avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ajutati ma sa-mi raspund la o intrebare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ajutati ma sa-mi raspund la o intrebare

actiune in tren,noaptea,2 persoane.
una fura poseta,a 2 pers undeva pe hol,departe de usa compartimentului.
prima pers intra in compartiment,victima vorbea la telefon,poseta era intre ea si geam,o ia incercand sa fuga.victima il apuca de tricou iar el reuseste sa scape fara a o atinge.
la ce se incadreaza fapta???
victima declara ca nu a fost abuzata nici intr-un fel.
Cel mai recent răspuns: Paraschiv Liviu , Avocat 18:41, 26 Decembrie 2010
furt calificat.

totusi,nu a avut loc nici o altercatie?
Daca victima declara nu a fost victima si unor vioente,este bine pentru infractor,scapa destul; de ieftion,daca nu are antecedente penale.
Sa recuperat prejudiciul?si-a recunoscut fapta?
parerea mea este ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de talharie.
sunt convins ca si dosarul care se va judeca va fi pentru talharie.
Este vorba despre furt calificat petrecut in conditiile art.208-209 lit a(mai multe persoane) si f.(intr-un mijloc de transport in comun) din c.pen.

Nu poate fi talharie intrucat nu a fost vorba despre violente sau amenintari,punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara,cverinte prev.de art.211 c.pen.
S-a speculat momentul in care victima vorbea la telefon si cu "iuteala de mana" a avut loc sutragerea
Ii lipseste atat latura subiectiva,cat si cea obiectiva.

Ca infractiune contra patrimoniului, tâlharia constituie cea mai grava
forma sub care se poate comite fapta de furt.

Activitatea principala -; furtul -; consta si in cazul talhariei in luarea bunului mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, ceea ce implica un act de deposedare si un act de imposedare.
Activitatea secundara se poate realiza prin una dintre urmatoarele actiuni pe care legea le prevede alternativ: a) intrebuintarea de violente; b) intrebuintarea de amenintari; c) punerea victimei in stare de inconstienta; d) punerea victimei in neputinta de a se apara.


Aceastaeste parerea mea,desi iau in considerare si varianta userului doberv.
Stiu ca era o decizie a Inaltei Curti in care de exemplu, fapta persoanei de a smulge fesul unei persoane fara ca autorul sa exercite agresiuni fizice sau psihice asupra victimei constituie infractiune de furt si nu de talharie. Practica instantelor este diferita in functie de elementele fiecarui caz si de apararea aleasa de aparatorul partilor. In speta ta, daca ar fi sa ne luam de cele spuse mai sus, ar fi un furt calificat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare juridică trailer1234 trailer1234 Buna seara! In cazul in care un agresor opreste doua persoane, le ameninta ca in cazul in care nu ii vor da bunurile le va ucide, pe una o deposedeaza de un ... (vezi toată discuția)
Talharie sau furt? bogosianu bogosianu Daca o persoana x cere bani persoanei y, persoana y ii da bani de frica, ce infractiune o comis persoana x? (vezi toată discuția)
Furt calificat sau talharie? Mihaita Catalin Mihaita Catalin Un grup de persoane intra in curtea (imprejmuita) unui cetatean. Cetateanul, de frica si considerandu-se amenintat, fuge in afara proprietatii sale. Grupul de ... (vezi toată discuția)