Potrivit Recursului in interesul legii promovat de procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, s-a incercat unificarea practicii judicare a dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune. Astfel ca se considera aplicabila legea sub care a inceput posesia utila, publica... Interesul este pentru Transilvania si Bucovina de Nord, care au foat sub ocupatie straina si in care dreptul de proprietate se dobandeste preponderent prin inscrierea in Cartea Funciara. Este interesant ca pentru posesiile incepute inainte de anul 1942 se aplica Cutuma maghiara si Codul civil austriac, pentru posesiile incepute intre 1942 si 13 iulie 1947 se aplica Codul civil, pentru posesiile incepute intre anii 1947 si 1996 se aplica D-Lege 115/1938. Iar dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 7/1996, cu privire la dobandirea dreptului de proprietate se aplica aceasta din urma lege. Am cautat pe net Codul civil austriac si jurisprudenta maghiara, dar nu prea am gasit. Are cineva?
Dr. George Plopu "Parti alese din dreptul privat ungar" vol I publicat de edit. societatea anonima "Ateneul" Oradea-Mare 1929; vol II editura "Tipografia cartilor funduare, Cluj 1924.
Nu este nici o eroare vol II fiind publicat inainte de vol I cu explicatii din partea autorului.
Autorul a fost judecator la Inalta Curte a regatului maghiar inainte de 1918, dupa care a fost judecator la Inalta Curte de Casatie a Romaniei. A scris importante lucrari de doctrina si in limba magiara. In anul 1920 Ministerul de Justitie i-a comandat aceste lucrari pentru uzul magistratilor care veneau din vechiul regat in Transilvania intrucat acestora regulile Curiei regale magiare si ale Codului civ. austriac le erau cu totul straine. Nu este asadar o simpla opera doctrinara ci una cu statut oficial in virtutea faptului ca a fost scrisa pentru Ministerul de Justitie. Lucrarea a fost intens folosita si citata in perioada antebelica si ulterior, insa astazi este extrem de rara.
Vol. I contine titlul 3 paragrafele 437-441 "achizitiunea proprietatii imobilelor prin usucapiune (deposedare)" unde se gasesc toate regulile uzucapiunii atat pentru dreptul maghiar (cu jurisprudenta Curiei regale) cat si pentru dreptul civil austriac (tot cu jurisprudenta).
Lucrarea este din pacate greu de scanat din cauza fragilitatii exemplarului pe care-l detin si a deteriorarii prin murdarire a paginilor. Intrucat toata cunoasterea ar trebui sa fie "open source" am sa incerc insa sa scanez paragrafele care te intereseaza si sa ti le trimit in format jpg. Contacteaza-ma pe adresa sophos1967@yahoo.com pentru a sti unde sa le trimit.
O zi buna!