avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa divort

Buna,sotul meu a mostenit printr-o donatie ,un apartament ,inainte de casatoria noastra.La un eventual divort cum se va imparti bunul?mentionez ca inca nu avem copii.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 17:46, 30 Noiembrie 2012
Nu se poate mosteni prin donatie…
Donatia e un contract prin care o persoana, numita donator, transfera (de regula) irevocabil dreptul sau de proprietate asupra unuia sau mai multor bunuri determinate, unei alte persoane, numita donatar, care le accepta.

In caz de divort nu obtineti nimic. Nici copiii (daca ati avea) n-ar beneficia de ceva in urma unui partaj in caz de divort – doar dupa moartea parintelui respectiv.
Pentru a imparti ceva trebuie ca acel ceva sa fie comun.
Ori bunul in cauza este bun propriu al sotului (apartine exclusiv sotului), deci nu va fi impartit cu dvs. in caz de divort. Si nu va fi impartit nici cu eventuali copii in caz de divort, pentru ca nici copiii nu au contribuit la dobandirea acestui bun.

Daca insa sotul ar deceda si dvs. ati fi sotia lui supravietuitoare, atunci dvs. ati mosteni o cota din averea sotului (inclusiv din acel bun), cota care variaza in functie de clasa de mostenitori cu care sotul supravietuitor vine in concurs, respectiv:
1/4 in concurs cu copiii (copiii primesc restul de 3/4),
1/3 in concurs cu parintii SI cu fratii/surorile sotului (clasa mixta),
1/2 in concurs cu parintii (numai cu parinti, cand nu exista frati/surori) SAU cu fratii/surorile (numai cu frati/surori, daca nu mai e niciun parinte in viata)
...
sau chiar toata averea, daca nu mai exista nici un alt mostenitor in grad succesibil.
si daca donatia era in timpul casatoriei tot nu aveati nici un drept asupra bunului, la fel cum nu aveati nici asupra unui bun al sotului mostenit. atentie la partaj se impart si datoriile pe care le aveti impreuna...eventual desigur
Buna
Tata a decedat si dupa deces mama a facut succesiunea si acum este si pe numele meu si a mamei si a fratelui. Sunt casatorita si stau in acest apartament cu sotul meu si daca divortam el poate sa imi ia apratamentul? are drept la locuinta o data ce este mostenit? trebe sa impart cu el? Mentionez nu am investit in apartament de cand ne-am casatorit.
Multumesc
Nu, sotul dvs. nu are si nu va avea dreptul la cota dvs. din acel apartament, este bunul dvs. propriu si nu va trebui sa-l impartiti in caz de divort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara mostenitori getvoi getvoi Buna ziua!Eu si sotul meu suntem casatoriti de 30 de ani si suntem coproprietarii unui apartament si nu avem copii.In cazul in care ar ramane unul singur in ... (vezi toată discuția)
Ce drept am eu ContSters85659 ContSters85659 Buna. Sunt casatorita de 3 ani .Sotul meu a mai fost casatorit legal si are un copil din prima casatorie. Casa este a lui ,este donatie de la tatal lui. Noi ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire marius_no87 marius_no87 am avut o matusa care dupa 25 de ani de casatorie a divortat si sa facut partaj cu sotul ei, dupa 10 ani sa recasatorit cu fostul sot mutanduse si locuind la ... (vezi toată discuția)