avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... o problema delicata!anularea certificartului de unic ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

o problema delicata!anularea certificartului de unic mostenitor ceruta de nepoti..

Buna ziua.
Ceea ce va voi relata este extrem de delicat pt familia mea in acest moment.
Soacra mea a avut un frate bun care a lasat in urma sa 3 copii.In urma divortului de sotia sa copiii au ramas cu mama.Deoarece avea probleme cu bautura , mama soacrei mele a facut contract de vanzare cumparare cu intretinere a casei pe numele soacrei mele.La decesul tatalui soacrei nu s-a dezbatut mostenirea.
In 2000 fratele soacrei a decedat(a fost ucis) , iar aceasta s-a ocupat de toate lucrurile ce au tinut de inmormantare , pomeni , dezgropare.
In 2005 a decedat si mama soacrei.Bineinteles ca responsabilitatea de a o ingropa i-a revenit tot soacrei mele.
Deoarece in 2007 se apropia dezgroparea fratelui sau si fiind in dificultate financiara de a achita toate cheltuielile aferente dezgroparii, aceasta pt a face rost de bani a dorit sa vanda o parte din mostenirea tatalui ,insa nu putea deoarece nu se facuse succesiunea.La momentul respectiv casa care era pe numele soacrei era vanduta.
Datorita faptului ca la acel timp nu se cunostea adresa celor 3 nepoti de pe frate , soacra a dat o declaratie la notar si a obtinut certificatul de mostenitor.In urma obtinerii certificatului de mostenitor aceasta a vandut o gradina(teren intravilan) si a putut achita cheltuielile de dezgropare.
In 2008 si-a facut insa aparitia fata fratelui mort.A fost pusa la curent cu noutatile existente(decesul tatalui si al bunicii) si i s-au relatat faptele intamplate urmand ca in cazul in care doreste pamant de pe urma mostenirii(aceasta nu-si avea la momentul respectiv domiciliul in tara) sa vina si sa discute cu soacra mea si aceasta din urma sa-i faca acte.Nepoata a povestit despre ceilalti 2 frati ca unul era in puscarie si altul in alt colt al tarii.
Cu cateva zile inainte de Anul Nou am primit acasa o citatie in care soacra mea este chemata in instanta de catre nepotii pt anularea certificatului de mostenitor obtinut in 2006(inainte de dezgroparea fratelui din 2007) si impartirea in mod egal a mostenirii lasata de bunica de pe tata. De asemena in tot acest timp soacra mea s-a ocupat si de achitarea taxelor si impozitelor pe pamantul obtinut in baza certificatului de mostenitor si de judecarea in instanta a vinovatilor de omorul fratelui.
Mentionez ca fratele isi avea domiciliul in alt judet decat soacra mea;de aceea a trebuit sa faca dese drumuri la judetul domiciliului fratelui ucis.
In tot acest timp de cand nepoata a revenit in tara si pana acum , aceasta nu a mentionat niciodata ca ar dori sa primeasca mostenirea de pe bunica.
Intrebarea mea este: Daca se anuleaza certificatul de mostenitor al soacrei mele , se anuleaza si contractul de vanzare cumparare a gradinii(teren intravilan)?Adica va fi nevoita sa se duca la actualul proprietar si sa-i spuna ca nu mai are drept de proprietate asupra gradinii si sa-i inapoieze banii????
Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
mary_c, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:48, 4 Ianuarie 2011
Cumparatorul a fost de buna-credinta.Din acest motiv actul de vanzare cumparare nu se va anula.

Cat priveste anularea certificatului de mostenitor ar trebui sa va angajati avocat insa ar trebui sa nu alegeti la intamplare.
Poate ca se pot rezolva problemele si prin buna intelegere.
Daca mostenitorul va intelege sa se judece poate sa si piarda procesul si nu neaparat sa il castige si sa obtina anularea certificatului de mostenitor.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea titlului de proprietate costea alina costea alina in cazul in care se atesta in urma unui proces civil calitatea de mostenitori a unor rude si se anuleaza titlul de proprietate emis cu mult timp in urma, titlu ... (vezi toată discuția)
Fiu legitim dezmostenit total de mama si fratii lui marcu2809 marcu2809 buna seara incerc sa va explic cat mai scurt posibil. deci tatal meu a decedat in 2006 un an dupa tatal lui . mama si fratii lui (2) SAU GANDIT IN 2008 sa ... (vezi toată discuția)
Rog sfat pm pm Tatal meu a decedat de 20 de ani. Mama este in viata. Fratele meu a decedat acum 6 ani, lasand trei copiii. Eu si fratele meu convenisem sa nu deschidem ... (vezi toată discuția)