avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CASA CONSTRUITA PE TERENUL STATULUI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CASA CONSTRUITA PE TERENUL STATULUI

Am urmatoarea situatie .Locuiesc la tara si detin o casa care e construita pe terenul statului .Am fost Mi-am scos identificare teren, apoi am fost la un notar desi el ma trimis sa imi scot identificare teren ,asa si mi-a spus ca trebuie sa merg la primarie sa imi intabuleze terenul ca acolo e cheia ,
eu am impozitele la zi nu sunt un rau platnic sau alceva ...
Intrebarea mea este cum pot sa imi fac acte pe casa sa fiu eu proprietarul sa imi intabulez casa ? casa e construita acu vreo 80 de ani ...Va rog daca aveti raspunsuri sa ma ajutati .
Cel mai recent răspuns: luddivic , utilizator 20:28, 29 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind vorba despre 80 de ani trebuie sa stim neaparat unde in Romania se afla casa (In Transilvania, Banat, Crisana, Maramures si Bucovina se aplica o lege, in vechiul regat alta). Mai trebuie sa stim de unde stiti ca terenul este al statului (daca exista carte funicara apare inscris acolo? daca nu exista v-a fost furnizat un document? )
In banat se afla casa ,pai cand am fost sa identifice terenu mi-au spus ca nu am numar top sau ceva de genu si ca ii pamantul statului (primariei )
Unu. Trebuie sa mergeti la Biroul de Carte Funciara si sa solicitati extrasul pentru terenul care a fost identificat.
Doi. Trebuie sa vedeti cand s-a intabulat statul si cu ce titlu (de ex. Legea 58/1974, alta lege, ...)
Trei. De principiu, daca nu exista complicatii, se poate invoca uzucapiunea, in anul 1937 cand a inceput posesia fiind in vigoare Codul civil austriac (Codul civil roman s-a introdus in Transilvania, Banat, Crisana, doar in 1943) care stabilea un termen de 40 de ani daca terenul este al statului.

art. 1460 si urm. Cod civil austriac, printr-o folosinta publica, pasnica si exercitata sub nume de proprietar, titularul posesiei si avanzii cauza ai acestuia, prin jonctiunea posesiunilor vor dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiunea de 40 de ani, chiar si asupra bunurilor proprietate de stat.
Ultima modificare: Duminică, 29 Octombrie 2017
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Pai cei de la identificare mi-u zis ca cei de la primarie trebuie sa se intabuleze si dupa sa imi dea pamantul de sub casa ...casa unde e construita a fost "izlaz" si langa e un drum ...practic casa e bagata in drum cum arata pe harta..mie nu imi trebuie si drumul sau alceva eu doar vreau sa imi fac contractul pe casa nimic alceva ...ce as putea sa le zic lu astia la primarie ?ce sa fac care sunt pasii?multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decret 115/1938 sau codul civil bms bms Asta m-a pus instanta sa aleg.Am depus o cerere pt constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune in contradictoriu cu o matusa care si ea ar avea drept ... (vezi toată discuția)
Situatia reala nu corespunde cu cea de cf mari13 mari13 am cumparat un imobil, casa-teren, prin contract autentificat la notar. desi vanzatorul era inscris ca proprietar in CF , la identificarea topo a imobilului, ... (vezi toată discuția)
Codul civil austriac Profion Profion Ce prevede acest Cod privind succesiunea adoptatului cu efecte depline? (vezi toată discuția)