avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate gradul III
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate gradul III

1. In cazul unui pensionar gradul III de invaliditate, am obligatia de a-i pastra postul, si daca exista aceasta posibilitate cat timp?

2. La dosar de pensionare gradul III activitatea angajatului se suspenda sau inceteaza de drept contractul individual de munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:10, 3 August 2010
Pensionarul cu gradul III de invaliditate poate avea CIM cu durata timpului de lucru de 4 ore. Daca vreti sa pastrati persoana respectiva modificati CIM cu 4 ore, daca nu aveti posturi pentru care timpul de lucru este de 4 ore incercati sa incheiati CIM.
Daca nu aveti posibilitatea sa-i oferiti acelasi loc de munca sau altul, cu 4 ore pe zi, atunci ii incetati CIM cu art.56, lit.d) din Corul muncii, cu data iesirii la pensie, conform deciziei de pensionare.
avand in vedere prevederile legii 49/2010 care modifica si art.56"d" Codul Muncii, care este data incetarii contractului de munca, cand este vorba gradul III de invaliditate?
1. In cazul pensionarii pentru invaliditate, CIM inceteaza cu data pensionarii din decizia de pensionare care este aceeasi data cu cea propusa de comisia de expertiza medicala.
2. Daca angajatorul este de acord si are posibilitatea i se poate modifica CIM in 4 ore pe zi.
@carsim

Legea nr. 49/2010 nu a modificat nicio prevedere referitoare la acordarea si plata pensiei de invaliditate iar art. 56, lit. d) din Codul muncii se refera la varsta standard de pensionare si la stagiul minim de cotizare.

Prin urmare, prevederile Legii nr. 49/2010 nu se aplica beneficiarilor de pensie de invaliditate.

Alte discuții în legătură

Decizie medicala asupra capacitatii de munca Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,poate sa ma ajute cineva in legatura cu o persoana ce a iesit la pensie de boala gradul III.Deci,salariatul firmei mi-a adus decizia de pensionare pe ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, comisia medicală m-a încadrat în gradul iii de ... URIAS URIAS Bună ziua, Comisia medicală m-a încadrat în gradul III de invaliditate, cu drept de muncă de 4 ore, însă angajatorul mi-a spus că îmi suspendă ... (vezi toată discuția)
Decizia asupra capacitatii de munca hantzi hantzi Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Am primit Decizia asupra capacitatii de munca, cu incadrare in gradul III de invaliditate. Am trimis o copie la ... (vezi toată discuția)