avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Test Poligraf
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Test Poligraf

Buna seara, am mai scris pe acest forum si va multumesc pentru raspunsurile dvs.

Pe scurt: in octombrie 2009 au disparut banii dintr-un seif, eu suspectul nr 1, apoi suspendat si concediat. In prima zi ne-au dus la politie sa dam declaratii, eu si inca 2 colegi. Fiind cu seful langa mine normal ca am acceptat in scris sa fiu testat poligraf. In martie si decembrie 2010 am fost chemat la politie unde am mai dat o declaratie in care am mentionat si ca sunt de acord sa fiu testat poligraf. Am facut asta crezand ca oricum sunt obligat din moment ce in declaratia initiala din octombrie 2009 am dat in scris ca sunt de acord, dar acum ca nu mai am nici o responsabilitate fata de firma respectiva, nu as mai vrea sa sustin testul.

Intrebarea mea este daca pot refuza sustinerea testului avand in vedere acceptul meu initial si faptul ca sunt programat sa-l sustin in cursul acestei luni.

In citatiile primite chiar si dupa mai bine de un an de zile aveam calitatea de "faptuitor" care eu stiu ca este cea mai putin grava. Asta poate insemna ca nu exista probe impotriva mea? Care sunt sansele sa fiu trimis in judecata si cat timp este valabila o plangere penala impotriva mea?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: p_cristina16 , utilizator 11:51, 25 Iunie 2011
Testarea cu poligraful nu reprezinta o proba in justitie atata timp cat aceasta nu poate fi coroborata cu alte probe care sa ateste savarsirea sau nu a unei fapte.
Pe de alta parte,din punctul meu de vedere,aceasta proba nu este recomandabila ,pentru ca ea este de fapt de natura sa induca teama subiectului
Este cunoscut faptul ca persoanele labile psihic,cele aflate in cursul unor tratamente medicamentoase,testate cu acest aparat,nu au dat cele mai bune raspunsuri sau nevinovate au dat raspunsuri incriminatoare.
Nimeni,pana nu vede dosarul nu poate cunoaste daca exista probe in care sa conduca la incriminarea dvs.
Sunteti intr-o situatie putin dificila,intrucat prima data ati fost de acord cu efectuarea acestui test,iar acum nu mai sunteti.
In aceasta situatie,refuzul dvs,poate crea o falsa impresie de vinovatie in acceptiunea unor anchetatori.
Eu cred ca acest test trebuia refuzat de la inceput,mai ales ca dupa cum pretindeti,va considerati nevinovat.
Din nefericire ,de multe ori" mai binele" este dusmanul binelui.
Parerea mea sincera ar fi consultarea unui avocat cu experienta si in functie de sfaturile acestuia sa adoptati o anumita strategie de aparare.
Ar trebui sa mergeti, deoarece daca o sa consultati un cod de procedura penala o sa vedeti ca nu exista un astfel de mijloc de proba printre cele prevazute de art 64 cod procedura penala roman. Asa incat oricine (chiar si fara sa fie avocat) poate sa conteste acest test, atat timp cat nu este prevazut de Codul de procedura penala roman. Cat despre poligraf sau mai precis testul de detectare a comportamentului simulat (testul de detectare a emotiei), este o poveste foarte lunga si am recomandat mereu sa se citesca www.polygraph.org, www.antipolygraph.org, dar si dezbaterile aparute de-a lungul timpului pentru o cunoastere cat mai buna a acestui mijloc de testare.
Concluzia (ca sa nu cititi atata literatura pro si contra testarii): nimeni nu poate fi acuzat(dar nici considerat nevinovat) pe baza acestui test.
Stiu ca testul poligraf nu reprezinta proba in justitie dar poate oferi niste indicii investigatorului. Eu din punct de vedere legal nu pot fi obligat sa sustin testul, nu stiu daca acest lucru mai este valabil dupa ce mi-am dat acordul in scris.
Am uitat sa mentionez ca am fost deja la poligraf la o firma privata contractata la momentul respectiv de societatea la care am lucrat. Rezultatul nu il stiu iar cei de la sectie nici nu stiau ca am fost deja testat. Chiar si dupa ce au aflat de la mine, tot m-au programat pentru sustinerea testului.
Ei ar putea contacta societatea la care am lucrat si sa ceara rezultatul testului din 2009, asa nu as mai pierde nici eu vremea.

