avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunuri comune mostenire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunuri comune mostenire

daca in timpul casatoriei unul dintre soti cumpara un apartament exclusiv pe numele sau. la decesul sotului nenumit ca si proprietar la succesiune intra si apartamentul respectiv? in ce cota?
Cel mai recent răspuns: sd2010 , utilizator 17:39, 28 Decembrie 2010
daca se cumpara imobilul in timpul casatoriei, este bun comun si se va imparti in cota de 1/2 ( partea decedatului), acea jumatate se va imparti in functie de calitatea celor care vin la mostenire, de exemplu, daca sunt copii, acestia vor lua 3/4 si sotul supravietuitor 1/4 la care se adauga, bineinteles, propria-i jumatate din imobil.
Cu unele excepții, bunurile achiziționate în timpul căsătoriei sunt bunuri comune. Calitatea de bun propriu trebuie dovedită. Simplul fapt că la actul de vânzare-cumpărare se prezintă doar unul dintre soți, actul fiind semnat doar de acesta, nu reprezintă o excepție. Dacă se dovedește că este bun propriu al soțului supraviețuitor, bunul nu intră în masa succesorală a soțului decedat.
daca imobilul este cumparat din bani proveniti dintr-o mostenire sau cev ade genul asta care sa fie exclusiv suma de bani apartinand sotului trecut ca si proprietar mai poate fi impartit?
Dacă în timpul căsătoriei moșteniți, singur, un imobil apoi îl vindeți și cu banii proveniți din vânzare cumpărați altul, bunul este bun propriu al dumneavoastră. În acest caz bunul cumpărat va face obiectul masei succesorale doar la decesul dumneavoastră.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea mea - cumparam impreuna cameliaagafia cameliaagafia Am un apartament mostenire de la mama mea. In cazul in care il vand si eu si sotul cumparam o alta casa impreuna, pot sa o pun numai pe numele meu? Sau ... (vezi toată discuția)
Mostenire soso35 soso35 Buna seara! Rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: parintii au divortat in urma cu mai multi ani avand in proprietate o casa . Dupa partaj mama a ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune petricadracea petricadracea Ma adresez dvs. la rugamintea unui vecin cu urmatorul subiect la care nu am putut sa-i dau un sfat,nefiind competent. Decedeaza mama si in urma decesului se ... (vezi toată discuția)