Este angajatorul obligat, conform codului muncii, sa informeze angajatul despre orice decizie judecatoreasca cu privire la eventuale popriri ? Daca da, exista vre-un caz care sa constituie exceptie ?
In cazul in care angajatul a solicitat un avans la salariu intr-o luna, are angajatorul voie ca la sfarsitul lunii, in cazul unei popriri, sa nu plateasca lichidarea salariului catre angajat, fara sa il anunte in prealabil ?
In cazul in care avansul la salariu s-a calculat in functie de salariul net intreg (fara popriri) iar la lichidare angajatul nu primeste nimic, sau primeste un procent infim din salariu (echivalent cu nimic - undeva la 37 ron) in urma popririi, desi decizia judecatoreasca fusese anuntata cu sase luni de zile inainte, si inca nu venise decizia finala din partea juristilor firmei, s-a produs o ilegalitate ?
Mai este valabila legea conform careia cuantumul total al popririlor poate fi maxim 50% din salariul net ?
Concret: In ziua de salariu ma duc la banca sa ridic salariul si constat ca nu mai am nimic in cont. Sun la firma, mi se spune ca mi s-a pus oprire pe salariu. Departamentul financiar, intrebat de ce nu am fost anuntat din timp, immi raspunde ca nu are aceasta obligatie. Eu am fost zilnic la munca in acea perioada, puteam fi gasit in birou cu usurinta. Revin dupa un concediu de doua zile la munca, numai ca sa constat ca actele fusesera primite de catre firma la care lucrez inca din luna mai, oprirea fiind in octombrie executata.
partial mi-a fost solicitata 50% din salariul net plus o suma din partea administratiei financiare pentru serviciul prestat catre banca in vederea recuperarii de creante. Am solicitat actele doveditoare departamentului financiar, respectiv o copie a acestora, insa am fost refuzat, spunandu-mi-se ca trebuie consultati juristii firmei.
Undeva in povestea de mai sus exista o ilegalitate sau traim in tara nimanui ?
Timp de doua luni de zile a trebuit sa supravietuiesc cu 124 ron... lucru usor deranjant.
firma nu are aceasta obligatie. Notificarea debitorului trebuie facuta de catre executorul judecatoresc.
Poprirea se face in limita a 1/3 din salariu (nu conteaza cum este distribuita aceasta suma raportata la avans - lichidare) iar cumulul a 2 sau mai multe popriri se face in limita a maxim 1/2 din salariu.
Multumesc frumos pentru raspuns. Deci totul s-a desfasurat in completa legalitate ? Nu vreau sa par ipocrit insa as aprecia mult si alte pareri, daca exista, desi va sunt foarte recunoscator pentru raspuns.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Poprire pe salar
bunicug
Buna ziua.Am si eu o intrebare .Am 2 banci la care m-i se face poprire jumatate din salariu.In luna mai si iunie am luat plata 11 si respectiv 8 ron avansul ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu
hp777
Buna ziua.
Sunt in situatia de a plati pensie alimentara si popriri pe salariu - credite.
Stiu ca maxim ce se poate face poprire pe salariu este de 1/2 din ... (vezi toată discuția)