Nu mi-a fost comunicata decizia de desfacere a contractului de munca. Am actionat societatea in judecata pentru neplata drepturilor salariale si initial pentru inchiderea contractului de munca. Dupa sase luni au pus la dosar un set de acte printre care si decizia de desfacere a contractului de munca pe art.61 lit a) care este conform Codului Muncii nula (nulitate absoluta). Nu am contestat decizia timp de inca patru luni.
Care este termenul de contestare a deciziei? Instanta judeca dupa Codul Muncii sau Codul de procedura Civila?
Mentionez ca am avut un avocat care nu a observat decizia depusa, nu s-a prezentat la proces si acesta este in final suspendat.
Mai am dreptul de a contesta decizia de desfacere? Dupa Codul Muncii comunicarea se face prin semnatura sau recomandata cu confirmare de primire iar eu am dreptul de contestatie in termen de 30 zile de la data primirii. Ce importanta are ca a depus la dosar aceasta decizie prin prisma comunicarii ei.
In continuare mentionez amanunte cu privire la aceasta decizie:
In cadrul acţiunii promovate în instanţă am aflat că societatea pârâtă mi-a desfăcut contractul de muncă în baza art 61 lit a din Codul muncii, încălcând în acest sens prevederile Codului muncii art. 62 si art. 263 – 268.
Acestă decizie înregistrată sub nr. 377/23.03.2007 la societate, şi sub nr. 9446III/23.03.2007 la ITM Dolj prevede faptul că, contractul de muncă încetează cu data de 03.07.2006, adică la cu 9 luni inainte de emiterea deciziei, orice decizie producând efecte pentru viitor nu pentru trecut cum este în cazul acesta.
Este greu de înţeles cum a fost înregistrată la ITM Dolj această decizie având în vedere faptul că, pe de o parte, această decizie prevede încetarea contractului de muncă cu 9 luni înainte de emiterea ei, retroactiv, iar pe de altă parte această decizie nu cuprinde nici una prevederile art. 268 din Codul muncii, prevederi a căror nerespectare se sancţionează cu nulitate absolută (aplicarea sancţiunii în termen de 30 de zile de la abatere dar nu mai târziul de 6 luni de la data săvârşirii faptei, descrierea faptei, precizarea prevederilor statutului încălcat, motivele necercetării, temeiul de drept, termenul de contestare, precizarea instanţei competente, dovada de comunicare a deciziei).
Mai mult decata atat, dupa o luna de la data desfacerii contractului de muncă (03.07.2006) prin adresa 317/01.08.2006 sunt anunţată că „în perioada 3-4 iulie sunteţi absent nemotivat”, chemata „in termen de la primirea prezentei in vederea clarificarii situatiei dvs.”, dupa ce anterior prin adresa 308/21.07.2006, eram convocata in 25.07.2006 pentru efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Practic prin această adresă societatea pârâtă îşi recunoaşte propria culpă în neefectuarea unei cercetări disciplinare prealabile conform Codului Muncii.
Cu toate acestea în aceeaşi zi în care constată absenţa nemotivată de la serviciu emite şi decizia de desfacere a contractului de muncă şi o şi înregistrează la ITM Dolj.
Deoarece societatea pârâtă refuză în continuare plata drepturilor salariale restante şi a contribuţiilor obligatorii mă văd nevoită să formulez prezenta acţiune în instanţă.
Multumesc anticpat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns:
MONICA VIDICAN , Consilier juridic
14:03, 27 Martie 2008