avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

cotele fiecaruia sunt cele pe care le stabileste judecatorul sau cele pe care le solicita partile asa cum sunt ele prevazute de lege? cum se stabilesc ele ? va multumesc
Cotele nu se stabilesc oricum ci in functie de gradul de rudenie.Ele pot fi stabilite si de judecator in conditiile in care mostenitorii nu se inteleg la notar.
Cotele succesorale sunt stabilite de lege. Judecatorul nu poate stabili alte cote decat cele prevazute de lege. Nu le pune el din burta dupa cum ii plac sau nu ochii vreunei parti.
Concret care ar fi problema dvs.?
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
Daca este vorba despre mostenirea legala,cotele fiecarui succesibil sunt cele prevazute de lege.
Exista unele principii in materie succesorala , astfel,exista principiul prioritatii clasei de mostenitori in ordinea stabilita de lege intre mostenitorii din clase diferite.Sunt chemati la mostenire mostenitorii din clasa I( descendentii), cu excluderea celor din clasele II, III, IV. In lipsa mostenitorilor din clasa I sau daca acestia sunt renuntatori sau nedemni, vin la succesiune mostenitorii din clasa a IIa. La fel se procedeaza si in celelalte doua cazuri. Prioritatea chemarii la mostenire este ordinea claselor de mostenitori stabilita de lege si nu gradul de rudenie cu defunctul. Prin exceptie de la aceasta regula, sotul supravietuitor, care nu este inclus in nici una din cele patru clase de mostenitori, vine la mostenire in concurs cu fiecare clasa de mostenitori; el nici nu inlatura, dar nici nu este inlaturat de la mostenire, indiferent de clasa de mostenitori chemata la mostenirea defunctului.
Principiul proximitatii gradului de rudenie cu defunctul intre mostenitorii din aceeasi clasa- Intre mostenitorii din aceeasi clasa au prioritate la mostenire cei care sunt in grad mai apropiat de rudenie cu defunctul. Prin exceptie, in clasa a IIa de mostenitori, parintii defunctului, care sunt rude de gradul iintai, nu inlatura de la mostenire pe fratii si surorile defunctului, care sunt rude de gradul al doilea, venind impreuna la mostenire.
Principiul impartirii mostenirii in parti egale (pe capete) intre rudele din aceeasi clasa si acelasi grad. In cazul in care la mostenire vin mai multi mostenitori din aceeasi clasa( de exemplu mai multi copii) si acestia au acelasi grad de rudenie cu defunctul, mostenirea se imparte pe capete, adica în atatea parti egale cati copii sunt.
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2011
ContSters181996, utilizator
N-am spus ca judecatorul are cotele in burta.Atata vreme cat am spus ca daca nu se inteleg la notar este evidenjt ca si judecatorul va putea sa stabileasca aceste cote potrivit legii. Termenul de a stabili nu l-am mentionat ca si cand judecatorul ar preciza cota la liberul arbitru,am zis ca se va stabili in functie de gradul de rudenie. Ce nu a fost clar? Nu vedeti ca nici solicitantul nu stie ce vrea? I-am dat un raspuns pe masura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire- cum se imparte?? andreistan andreistan Spuneti-mi va rog cum se imparte urmatoarea mostenire: [b]Cel care a lasat mostenirea[/b](defunctul) are un [b]frate(decedat[/b] inaintea lui)care are un[b] ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)
Succesiune kmy28 kmy28 buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce grad de rudenie au dreptul la succesiune mostenitorii unei persoane care nu a avut copii si a lasat cote indivize ... (vezi toată discuția)