avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale dizolvare societate prin decesul unicului asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

dizolvare societate prin decesul unicului asociat

Unicul asociat al unei firme a decedat si vreau sa cer dizolvarea societatii la registrul comertului pentru a putea rezilia contractele de telefonie fixa si mobila. Firmele de telefonie continua sa factureze pe aceasta firma, desi nu se mai desfasoare niciun fel de activitate si au anuntat ca nu vor putea rezilia contractele pana nu se dizolva firma.
Asa ca va rog, daca cineva stie, ce acte trebuiesc depuse la registrul comertului si cam cat costa taxele de dizolvare a societatii din lipsa de organe statutare? Va multumesc si va doresc "La Multi Ani!" si "Un An Nou Fara Criza!"
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 14:10, 31 Decembrie 2010
Decesul asociatului unic nu antreneaza in mod direct dizolvarea societatii, cu exceptia unei clauze contrare in actul constitutiv, societatea continuand cu mostenitorii carora li s-au transmis partile sociale, chiar in lipsa unei clauze de continuare a societatii de catre acestia, o astfel de solutie constructiva fiind preferabila aceleia distructive care ar duce la dizolvarea societatii si, in ultima instanta, la disparitia entitatii juridice, interpretarea fiind pe deplin justificata de necesitatea ocrotirii intereselor tertilor care au intrat in raporturi juridice cu societatea si fiind o consecinta fireasca a existentei acesteia ca subiect de drept distinct, incident fiind principiul securitatii si stabilitatii raporturilor juridice. Daca mostenitorii opteaza pentru dizolvarea societatii, aceasta se face in conformitate cu art. 229 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale republicata. Trebuie sa va adresati tribunalulului in raza caruia isi are sediul societatea cu o actiune in dizolvare, care va pronunţa o sentinta, iar cand aceasta ramane irevocabila o veti inregistra la registrul comertului. Va sfatuiesc sa contactati un avocat pentru instrumentarea acestei probleme, deoarece s-ar putea sa pierdeti timp si nervi incercand de unul singur sa va solutionati problema. SUCCES!
Va multumesc!
Am uitat sa specific ca nu exista mostenitori. Eu vreau sa ajut o persoana care a avut grija de decedat dar care nu ii este ruda si care nu stie ce sa faca cu toate facturile si documentele care apar pe adresa firmei. Decedatul nu a avut copii, nu are parinti in viata si nici casatorit nu a fost. In aceasta tara se pare ca trebuie sa invie mortul pentru a-si rezolva problemele. Nu stiu cine se ofera sa plateasca un avocat si taxele necesare pentru dizolvarea unei societati aflata in aceasta situatie.
O zi frumoasa va doresc!
Nu numai copiii sau parintii pot fi mostenitori.
Poate are frati, nepoti, veri...sau un testament, o clauza de intretinere,etc.
Altfel, se declara mostenirea vacanta si o ia statul.
Daca nu exista chiar nimeni care sa-i succeada, atunci nu aveti decat sa ignorati acele facturi, oricum nu mai raspunde nimeni de ele.
In legatura cu firma, daca nu se mai depun bilanturi timp de doi ani, se radiaza din oficiu.
Ultima modificare: Vineri, 31 Decembrie 2010
Marcel Mihalache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuarea activitatii unui srl cu asociat unic ionfliundra ionfliundra Daca in actul de constituire s-a prevazut ca durata societatii este nelimitata nu se poate prezuma ca activitatea societatii poate continua cu mostenitorii ... (vezi toată discuția)
Mostenitor asociat unic srl alin-m alin-m Am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat in luna decembrie 2009 fiind asociat unic la un SRL. Eu si fratele meu suntem mostenitori conform Certificatului ... (vezi toată discuția)
Unic asociat decedat, se poate cere lichidarea societatii de catyre administrator? Evaluator Petrescu Cezar Evaluator Petrescu Cezar Sunt administrator la o societate al carui unic asociat, persoana straina, a decedat anul trecut. Fiul lui nu vrea sa mai raspunda la emailurile mele (singura ... (vezi toată discuția)