avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... comunicare decizie desfacere disciplinara-prin ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

comunicare decizie desfacere disciplinara-prin instanta?!

Nu mi-a fost comunicata decizia de desfacere a contractului de munca. Am actionat societatea in judecata pentru neplata drepturilor salariale si initial pentru inchiderea contractului de munca. Dupa sase luni au pus la dosar un set de acte printre care si decizia de desfacere a contractului de munca pe art.61 lit a) care este conform Codului Muncii nula (nulitate absoluta). Nu am contestat decizia timp de inca patru luni.
Care este termenul de contestare a deciziei? Instanta judeca dupa Codul Muncii sau Codul de procedura Civila?
Mentionez ca am avut un avocat care nu a observat decizia depusa, nu s-a prezentat la proces si acesta este in final suspendat.
Mai am dreptul de a contesta decizia de desfacere? Dupa Codul Muncii comunicarea se face prin semnatura sau recomandata cu confirmare de primire iar eu am dreptul de contestatie in termen de 30 zile de la data primirii. Ce importanta are ca a depus la dosar aceasta decizie prin prisma comunicarii ei.

In continuare mentionez amanunte cu privire la aceasta decizie:

In cadrul acţiunii promovate în instanţă am aflat că societatea pârâtă mi-a desfăcut contractul de muncă în baza art 61 lit a din Codul muncii, încălcând în acest sens prevederile Codului muncii art. 62 si art. 263 – 268.
Acestă decizie înregistrată sub nr. 377/23.03.2007 la societate, şi sub nr. 9446III/23.03.2007 la ITM Dolj prevede faptul că, contractul de muncă încetează cu data de 03.07.2006, adică la cu 9 luni inainte de emiterea deciziei, orice decizie producând efecte pentru viitor nu pentru trecut cum este în cazul acesta.
Este greu de înţeles cum a fost înregistrată la ITM Dolj această decizie având în vedere faptul că, pe de o parte, această decizie prevede încetarea contractului de muncă cu 9 luni înainte de emiterea ei, retroactiv, iar pe de altă parte această decizie nu cuprinde nici una prevederile art. 268 din Codul muncii, prevederi a căror nerespectare se sancţionează cu nulitate absolută (aplicarea sancţiunii în termen de 30 de zile de la abatere dar nu mai târziul de 6 luni de la data săvârşirii faptei, descrierea faptei, precizarea prevederilor statutului încălcat, motivele necercetării, temeiul de drept, termenul de contestare, precizarea instanţei competente, dovada de comunicare a deciziei).
Mai mult decata atat, dupa o luna de la data desfacerii contractului de muncă (03.07.2006) prin adresa 317/01.08.2006 sunt anunţată că „în perioada 3-4 iulie sunteţi absent nemotivat”, chemata „in termen de la primirea prezentei in vederea clarificarii situatiei dvs.”, dupa ce anterior prin adresa 308/21.07.2006, eram convocata in 25.07.2006 pentru efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Practic prin această adresă societatea pârâtă îşi recunoaşte propria culpă în neefectuarea unei cercetări disciplinare prealabile conform Codului Muncii.
Cu toate acestea în aceeaşi zi în care constată absenţa nemotivată de la serviciu emite şi decizia de desfacere a contractului de muncă şi o şi înregistrează la ITM Dolj.
Deoarece societatea pârâtă refuză în continuare plata drepturilor salariale restante şi a contribuţiilor obligatorii mă văd nevoită să formulez prezenta acţiune în instanţă.

Multumesc anticpat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: MONICA VIDICAN , Consilier juridic 14:03, 27 Martie 2008
Da, va trebuie un avocat care sa se ocupe de problema Dvs...
Aveti sanse de castig
Am fost deja la un alt avocat care considera ca trebuie sa astepte decizia instantei ca sa isi dea seama daca voi castiga sau nu. Nu doreste sa preia cazul pentru ca este incurcat din cauza avocatilor si preia numai cazuri pe care le castiga. Numai daca as insista eu ar prelua cazul dar spune ca totul depinde de instanta.
Eu nu inteleg cum judeca instanta? aleatoriu? Nu exista clar legea pe care o aplica?
Daca instanta va spune ca trebuia sa contest in termen de 30 zile de la data la care angajatorul a pus la dosar decizia de desfacere, eu pierd procesul? Mentionez ca pe mine aceasta decizie ma afecteaza pentru urmatorii sapte ani in care nu am dreptul de a participa la un concurs pentru ocuparea iunei functii publice.
Doriti sa va ocupati? Ce ma sfatuiti in continuare?
Multumesc pentru raspuns.
superrrrr speta .....:) ...... un fost angajat este chemat la cercetarea prealabila disciplinara dupa o luna de la dat desfacerii contrcatului individual de munca.

1. Vi s-a anulat decizia de desfacere a c.i.m.?
2. Termenul de contestare a deciziei este de 30 de zile de la data comunicarii.
3. In ceea ce priveste procedura de judecata, Codul muncii deroga in unele privinte de la Codul de procedura civila.
4. In mesajul initial ati facut precizarea ca procesul este suspendat . Ati facut cerere de repunere pe rol ?
Am facut cerere de repunere pe rol si am cerut si anularea deciziei. Astept termenul pe 09 aprilie.
Conform Codului Muncii Art. 268 "alin. (3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta."
Nu a fost niciodata comunicata (personal in nici un caz, iar prin posta eu nu am primit nimic niciodata, am verificat la dosar si nu exista dovada comuncicarii, cu toate ca instanta a cerut-o in mod expres la 2-3 termene).
Dilema mea este daca aceasta decizie se considera comunicata in data in care a prezentat-o la dosar cu "un set de acte" fara opis, in 07 noiembrie 2007 (dupa un an si jumatate de la data desfacerii). Avocatul nu a vazut-o si nu a contestat-o pana in 12 martie 08.
In perioada in care angajatorul trimite adrese de convocare dupa o luna de la data desfacerii eu eram in concediu medical prelungit, pe care il anuntasem si de care stia (in adresa in care ma convoaca pe 25 iulie si pe 6 august spune ca a primit concediul medical dar nu vrea sa il plateasca) in instanta sustinand ca "nu am fost bolnava niciodata, ca are martori car m-au vazut prin oras". Concediul medical trebuia contestat atunci, prin sesizare la Casa de sanatate, nu poti sa spui dupa un an asa ceva. Martorii nu i-a mentionat (numele) si nu au aparut la proces.
Decizia este complet nula, cf. art.268, nici una din conditii nu este indeplinita. Prima comunicare este la un an si jumatate distanta. Decizia are numar intern al firmei in 23 martie 2007 si "se deface c.i.m. cu 03.07.2006", dupa noua luni. Nu exista descrierea faptei, precizarea prevederilor statului incalcat, cercetraea disciplinara, instanta la care se contesta, dovada comunicarii.

Multumesc pentru raspuns.
da, a avut firma respectiva un jurist de tot rasu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate hukviorel2005 hukviorel2005 buna ziua, la cate absente nemotivate i se va desface contractul de munca unui angajat? se face cu art 61 a ? in cazul in cat\\re nu i s-a descfacut ... (vezi toată discuția)
Contestatie data deciziei de cocediere amya1808 amya1808 Este lovita de nulitate o decizie de concediere in baza art. 61 lit a Codul Muncii, comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, daca in ... (vezi toată discuția)
Este de competenta itm? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Daca ma consider nedreptatit de continutul avertismentului scris este de competenta ITM-ului sa cerceteze mustrarile(nefondate dealtfel)? (vezi toată discuția)