Poate ca o sa ma prezint la test, dar in acelasi timp vreau sa stiu daca mai am optiunea sa-i anunt ca m-am razgandit. Inca mai am voie sa fac asta?
Daca aveti calitatea de faptuitor puteti sa renuntati fara nici o problema, deoarece nu va puteti autoincrimina.
O problema se ridica daca aveti calitatea de martor: daca sunteti martor nu puteti refuza deoarece aveti obligatia legala sa depuneti marturie, conform art. 65 alin. 2 corelat cu art 83 c.p.p., cu exceptiile aduse de art 79 si 80 c.p.p.(desi si aici este o mare problema pe care am mai ridicat-o, c.p.p. scrie la art 327 ca se aplica prevederile art 325, care in alin 2 care arata ca se poate refuza declaratia in instanta..., dar nu si in faza de urmarire penala..., ceea ce eu o consider o necorelare ce permite nenumarate discutii si in mod corect trebuia sa se faca trimitere doar la art 325 alin 1, cum se face trimitere si in art 326 pentru celelalte parti).
Iar testul poligraf poate fi cerut de organele de urmarire penala cand au banuiala ca un martor a dat declaratii care nu corespund adevarului. Desigur ca mai sigur se poate efectua o confruntare (art 87 c.p.p.), cand declaratiile persoanelor ascultate in aceeasi cauza se contrazic.
Daca aveti calitatea de faptuitor se fac acte premergatoare (etapa premergatoare declansarii urmaririi penale), adica se strang probe cu privire la savarsirea unei infractiuni.
In citatie trebuie sa se mentioneze in mod obligatoriu in ce calitate sunteti chemat in fata organelor de cercetare penala si va recomand sa va prezentati cu un avocat, care va poate sfatui la fata locului in functie de datele practice ale spetei.
Parerea mea,este ca trebuie sa mergeti sa sustineti aceasta proba.Ati declarat in (scris)in doua rinduri ca acceptati testul.Refuzul dvs,acum de renuntare poate fi interpretat ( in defavoare.)Cum va decurge,nu mai are sens sa va spun deoarece ati mai facut acest test si la vechiul loc de munca (deci stiti pe "viu").Diferenta este locatia,care va va creea emotii( simplul fapt ca sunteti in sediul politiei, va este defavorabil).Din cite stiu eu,acesta nu se costituie proba in instanta.In functie de "rezultat" care va fi orientativ isi vor forma anchetatorii o "parere".Posibil, ca politistul care ancheteaza cazul sa-si indrepte atentia spre o alta pista( in functie de concluziile testului poligraf).
Aici depinde mult de cel care cerceteaza dosarul.
Consultati-va neaparat cu un avocat,si neaparat mergeti insotit de acesta.

Alte discuții în legătură

Testul poligrafului Mari.an Mari.an de exemplu: Accept testul poligrafului fara ca eu sa fi savarsit vreo fapta si totusi in urma careia sunt suspectat. Daca acuzatorul nu detine alte probe ... (vezi toată discuția)
Sa fac sau nu testarea poligraf ? Achimitom04 Achimitom04 Buna ziua ! Am si eu nevoie de un sfat, de la domnul avocat Lasconschi sau altcineva care ar putea sa ma ajute. Lucrez pe o ambulanta Smurd. In februarie ... (vezi toată discuția)
Furt firma -- cu usa deschisa arimed arimed Buna ziua, Am o problema si am incredere ca ma puteti ajuta cu un sfat. La magazinul la care lucrez a fost comis un furt. Problema aparuta este ca usa ... (vezi toată discuția)