avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale probleme privind o cesiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

probleme privind o cesiune

Persoana pentru care am lucrat a preluat o firma prin cesiune de la un partener de afaceri, aceasta urmand a fi pe numele meu si al fiului lui, 50%-50%, amandoi administratori. In urma unor neintelegeri personale, tot incerc sa intrerup orice legatura cu aceasta persoana, din pacate nu am acces la informatii si mi se pare ca tot taraganeaza lucrurile ca sa nu pot iesi din firme. Nu pot sa suspend activitatea firmei, pentru ca asta l-ar infuria si imi e teama, discutasem sa ies din fctia de administrator si sa ii cesionez partile sociale fiului lui. Initial a fost de acord. Acum s-a razgandit si nu il va lasa pe fiul lui sa ia partile. Ideea e ca firma va fi a lui, dar el nu vrea sa aiba nimic pe numele lui. Am inteles ca acum trebuie sa iasa ultimul act si anum noul certificat de inregistrare si voi putea demara procedura - cel mai probabil sa ies din functia de administrator..

Ce ma sfatuiti? Care e cea mai buna metoda sa pot iesi de tot? Pana la urma, nu pot obliga pe nimeni sa ia partile mele sociale :( Nu pot face ceva pe proprie raspundere ca doresc sa ies din firma?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 12:29, 8 Ianuarie 2011
am inteles. nu as vrea totusi sa ajung in instanta; partile sociale nu se pot vinde?cesionarea lor e chiar singura solutie de a scapa de ele?

vroiam sa mai intreb care ar fi, estimativ, onorariul unu avocat care sa ma consilieze si sa ma reprezinte sau insoteasca la toate intalnirile pe care va trebui sa le am cu acea persoana in demersul meu?

si mai bine ar fi daca mi-ati recomanda 2-3 avocati buni.

multumesc!
Buna ziua,
Asa cum mentiona si colegul sad, in cazul in care nu reusiti sa va intelegeti cu asociatul d-voastra, puteti alege calea instantei de judecata.
Introduceti actiune in retragere a asociatului la Tribunal (conf. art. 226, alin 1, lit.c din Legea 31/ 1990).
Competenta teritoriala apartine instantei locului unde societatea isi are sediul social.

Legea prevede ca asociatul (in speta, d-voastra) se poate retrage pentru motive temeinic justificate, cum ar fi: neintelegeri grave intre asociati, repingererea de catre ceilalti asociati a ofertei rezonabile de vanzare a partilor sociale, etc.

Din cate am citit in post-ul initial, va regasiti, fara probleme, in enumerarea de mai sus !..
angelmugler a scris:

...
Daca ies din functia de administrator, ramanand asociat, ce rau imi mai poate face? Nu am nimic de numele meu si din cate stiu, raspund doar pt capitalul social initial depus, nu?
...


Puteti renunta la calitatea de administrator, nu trebuie sa fiti revocat.

Administratorul unei societati isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandatare.
Potrivit codului civil art.1556 “Renuntarea mandatarului la mandat”, contractul de mandat se stinge/inceteaza:
1. prin revocarea mandatarului;
2. prin renuntarea mandatarului la mandat;
3. prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a mandatarului.

Un link util: www.avocatnet.ro/content/for...

Mai cautati si alte pareri pe forum.

Deci nu aveti nevoie de aprobarea asociatilor pentru a renunta la calitatea de administrator. O faceti prin notificare catre societate, apoi societatea isi cauta alt administrator.

Din momentul in care nu mai sunteti administrator nu mai raspundeti decat cu capitalul social.

Cesionarea sau vinderea partilor sociale inseamna acelasi lucru: transmiterea partilor sociale unei alte persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere voluntara din functia de administrator leobmi leobmi La multi ani! Speta: - SRL 3 asociati unul din ei este si administrator Problema : - administratorul care este si asociat nu m-ai vrea sa fie ... (vezi toată discuția)
Demisie din functia de administrator ghitta ghitta Sunt aministrator(cu drepturi depline) si asociat la o societate.Din pacate nu ne intelegem prea bine cu asociatul,fapt pentru care am propus de mai multe ori ... (vezi toată discuția)
Demisie administrator alfamar grup srl alfamar grup srl AM O SOCIETATE DIN ANUL 2000 IN CARE SUNTEM 2 ASOCIATI. EU AM 40% DIN PARTI SI SUNT SI ADMINISTRATOR. ASOCIATUL MEU NU MAI VREA SA AVEM ACTIVITATE PE ACEASTA ... (vezi toată discuția)