avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... iesire minor din tara ?!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

iesire minor din tara ?!

Buna seara,
am un minor in incredintare (prin hot.judec.) pt.care mama mi-a solicitat o procura pt. iesire neconditionata din tara in perioadele stabilite pt. vizitare (2 week-end-uri/luna +vacante), ea avand rezidenta principala in Spania si secundara in Romania. Si-a motivat cerinta pe faptul ca nu vrea ca de fiecare data cand doreste sa iasa din tara cu copilul, sa trebuiasca sa-mi ceara acord notarial. Permite legea o astfel de procura? Daca nu se mai intoarce in tara cu minorul ce se mai poate face #-o?
Multumesc mult.
Da, legea nu interzice intocmirea unui astfel de act, dar care este mai degraba o declaratie notariala, nu o procura.
Mare atentie la termenul de revenire in tara, la conditiile pe care trebuie mama sa le indeplineasca pentru a se putea utiliza de acordul Dvs., etc..
Daca nu se intoarce in tara in termen si Dvs. cosiderati necesar, puteti chiar sa apelati la Politie, deoarecesunt premisele infractiunii de nerespectare a unei hotarari judec (princ are s-au prevazut niste perioade vizita, etc...)
Declaratia parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila trebuie sa cuprinda:
- acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor;
- scopul deplasarii;
- ruta urmata pana in statul de destinatie;
- statul sau statele de destinatie;
- perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
- datele de identitate ale insotitorului respectiv;
- indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.

Declaratia trebuie redactata in doua exemplare si trebuie sa fie autentificatade catre un notar public.

In cazul in care nu se mai intoarce cu copilul va puteti adresa instantei judecatoresti potrivit Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000
Stimate tatic primeste o parere din partea altu-i tatic din Spania ,ce se inplinesc 4 ani si inca nu stiu unde este fiiul meu . ascuns de mama ce nu pot sa-i fac nimic NU doresc nici sa te speriu nici sa te inpresionez cu cazul meu fara doresc sinceri sa nu sufere si alti parinti Cu scuzele de rigoare pt. mamica ce desigur nu toate sunt la fel si nu au interese la fel . Parerea mea este ca locul copiilor romani este in Romania sa creasca in religia cultura si limba lor . Daca mamica vrea sa-si vada creasca copilul sa -l vada l-a locul lui in tara lui la casa lui in Romania . Chiar si o excursie in situatia ta ambi parinti mai ales in Spania avind in vedere cererile mamei in locul tau as fi precaut ea cunoaste ceva din legile spaniole si cu toate bunele intenti de moment odata ajunsa in Spania poate sa-ti ia copilul ce legea-i permite foarte usor sunt mii de cazuri stimate tatic ce cresc mereu . Legile si conventiile romane nu -i ofera concret vre-o protectie minorului cetatean roman decit basici de sapun dupa papagali europeni O spun din experenta propie nu mai poti sa-l aduci copilul inapoi daca nu vrea mamica ,eu nu cunosc cel putin vre-un caz sa -mi spuna vre-un avocat daca stie !!Tot ca o parere sa nu semnezi nimic fi fericit ca poti sa-ti saruti si sa-ti tii copilul in brate in fiecare zi .
Scuzele de rigoare pt onorabili avocati ce desigur consultatiile lor pe acest said este de a raspunde cererilor privind aplicarea legii si cadru ei legal si nici decum de a da cu pareri si opinii parintilor ce mi -am permis eu in mesajul de sus . Dar si opiniile privind desigur aplicarea legilor sa nu uitam ca face parte din forum
Stefan,
Nu toate cazurile seamana intre ele ....eu am inteles ambele cazuri si al tau si al lui pantelimonradu ... numai ca initiatorul mesajului a pus doua intrebari simple : 1. Permite legea o asa procura ? si 2. Daca nu se mai intoarce in tara cu minorul ce se mai poate face?

Legile nu sunt facute de noi , asa cum nu sunt nici hotararile pronuntate de catre instanta . Noi problema incercam sa expunem o parere sau un sfat cu privire la problema expusa pe forum.

Fiecare dintre noi are dreptul la a-si expune punctul de vedere, numai ca toti vrem sa ni se dea un raspuns la problema expusa , in schimb datele furnizate sunt prea putine ori contradictorii .... nici noi nu ne putem exprima corect daca ni se ofera asemenea date.

Alte discuții în legătură

Plecare in vacanta irina_iris irina_iris buna.ma numesc irina si vreau sa plec cu nepotul meu de 9 ani la vara in italia cu avionul.ce acte imi trebuiesc din partea parintilor(mama lui e in italia si ... (vezi toată discuția)
Minor in afara tarii marin@yahoo.ro marin@yahoo.ro buna ziua. am o intrebare mama poate sa stabileasca minorul in Spania fara acordul tatalui chiar daca minorul e incredintat mamei? (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu copil ramibebe ramibebe am o nelamurire.trebuie sa plec din tara cu copilul.am procurile de la tatal lui,dar eu nu sunt mama naturala.el la divort a primit incredintarea minorului ... (vezi toată discuția)