avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... muncitor necalificat in CIM, dupa 15 ani ca mecanic de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

muncitor necalificat in CIM, dupa 15 ani ca mecanic de intretinere

Sotul meu are o vechime de 15 ani in meseria de mecanic de intretinere masini de cusut .Calificarea a obtinut-o la primul lui loc de munca,dupa o perioada de ucenicie.De si a schimbat locul de munca,in acesti ani tot a fost trecut in CIM ca muncitor calificat,dupa experienta profesionala.Unde lucreaza acum,este o firma italiana,care isi schimba denumirea destul de des,facand de fiecare data noi contracte de munca.La aceasta firma,sotul lucreaza de mai mult de5 ani,insa cu ultima noua denumire doar de 9 luni.Pana acum era trecut ca calificat,insa la ultima schimbarea a denumirii,i-au spus,pentru ca nu are un act doveditor,o diploma,ca a invatat meseria,il poate angaja doar ca muncitor necalificat.Acum,la varsta de 44 de ani,dupa atatia ani in meserie lucreaza ca necalificat,de si este singurul mecanic la societate,el intretine ,repara toate masinile de cusut si nu numai.Firma veche,unde a obtinut calificarea la locul de munca,era firma de stat atunci,nu mai exista,deci de la ei nu mai poate cere o adeverinta ca este calificat.
Angajatorul are dreptate?Anii lucrati in meserie nu ii asigura calificarea?Daca pentru meseria lui nu se mai organizeaza cursuri de calificare,unde sa mearga pentru a se califica?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: p.anni , utilizator 02:21, 6 Ianuarie 2011
Pozitia firmei este corecta. Totusi, se poate cere de la arhiva o dovada a calificarii de la locul de munca. In acest sens, la vremea respectiva se intrunea o comisie, se dadea un examen si apoi se trecea in cartea de munca. Deci aceste acte trebuie sa fie in arhiva, chiar daca firma s-a desfiintat. Cautati in ce arhiva se afla documentele firmei desfiintate si faceti o cerere in acest sens.
Multumesc.Vom incerca sa aflam,daca mai are activitate firma la care s-a calificat.Sper sa obtinem de la ei macar o adeverinta.Alta solutie nu este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formare profesionala interna luminita29 luminita29 Buna ziua, Voi angaja un muncitor necalificat pe functia de manipulant marfuri. Ii voi face un contract de adaptare profesionala sau de calificare ... (vezi toată discuția)
Functie luminita29 luminita29 Pot angaja un om ca muncitor necalificat si apoi sa ii fac calificare electrician ori interna la locul de munca ori cu o firma externa si dupa terminare curs ... (vezi toată discuția)
Persoana incadrata in cm fara calificare ocupa post ce necesita calificare, lamuriri drepturi salariale!! Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua, Am o speta pentru un amic care este de dreptul muncii, cum nu sunt specializat pe aceasta ramura o expun in mod public. Persoana respectiva este ... (vezi toată discuția)