insotesc polita, ori ele nu insotesc polita. O doamna directoare sustine ca sunt valabile si conditiile specifice, acestea nefiind nici macar bifate pe polita semnata de mine.
Citind conditiile generale de asigurare ale societatii, nu am regasit nicaieri la niciun punct cum ca polita se poate rezilia unilateral. Intreband de ce nu s-a facut verificarea aceasta inainte de a intra polita in vigoare, ni s-a spus ca s-a omis acest lucru.
Este normal sa se rezilieze contractul in urma acestei asa zise verificari in conditiile in care noi am platit intreaga suma pe acesta polita ( chiar daca se restituie lunile nefolosite ) care ar trebui sa se incheie pe data de 19 noiembrie 2011? Se poate asa ceva mai ales ca noi nu am primit conditiile generale, nu le-am semnat si nici macar macar nu am stiut ca mai exista si conditii specifice? Este corect din punct de vedere juridic si ce putem face? Nu neaparat pentru ca nu am putea incheia o alta asigurare la o alta societate, dar pentru ca este o aberatie toata aceasta poveste si ni se pare o mare nedreptate fapta in sine si mai mult de atat nejustificata!!!!
Va multumesc pentru ambilitate,
Cu stima, Andreea Ivan
Cel mai recent răspuns: andreea_ivan , utilizator 15:55, 24 Decembrie 2010
conditiile de reziliere le gasiti pe politas de asigurare. exceptind problema primirii sau nu a conditiilor generale eu va recomand sa analizati strict conditiile contractuale in care polita poate fi reziliata de catre asigurator. de asemenea, asteptati nota de reziliere si in functie de temeiul legal invocat analizati legalitatea rezilierii.

este adevarat va nu se pot invoca deficiente de structura fara analiza acesteia - care se face prin utilizarea unor instrumente specifice si nu prin simpla analiza a unei fotografii.

totodata, este posibil sa aveti probleme la incheierea unei noi politw de asigurare - exista o informare reciproca a firmelor de asigurare cu privire la bunurile imobile asigurate ptr a depista fraudele. in cerea de asigurare veti fi intrebat daca imobilul a mai fost sau nu asigurat iar declararea in fals se pedepseste si noua polita devine nula. daca confirmati vechea asigurare, si noul asigurator va fi informat despre problema imobilului si va deveni reticent in a emite noua polita.

eu va recomand sa asteptati rezilierea si sa o analizati impreuna cu un avocat ca sa puteti verifica legalitatea ei precum si caile de atac, daca este cazul.
Multumesc, asa o sa fac....
Craciun fericit
Sfatul meu este sa nu va cramponati de aceasta societate de asigurari pentru ca daca la incheiere aveti probleme cu atat mai mult veti avea la o eventuala despagubire.
Ar treui sa solicitati integral prima de asigurare pentru ca nu s-a reziliat din vina dvs. si sa va adresati unei alte societati de asiguari.
Atentie la alegerea noii societati , nu pretul, ci seriozitatea si renumele companiei conteaza cel mai mult cu atat mai mult cu cat aveti posibilitatea sa beneficiati de Asistenta Tehnica de urgenta in caz de evenimente la domiciliu.

Craciun Fericit
Buna ziua,
Am mai discutat si, in mod clar vom renunta la aceasta societate. Am fost sfatuita sa astept notificarea de catre toata lumea si apoi in functie de motivele invocate am sa fac plangere scrisa atat la ei cat si mai sus, si am sa cer evident despagubiri ( cineva m-a sfatuit sa cer si daune de interes )
Asa este renumele conteaza, dar am fost tentati de pretul cat de cat generos si ne-am pacalit. Ba mai mult am facut RCA si asigurarea obligatorie tot la ei. Acum am vb deja cu Garanta unde avem Casco de 3 ani si sper sa rezolvam cu bine, mai ales ca ei stim ca sunt seriosi, neavand niciodata probleme cu plata despagubirilor ( 2 incidente medii ) in acesti trei ani.
Astept oricand alte sfaturi, sunt binevenite. Asa ca mine probabil au patit si altii si trebuie sa gasim o solutie sa oprim aceste abuzuri.
Va multumesc,
Craciun Fericit!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere rca inainte de a intra efectiv in vigoare ady0001 ady0001 Am incheiat o asigurare RCA printr-o agentie A, insa imediat dupa aceea am dat peste o alta agentie B cu un pret mult mai avantajos, diferenta de 90 de roni ... (vezi toată discuția)
Proprietarul imobilului în care stau cu chirie a decedat. cum pot anula contractul? celentano12021980 celentano12021980 Buna ziua, Am si eu o nelamurire, Eu am inchiriat un apartament de la un cabinet medical individual cu care am semnat un contract de inchiriere, Din partea ... (vezi toată discuția)
Asigurator si client silviu35 silviu35 ANUL trecut am facut la o banca o asigurare in caz ca imi pierd locul de munca ca sunt somer sau altceva se intampla suporta asiguratorul rata. AM primit ... (vezi toată discuția)