avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vizite minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vizite minor

sunt insarcinata in 4 luni si intentionez sa divortez.in ideea ca tatal nu ar recunoaste copilul as dori sa stiu daca exista posibilitatea pe viitor ca el sa ceara testul de paternitate si apoi sa ceara dreptul al vizita.mentionez ca el este din alt judet si as vrea sa stiu daca ar obtine dreptul la vzita ,poate cere ca sa ia copilul in vacanta la el in judetul?si cum s-ar putea evita asta?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 12:36, 1 Ianuarie 2011
Da,daca in cazul unei actiuni judecatoresti instanta de judecata va incuviinta un program de vizitare al minorului ,acest program poate include si luarea minorului la domiciliul sau.De evitat....mai greu.
In cazul in care va recunoaste copilul este un drept legal al parintelui sa viziteze si sa aiba legaturi personale cu minorul
Eu sunt de parere ca , ar fi indicat sa cereti sotului, sa participati impreuna la un consult de specialitate pe probleme familiale si apoisa va ganditi la un eventual divort.Daca insa , copilul este facut dintr-o relatie extraconjugala atunci lucrurile se complica , intrucat actualul sot ,conform legii ,este tatal de drept al copilului.In consecinta va avea toate drepturile prevazute de lege si explicate de colegii mei , in eventualitatea unui divort.Actiunea in acest sens trebuie introdusa urgent,astfel incat tatal natural sa poata beneficia de toate drepturile!!!La multi ani!!!
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Apoi, copilul nascut dupa desfacerea casatoriei, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o nou casatoriei - art.53 c.fam.
Cu alte cuvinte, minorul va avea in certificatul de nastere ca tata pe sotul dvs.
Daca tatal considera insa, ca este cu neputinta ca el sa fie tatal minorului, are posibilitatea ca in termen de 3 ani de la data la care a cunoscut nasterea minorului, sa tagaduiasca paternitatea acestuia.
In ceea ce priveste dreptul de vizita, in cadrul actiunii de divort sau pe cale separata, tatal poate solicita stabilirea unui program de vizita., drept care este unul prevazut de lege pentru parintele caruia nu i se incredinteaza minorul.
Acest drept poate fi insa limitat de catre instanta, in sensul ca aceste vizite sa se desfasoare doar in prezenta mamei, la domiciulul minorului avand in vedere varsta frageda a acestuia, distanta dintre cele doua domicilii ale parintilor etc., fiind necesar a fi adminisrtate probe de catre dvs., din care sa rezulte motivele pentru care luarea din domiciliu al minorului ar afecta programul de alimentatie, somn , medicatie ( daca exista) si implicit sanatatea acestuia.
Daca insa initial se va stabili un program doar cu vizitarea minorului in prezenta dvs., dupa ce minorul va mai creste, tatal poate solicita si obtine modificarea programului stabilit inital.
Angajati avocat.



Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea ararin ararin S-a nascut un copil, dupa divortul parintilor, dar conceput in timpul casatoriei, a carui tata este fostul sot al mamei, dupa cum spune legea. Un alt barbat, ... (vezi toată discuția)
Declaratie pe proprie raspundere ioana71 ioana71 Buna ziua.Suntem divortati iar sotul meu a spus ca nu vrea sa recunoasca copilul, chiar daca este al lui si este conceput in timpul casatoriei. Avocata lui i-a ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara anca.banu anca.banu Cine suporta cheltuielile unui proces de stabilire a paternitatii( plata avocat, ADN, etc)? Exista sanse ca tatal sa fie obligat sa plateasca toate aceste ... (vezi toată discuția)