Va rog sa-mi spuneti cum trebuie procedat corect in speta urmatoare: un angajat al societatii noastre a primit un certificat cu grad de incapacitate de munca gradul trei. Am facut notificarea la ITM ( condorm certificatului care atesta incapacitatea ) in urma careia angajatul se adreseaza casei de pensii cu toate actele aferente. Problema mea este daca in pontaj apare in continuare, ( angajatul nu mai vine la serviciu) pana la sosirea deciziei de pensionare in baza careia se incheie contractul de munca.Cum trebuie procedat corect? In mod normal el are posibilitatea sa mai lucreze 4 ore/zi dar nu doreste acest lucru! Cum apare in pontaj?
Va multumesc Iulia.
Conform art. 77 al Legii 448/2006, prin persoana cu handicap se intelege si persoana invalida gradul III
Conform art. 83 al aceleiasi legi, persoana cu handicap are anumite beneficii ca salariat, printre care si dreptul de adaptare rezonabila la locul de munca si posibilitatea de a ucra mai putin de 8 ore/zi , la recomandarea comisiei de evaluare.
Pontajul este un document primar constituit in baza contractului de munca, iar ca atare legal este sa i se intocmeasca pontaj pana la desfacaerea contractului de munca. Numarul orelor lucrate se va evidentia in tabelul intocmit confrm art. 6 alin. 1, lit. B) a HG 726/2007, precum si in statul de plata. Neintocmirea pontajului va atrage raspunderea angajatorului.
La data comunicarii deciziei de pensionare contractul de munca inceteaza de drept - art.56 lit.d C.mun. Prin urmare, pana la data comunicarii contractul de munca al lui este in vigoare.
In pontaj poate sa apara absent nemotivat, in CO , in CFP sau in CM, depinde de situatia aleasa.