avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu ATV
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu ATV

Buna seara , am si eu o intrebare . Propietarul unui ATV il imprumuta unei persoane cu probleme psihice si acesta face un accident . ACCIDENTATUL este transportat la spital cu echimoze si contuzii severe la picior .Ce pateste propietarul si ce pateste soferul sau cum s-o numi el ?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:47, 6 Ianuarie 2011
acum am aflat ca cel de la volan nu are carnet si nici discernamant si este in grija mamei lui , in acest caz ce poate face victima ?
Pentru a vi se raspunde la obiect este necesar sa dati urmatoarele lamuriri:

1.capacitatea cilindrica a ATV-ului pentru a vedea daca pentru conducerea acestuia era nevoie de prmis de conducere,dar si pentru a stabili incadrarea juridica a celui care l-a incredintat
2.daca cel caruia i-a fost incredintat ATV-ul are acte medicale care atesta incapacitatea sa de discernamant ,eventual maladiile de care sufera acesta
1. ATV-ul are capacitatea mai mica de 50 cmc
2. si cel care a condus are acte medicale care atesta incapacitatea lui de discernamant si este incredintat mamei si este major .
Oricum asupra acestuia se va efectua o expertiza medico-legala care va stabili capacitatea de discernamant.
Pe de alta parte,probabil ca daca expertiza va stabili lipsa capacitatii de discernamant nu va fi trimis in judecata,urmand ca parintele sau tutorele,sa achite despagubiri daca este cazul
In situatia de fata in functie de ,in solidar cu persoana care a incredintat vehiculul
Toate cheltuielile privind spitalizarea,medicatia,tratamentul perasoanei vatamate, transportul ,recuperarea,etc,trebuie dovedite cu acte medicale sau alte acte pentru a putea fi avute in vedere la stabilirea cunatumului despagubirilor.
Totusi ,in conformitate cu disp.art.86/4 din OUG nr.195/2002,persoana care a incredintat vehiculul unei "persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora"poate fi sanctionata cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere motociclu fara permis stanescu21 stanescu21 .daca se conduce un motociclu pe drumurile publice,care trebuie condus cu permis de cat. b1 dar este condus fara permis ,. ce sanctiuni sunt penale? ... (vezi toată discuția)
Accident cu masina imprumutata, sofer fara permis, raspunderea proprietarului oliviu 35 oliviu 35 Ce se poate intampla daca eu am dat masina unui tanar de 24 de ani fara sa stiu ca nu are permis el facand accident pe un drum pe camp disrtugand masina , ... (vezi toată discuția)
Incredintarea unui atv de 125 de cc unei persoane care doar a terminat scoala de soferi categoria b, urmand sa sustina examenul teoretic Valentin7223 Valentin7223 Buna ziua, am incredintat un atv unei persoane fara permis,dar care a terminat scoala de soferi. Dupa 5 minute a fost oprit de politie si ne au pus sa semnam ... (vezi toată discuția)