avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Inregistrare punct de lucru in cazul sucursalelor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Inregistrare punct de lucru in cazul sucursalelor

ART. 43
(1) Sucursalele sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor comerciale şi se înregistrează, înainte de începerea activităţii lor, în registrul comerţului din judeţul în care vor funcţiona.
(2) Dacă sucursala este deschisă într-o localitate din acelaşi judeţ sau în aceeaşi localitate cu societatea, ea se va inregistra în acelaşi registru al comerţului, însă distinct, ca înregistrare separată.
(3) Celelalte sedii secundare - agenţii, puncte de lucru sau alte asemenea sedii - sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor comerciale şi se menţionează numai în cadrul înmatriculării societăţii în registrul comerţului de la sediul principal.
(4) Nu se pot infiinta sedii secundare sub denumirea de filiala.
Articolul de mai sus este extras din Lg.31/1990 si as avea nevoie de parerea voastra in legatura cu interpretarea alin (3) deoarece am sunat la registrul comertului de la judet si apoi la cel de la Bucuresti si am primit raspunsuri contrare . Cei de la Bucuresti mi-au spus ca punctele de lucru se inregistreaza la sediul firmei mama dar ca oricum problema este controversata. Cei de la judet mi-au raspuns ca punctele de lucru se inregistreaza la Registrul comertului in raza caruia isi desfasoara activitatea sucursala .Este adevarat ca alin (3) nu face nici o distinctie intre punctele de lucru infiintate de firma mama si cele care isi desfasoara activitatea in cadrul sucursalelor si , pe de alta parte , este lipsit de logica ca sucursala ,desi este entitate lipsite de personalitate juridica , sa se inregistreze la registrul comertului din judetul in care isi desfasoara activitatea iar punctele de lucru ale sucursalei sa se inregistreze la Registrul comertului de la sediul firmei mama . Cred ca , desi pare clar , acest alineat lasa loc de interpretari . Voi ce parere aveti ?
Cel mai recent răspuns: ioanatosa , utilizator 18:38, 28 Octombrie 2011
Rationamentul meu este urmatorul:
- daca deschiderea unui punct de lucru se face printr-o hot. AGA emisa de societatea mama aceasta se depune la Reg. Com. de la sediul acesteia.
- cu privire la sucursala daca ea nu poate emite un act prin care sa deschida un punct de lucru, prin urmare nu poate sa-l declare la sediul acesteia.
Buna ziua!
Pentru a nu deschide un topic nou, continui pe acesta.

Am citit toate postarile si tot nu am inteles. #-o
Sucursala poate inregistra punctul de lucru la ORC-ul unde isi desfasoara activitatea sau punctul de lucru trebuie inregistrat de firma mama care este in alt judet?
O sucursala din Romania, infiintata de o personala juridica straina, are stabilit sediul social la o locatie, in celasi judet si localitate are un birou la o alta locatie (contract de inchiriere) unde are angajati. De la ORC ni se spune ca nu poate deschide punct de lucru sucursala pentru ca nu are personalitate juridica, insa e posibil ca finantele sa sanctioneze sucursala pentru nedeclararea punctului de lucru... Aceiasi sucursala a incheiat un contract cu o autoritate publica din alta localitate pentru realizarea unei lucrari publice, autoritate care cere ca sucursala sa isi deschida punct de lucru pe durata realizarii lucrarii in respectiva localitate, alta decat cea in care isi are sediul. Exista vre-o solutie, avand in vedere ca Sucursala neavand personalitate juridica nu isi poate deschide punct de lucru?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente intre punct de lucru si susursala irina.comardici irina.comardici Buna ziua, Poate sa ma lamureasca cineva in privinta diferentelor intre punctul de lucru si sucursala? Care sunt avantajele si dejavantajele fiecareia ... (vezi toată discuția)
Firma straina - filiala sau sucursala Titus1960 Titus1960 Buna ziua. Ofirma straina din comunitatea europeana, poate avea activitate in Romania ca o sucursala si in alte tari din comunitatea europeana dar acestea ... (vezi toată discuția)
Actele necesare pentru inregistrarea unei sucursale in romania de catre o firma din ue Liviu Piora Liviu Piora Bna ziua, Intre actele necesare pentru inregistrarea unei sucursale se cer documentele contabile ale firmei din UE. Documentele contabile=bilantul anual ... (vezi toată discuția)