avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CALCUL GRESIT INDEMNIZATIE DE CONCEDIU MEDICAL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CALCUL GRESIT INDEMNIZATIE DE CONCEDIU MEDICAL

Buna ziua, doresc o lamurire la urmatoarea problema
Sotia mea a fost in concediu de sarcina si lauzie incepand cu 1.07.2010 pana la 3.11.2010 (126 zile) apoi a intrat in CCC. La stabilirea indemnizatiei de concediu medical pentru luna august, septembrie, octombrie si noiembrie programul angajatorul a calculat media zilnica de calcul diferita de la o luna la alta( persoana responsabila spune ca de ex ptr luna august media zilnica s-a facut in baza celor 6 luni anterioare inclusiv iulie care era prima luna de CM, ptr septembrie s-facut in baza lui august , iulie, s.md pana la 6 luni), desi eu stiu ca media zilnica rezultata in prima luna ramane aceeasi ptr toate lunile 9poate diferi nr zile lucratoare).
Acum , cei responsabili au observat greseala,la noul calcul a rezultat o diferenta de aprox 1000 RON, dar facandu-i stat de plata ii aplica reducerea de 25%+plata contributiilor sociale aferente (la CM stiu ca se plateste numai CAS 9,5%). Este corect?
Mentionez ca in lunile de CM nu i s-au aplicat reducerea de 25% si contributia la sanatate si la somaj, ci numai la pensii.
Cum se poate remedia situatia, prin declaratii rectificative nu se poate face?
MUltumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: d_stanoi , utilizator 11:24, 5 Ianuarie 2011
Si inca ceva, sotia a depus cerere ptr acordarea unui salariu de baza prevazut de CCMUN PE RAMURA SANITARA aflat in vigoare la acea data(avem cererea inregistrata) , salriu pe care l-a primit la o alta unitate ptr primul copil fara nici o problema, dar acum i s-a spus ca nu ii paote da acel salariu atata timp cat e CM ptr ca nu poate depune declaratiile.( nu am inteles bine).
Intrebarea este daca intr-o luna in care a fost toate zile in CM putea primi acel salariu de baza ca prima sau ce este el neafectand depunerea nici unui fel de declaratii.
Multumesc
As face o observatie referitoare la codul de pe certificatul medical si anume (08) -sarcina si lauzie care reprezinta 85% din media de pe ultimele 6 luni si nu 75% dupa cum ati mentiona dvs cu acea reducere de 25%. Baza de 6 luni ar fi trebuit pastrata inainte de iulie 2010 deoarece concediul de sarcina si lauzie presupune o perioada neintrerupta de 126 de zile.La concediul medical se plateste doar contributia de asigurari sociale de 10.5% insa aplicata la salariul minim pe economie si nu la suma de indemnizatie;astfel pentru o luna intreaga de concediu medical cu cod 08 tot ce va plati o salariata ca si contributii sociale sunt 63 lei din valoarea bruta a indemnizatiei.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
Ank27, utilizator
d_stanoi a scris:

Si inca ceva, sotia a depus cerere ptr acordarea unui salariu de baza prevazut de CCMUN PE RAMURA SANITARA aflat in vigoare la acea data(avem cererea inregistrata) , salriu pe care l-a primit la o alta unitate ptr primul copil fara nici o problema, dar acum i s-a spus ca nu ii paote da acel salariu atata timp cat e CM ptr ca nu poate depune declaratiile.( nu am inteles bine).
Intrebarea este daca intr-o luna in care a fost toate zile in CM putea primi acel salariu de baza ca prima sau ce este el neafectand depunerea nici unui fel de declaratii.
Multumesc

Teoretic.. ar trebui sa i se acorde acest salariu care este prevazut in Contractul Colectiv la Nivel National fie din fondul social ,fie sub forma de prima trecuta prin toate contributiile fara a fi afectate declaratiile.Este normal sa apara o atentionare la declaratii deoarece obtine venituri alaturate unei indemnizatii de concediu medical fara sa fi prestat activitate efectiva in luna respectiva,dar asta nu inseamna ca declaratiile vor fi eronate.
Practic..nimic nu se mai respecta in tara lui Papura Voda :)
Reducerea de 25 % (reprezinta reducerea lui BOC la veniturile salariale ) o fac la diferenta din indemnizatia calculata gresit in lunile anterioare.
Deci ca sa fiu inteles la diferenta de indemnizatie rezultata din calculul gresit ii aplica reducerea lui Boc de 25 % , precum si plata contributiei la sanatate si somaj+ ca ii spune ca nu poate cumula intr-o luna plata indemnizatie de CM cu acel salariu de baza pentru ca nu poate depune declaratiile.
Asta este explicatia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical prenatal cod 08. raduionut raduionut Am si eu o intrebare la care nu am gasit raspuns concret, am tot cautat dar nu am reusit sa gasesc un raspuns concret. care este metoda de calcul concediu ... (vezi toată discuția)
Calcul cm in continuare Iohana27 Iohana27 Buna ziua, Am si eu o mica nelamurire cu privire la modul de calcul al concediului medical in continuare: - in luna septembrie am avut o salariata care a ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul prenatal ptr gravide??? mihasava mihasava Buna seara...Am intrat de curand in concediul prenatal....Insa,sunt nedumerita privind calculul acestuia....Ma poate ajuta cineva in privinta asta? Mentionez ... (vezi toată discuția)