avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nulitate relativa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nulitate relativa

Avand in vedere ca nulitatea relativa poate fi invocata de orice persoane al carui interes a fost nesocotit la incheiera actului juridic am o intrebare in legatura cu decizia instantei in cazul spetei urmatoare:

La 15.03.1995, intre CG si CA a intervenit un contract de schimb prin care CG a transmis un apartament situat in Bucuresti, primind de la CA un teren in extravilanul orasului Constanta.trei luni mai tarziu, CG a vandut apartamentul printr-un act autentic, lui DF, contra sumei de 300.000 lei vechi.
Prin cererea adresata instantei, CA, proprietarul actual al apartamentului a solicitat anularea actului de vanzare-cumparare incheiat intre CG si DF, avand drept motiv eroarea asupra calitattii de proprietar a vanzatorului.

Solutia instantei este urmatoarea:
Instanta va respinge actiunea lui CA avand in vedere lipsa calitatii procesual active a reclamantului. Tertii care sunt straini de contract si care se pretind proprietari ai bunului au la indemana o actiune in revendicare.

Ceea ce nu inteleg eu este ca daca nulitatea poate fi invocata de persoana al carui interes a fost nesocotita atunci in cazul luyi CA nu putem spune ca interesul lui a fost nesocotit la incheiera contractului?Chiar daca nu a participat la incheierea contractului,fiind doar un tert.
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 12:09, 28 Decembrie 2010
Este corecta aceasta solutie, deoarece , pentru a putea invoca nulitatea, o persoana trebuie sa fi participat la inchieerea actului juridic, fie personal, fie prin reprezentant legal.
Chiar daca interesele tertului au fost lezate, exista alte actiuni la indemana sa si unde are calitatea procesuala activa.Nu stiu daca speta dvs. este pur teoretica, insa, cocontractantul DF, care este tert fata de contractul inchieiat intre CA si CG,s-ar putea sa fi fost un tert de buna credinta si desfiintarea actului sa fie delicata.
Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2010
ContSters181996, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de vanzare-cumparare RCP RCP Reclamantul cheama in judecata paratul solicitand instantei constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare incheiat intre ei si avand drept ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii de reprezentant ContSters297103 ContSters297103 am un debitor la intretinerea de bloc care zice ca presedintele care a semnat actiunea nu-i legal numit.. pe intampinare am ivocat exceptia lipsei calitatii ... (vezi toată discuția)
Revocare act vanzare cumparare cu proprietar minor centrud centrud poate fi revocat un act de vanzare cumparare facut la notar in care copilul este proprietar daca parintii copilului doresc revocarea actului (vezi toată discuția)