avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita de la Casa de Asigurari de Sanatate
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita de la Casa de Asigurari de Sanatate

In anul 2005 am deschis o autorizatie P.F.Activitate am avut doar in acest an dupa care am plecat in strainatate.Am inchis acest P.F. in 2009.In urma unei inspectii fiscale din perioada 2005-2008, privind impozitul pe venit,am platit doar pt anul 2005,iar perioada 2006-2008 nu am avut nimic de plata din lipsa de activitate.Pana aici nimic spectaculos,dar in data de 22.12.2010 primesc de la C.A.S.o somatie prin care sunt anuntat ca am o datorie de aprox.35milioane.Asta nu pot sa inteleg...nu am stiut de asta in 5 ani...nu am fost anuntat...nu am fost informat.Nu doresc sa platesc decat pt anul 2005,atat cat am avut activitate.Cred ca asa este corect....dar cei de la C.A.S.mi-au spus ca se va recalcula perioada 2006-2008 cu salariul minim pe economie.....de ce?
Cel mai recent răspuns: mariusserban , utilizator 01:42, 16 Ianuarie 2011
L-ati inchis in 2009. Probabil in perioada 2005-2008 aveati o suma minima de plata chiar daca nu aveati activitate.
Pe anul 2006-2008 prin control fiscal eram pe 0....deci nici o suma de bani...totusi am de platit....
nu conteaza ca erai pe 0. Stiu ca in trecut la PFA aveai de ales -ori plateai o suma fixa pe an indiferent de venituri/ori procent din venituri. Adu-ti aminte ce ai completat pe la fisc sau prin alta parte. Si mai simplu cere la CAS temeiul legal in care datorezi aceste sume. In scris.
Apoi spune-ne si noua. Chiar sunt curios. Mai invatam si noi... :)
Va pot spune ca am depus o contestatie, in care cer, recalcularea datoriei pe care o am la ei, tinand cont ca nu am avut venituri pe perioada 2006-2008 si anularea dobanzi si penalitatilor.Am depus aceasta contestatie la secretariat si astept un raspuns in 30 zile..... sunt f curios ce raspuns voi primi....
Chiar daca nu ati realizat venituri impozabile, in calitate de PFA, legea asigurarilor de sanatate, prevede obligatia dvs. de a contribui la fondul national de sanatate.
Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modif. ulterioare mentioneaza:

"Art. 215. - (1) Obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care angajeaza persoane pe baza de contract individual de munca ori in baza unui statut special prevazut de lege, precum si persoanelor fizice, dupa caz.
(2) Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii sunt obligate sa depuna lunar la casele de asigurari alese in mod liber de asigurati declaratii nominale privind obligatiile ce le revin fata de fond si dovada platii contributiilor.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.

"Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 21 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(21) In situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) si la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.
(5) Contributiile prevazute la alin. (2) si (4) se platesc dupa cum urmeaza:
a) lunar, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. a), d) si f);
b) trimestrial, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. b) si la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. c) si f).
.............."
Facultativ, puteti sa urmariti si disp. art.305-306 din aceeasi lege, referitoare la sanctiunile aplicate-amenda, in situatia nedepunerii declaratiilor.



Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Pensionarii platesc cas pe dividende? danye danye Buna ziua, Va rog mult sa ma lamuriti intr-o problema. As vrea sa stiu daca pensionarii [b]trebuie sa plateasca[/b] contributia la asigurarile de sanatate ... (vezi toată discuția)