Intr-o institutie publica un salariat a fost angajat pe un post care necesita studii superioare, fiind dusi in eroare de un atestat de studii universitare prin care se preciza ca prin anii 70 a absolvit cursurile universitare respective. Ulterior am constatat ca acel act nu tine loc de diploma de licenta. I s-a desfacut contractul de munca , pe motiv de necorespundere profesionala, iar instanta i-a dat castig de cauza, fiind nevoiti sa-l reintegram pe postul avut anterior si sa-i platim salariul pentru perioada in care a avut CM incetat. Acum institutia a actionat in instanta pentru constatarea nulitatii CM.
Institutia noastra are grave probleme financiare astfel incat suntem nevoiti sa facem concedieri colective. Intrebarea care se pune este ; putem sa facem demersurile pentru concediere colectiva si pentru salariatul in cauza, tinand cont de procesul care va urma ?
Va multumesc!
Daca exista o sentinta definitiva prin care instanta a hotarat reincadrarea lui, pana la terminarea celei de a doua actiuni, ma tem ca nu aveti dreptul sa ii desfaceti CIM, decat daca, nu cumva institutia a intrat deja in faliment.
Desi pare ca doriti sa-l concediati cu orice pret, trebuie sa analizati situatia cu atentie.
Care este motivarea instantei cu privire la concedierea pentru necorespundere profesiona? Instanta a constata ca diploma prezentata la angajare este echivalenta cu studiile necesare postului respectiv?
Dati mai multe amanunte.
Care este motivatia contestarii CIM? Postul pe care il ocupa care este? Poate fi ocupat si de o persoana cu studii medii calificata prin curs de calificare?
De fapt chiar instanta ne-a sugerat ca motivul incetarii raporturilor de munca nu poate fi decat nulitatea contractului, deoarece institutia nu a urmat procedura de evaluare prealabila a salariatului ; instanta nu a admis decizia de concediere pentru necorespundere profesionala si nu face nici o referire la atestaul de studii.
Postul pe care este incadrat necesita studii superioare si nu poate fi ocupat fara diploma de licenta si minimum 2 ani vechime in studiile terminate.
In acest caz trebuie sa decideti care din cele doua posibilitati le veti urma : ori retrageti contestarea legalitatii incheierii CIM. ( Inteleg ca actionati pentru declararea ca nul a CIM prin instanta ca sa nu mai aveti probleme, altfel nulitatea CIM unilateral nu era necesara prin instanta - salariatul putea apoi sa conteste decizia respectiva cum a contestat si concedierea anterioara). si il concediati prin desfintarea postului ca urmare a reorganizarii institutieim, sau asteptati decizia instantei.
Loc munca
vladutel
Buna ziua, sunt medic veterinar si am concesionata o circa veterinara, de 13 ani. Sunt angajata la propria firma dar sunt subordonata directiei sanitar ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii
filus_64
Ce obligatii are o SC daca inscrie in carnetul de munca diploma de licenta si diploma de master.Mentionez ca persoana care are aceste studii ocupa in prezent ... (vezi toată discuția)