O persoana detine doua testamente incheiate la notariat in anul 1979. Un testament este incheiat de tată, care ii lasa toata averea existenta in patrimoniul său la data decesului (in 1989), iar celalalt este incheiat de mamă - idem, care a decedat in anul 2001. In afara persoanei din testament mai exista 5 moştenitori.
1. Au ceilalti mostenitori dreptul la masa succesorala, in conditiile in care parintii si-au exprimat tocmai din 1979, preferinta de a lasa prin testament toata mostenirea celui de-al saselea, fara ca pana la data decesului sa-si schimbe optiunea?
2. Exista sanse ca testamentul sa fie desfiintat si mostenirea sa fie impartita intre toti cei 6 mostenitori?
Daca exista succesibili carora legea le confera calitatea de rezervatari,. acestia au dreotul de a culege rezerva.Acestia sunt descendentii , parintii defunctului si sotul supravietuitor.Astfel, defunctul avea dreptul de a dispune prin testament, fara insa a incalca dreptul la rezerva succesorala ce ar reveni categoriilor de mostenitori anterior enuntati.
Din acest punct de vedere testamentul ar putea fi atacat de mostenitoriv rexervatari.
buna ziua.
nu prea mai pot face nimic intrucat reductiunea testamentului pe motiv ca incalca rezerva succesorala poate fi solicitata intr-un termen de 3 ani de la data decesului, termen care s-a scurs de mult timp.