avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizia asupra capacitatii de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizia asupra capacitatii de munca

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns.
Am primit Decizia asupra capacitatii de munca, cu incadrare in gradul III de invaliditate. Am trimis o copie la Serviciul personal si am solicitat incetarea activitatii cf. art. 56 lit.d, incepand cu data de 01.12.2009, eu fiind in concediu medical pana la data de 30.11.09. Astazi am fost sunata de la compartimentul Juridic si mi s-a cerut sa trimit pe fax o cerere de incetare a activitatii sau sa ma prezint in data de 02.12. la serviciu, pt ca eu am contract de munca cu firma pt. 8 ore, iar decizia este de incadrare in gradul III. Am fost atentionata ca daca nu ma prezint 4 ore la serviciu o sa figurez ca nemotivata si o sa-mi desfaca contractul de munca.
Cum trebuie sa aprocedez in aceasta situatie?
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:56, 30 Noiembrie 2009
1. Fiind pensionat cu gradul III de invaliditate Legea 19/2000 va permite sa lucrati cu jumatate de norma (4 ore pe zi). Dar nu va obliga.
2. S-ar putea ca angajatorul sa aiba nevoie de serviciile dvs. si, in acest caz, va poate mentine pe post dar trebuie sa va modifice CIM in 4 ore pe zi (in caz contrar veti returna pensia).
3. Puteti sa faceti si dvs. o cerere de incetare a CIM cu art.55b (acordul partilor), cu data de 01.12.2009.
Daca ati solicitat incetarea contractului individual de munca si nu reducerea timpului de munca este OK. Incetarea cim se face conf.art.56 lit.d , combinat cu art.55 litera b.
Prin decizia de invaliditate gr.III , titularul are dreptul de a presta activitate maxim 4 ore/zi si de a cumula pensia cu salariul . El nu este obligat sa presteze activitate daca nu doreste .
Angajatorul dvs. v-a informat corect,iar dvs. decideti asupra a ceea ce va este mai bine.
Super tare combinatia la incetarea unui c.i.m. art.56 lit.d combinat cu art.55 lit.b ... oare unde s-a invatat asa ceva? :hm:

Stimata colega, cele doua articole nu pot fi combinate sau mai bine spus coroborate la incetarea c.i.m.

Incetarea c.i.m. in baza art.56 lit.d C.mun. are loc la data comunicarii deciziei de pensionare si nicidecum la data comunicarii deciziei asupra capacitatii de munca. In acest din urma caz, trebuie sa se incheie un act aditional de modificare a timpului de munca de la 8 ore la 4 ore, urmand ca la data comunicarii deciziei de pensionare c.i.m. sa inceteze in baza art.56 lit.b.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie incapacitate de munca??? irinaclefter irinaclefter buna ziua. am si eu o intrebare: cum tb sa procedez eu ca angajator atunci cand o salariata vine cu decizie de pensionare pt incapacitate de munca????pt a-si ... (vezi toată discuția)
Incetare cim rodica_ignat rodica_ignat Cu ce articol din codul muncii pot sa fac o decizie de incetare CIM in urmatoarea situatie: un salariat a fost in concediu medical 183 de zile , azi a ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate gradul iii spiruharet spiruharet 1. [b] In cazul unui pensionar gradul III de invaliditate, am obligatia de a-i pastra postul, si daca exista aceasta posibilitate cat timp?[/b] 2. [b] La ... (vezi toată discuția)