Firma la care lucrez mi-a taiat 2 zile de concediu de odihna aferent anului 2010 pe motivul ,,ai fost in medical o luna de zile si pe respectiva luna nu beneficiezi de concediu de odihna,, eu in contractul individual de munca am 21 de zile...in cazul acesta cum pot proceda? Ma duc in instanta cu ei pentru 2 zile? Fac plangere la ITM?
Multumesc,
Z.
1. Codul muncii spune:
Art. 140...
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
2. Perioada de concediu medical nu este activitate prestata deci nu puteti lua CO corespunzator aceastei perioade.
3. Sunt unele unitati care au stipulat in CCM al lor ca perioada de concediu medical, mai mica de 30 de zile, nu este considerata perioada de inactivitate si pentru aceasta se acorda CO.
4. Verificati in CCM aplicabil la unitatea dvs.
Multumesc de raspunsuri; din ce spune legea ,,se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic,, se pare ca sunt acoperiti sa imi taie doua zile...pe de alta parte noi nu avem negociat un CCM, doar contractul individual ce stipuleaza 21 de zile pe an!
1. Daca nu aveti CCM la nivel de unitate se aplica CCM la nivel de ramura sau cel la nivel national.
2. Asa este, in CIM aveti stipulate 21 de zile lucratoare dar acestea se acorda in conditiile prevazute de Codul muncii.
3. Asadar angajatorul are dreptate, din punct de vedere legal, sa va diminueze numarul de zile de CO.
Concediul de odihna
Noelin
In anul 2009 am avut dreptul la 27 de zile de concediu de odihna. In perioada 22.09.2009 - 31.12.2009 am fost in concediu medical si nu am reusit sa-mi ... (vezi toată discuția)