avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inadmisibilitate crr interventie in cadrul unei plg ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inadmisibilitate crr interventie in cadrul unei plg contraventionale

poate instanta sa califice ca "inadmisibila" o cerere de interventie in interes propriu, respectiv in interesul altei persoana, motivat de faptul ca litigiul este o plangere contraventionala ?

De mentionat ca nu scrie nicaieri in lege ca cererea de interventie nu este admisibila in cadrul unei plg contrav.

In continuarea motivatiei respingerii, instnta precizeaza: "Avand in vedere aceste considerente, in temeiul art. 52 Cpc, instanta de judecata urmeaza a respinge cererea de interventie ca inutila.”


SPETA E URMATOAREA

Primarul a intocmit un proc verb de contraventie ptr. edificarea unor garduri fara autorizatie.
Contravenientul a contestat PV in instanta.
Vecinul - caruia i-a fost ingradit dreptul de servitute prin gardurile edificate, a facut crr. de interventie in interes propriu
- in sensul ca i s-a ingradit dr de servitute; in subsid a facut crr de interv accesorie - in sensul ca prin garduri se ingreuneaza accesul in locuinta, se diminueaza valoarea imobilului etc.



AVLIL a scris:

Adalbert, ne arati ba ca sunt inadmisibile astfel de interventii, ba ca, de fapt, daca ar urmari aia, poate ar fi admisibila.


Tocmai asta am scris si eu, avlil, ca regula este inadmisibilitatea, dar ca de la aceasta regula ar trebui sa se admita unele exceptii atunci cand prin fapta contraventionala s-a produs un prejudiciu. Ratiunile pentru care, pe cale de exceptie, ar fi admisibile astfel de interventii constau in mai buna administrare a justitiei (un proces in loc de doua) si posibilitatea celui vatamat prin contraventie de a beneficia de probele si apararile facute de agentul constatator.
Oricum, am scris ca problema este delicata. Este cert ca ai dreptate, este un alt raport juridic, insa ceea ce am sustinut eu este similaritatea cu alaturarea actiunii civile celei penale pe principiul identitatii de ratiune intre cele doua situatii intrucat. Daca raportul juridic proc. civ. poate convietui cu rap. jur. proc pen. de ce nu s-ar putea sa convietuiasca si cu rap jur. contraventional ?
Pentru ca, de regula, raportul civil (si nu procesula civil) care rezuklta din infractiune nu este atat de greu de dovedit, in conditiile in care prejudiciul trebuie oricum stabilit in penal pentru individualizarea pedepsei si pentru urmarirea daca partea vinovata l-a reparat.
Este o proba care se face in paralel, de regula neintarziindu-se una pe cealalta pentru ca necesita cam aceleasi probe, expertize.
In procesul de care faci tu vorbire, vorbim despre o contraventie care se probeaza (sau nu) printr-un martor, daca e cazul. Dar raportul civil de pe langa aceasta contraventie inseamna expertize, comparatii de acte etc. Lucru care, evident, lungeste prima cauza dedusa judecatii in mod inutil.
Dar e doar o parere, nu e musai sa vada toata lumea lucrurile asa.
In cazul aratat nu sunt sigura nici macar de faptul ca interventia a fost coerent facuta, darmite legal. Sui eu as respinge-o, ca jude, daca nu mi-ar arata interesul de a mentine sau nu pedeapsa contraventionala aplicata. Ca nu-mi poti spune ca te intereseaza gardul intr-un dosar in care se dezbate o pedeapsa contraventionala, nu poti tu, intervenient, sa maresti cadrul procesual al obiectului actiunii; el e stabilit, care e interesul matale in legatura cu asta... Intelegi? Ce castig eu, ca vecin, ca tu iei amenda? :-/ Nimic.
Dar probabil ca in procesul-verbal de constatare era si ceva legat de desfiintarea constructiilor, aici ar putea fi un interes. Dar nu cunosc si nu pot emite o parere pertinenta.
Asa este, avlil, sunt multe necunoscute in speta data, insa discutia poate fi si teoretica, pe principii.
In majoritatea statelor europene contraventiile tin inca de domeniul penal - impartirea tripartita: crime, delicte, contraventii - imprejurarea ca Romania, Germania si inca vreo cateva state au scos contraventiile din domeniul penal, nu a avut nici o relevanta la CEDO, din unghiul de vedere al celui sanctionat. Care ar fi ratiunile pentru care cel care a suferit o paguba ar trebui sa beneficieze de mai putine garantii? Nu trebuie pierdut din vedere faptul ca atat rap. jur. civ. cat si rap. jur. contr. au acelasi izvor material - fapta contraventionala, care se aseamana cu fapta penala prin trei elemente (pericol social vinovatie si o sanctiune cu caracter punitiv)
Categoric ai dreptate in ceea ce priveste situatia in care ar trebui facute expertize, etc. Solutia corecta este insa disjungerea actiunii civile, daca este corecta dpdv. al formei si legal timbrata, nu respingerea ei.
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
AVLIL a scris:

care e interesul matale in legatura cu asta... Intelegi? Ce castig eu, ca vecin, ca tu iei amenda? :-/ Nimic.
Dar probabil ca in procesul-verbal de constatare era si ceva legat de desfiintarea constructiilor, aici ar putea fi un interes. Dar nu cunosc si nu pot emite o parere pertinenta.

E acelasi interes, avlil, ca si in cadrul unui proces penal. Am fost vatamat printr-o fapta interzisa de lege, mi s-a produs o paguba, doresc ca faptuitorul sa fie sanctionat, pentru ca legea protejeaza aceasta categorie de raporturi juridice, iar eu sa fiu despagubit. E ceva absurd in aceste pretentii?
MNie sa-mi demonstreze, in civil, cu ce-l ajuta pe vecin ca iau eu amenda. Si atuci, zic si eu ca are interes.
Referitor la discutatul teoretic, asta e ca si cum am scrie tratate de drept, ca sunt atatea situatii practice incat ar trebui sa teoretizam prea mult.
De aceea interesul se evalueaza de la speta la speta.
Eu nu cred ca-mi poate cineva arata ca are un interes ca eu sa iau o amenda contraventionala. :P Parerea mea.

Alte discuții în legătură

Posibilitate modificare cerere de interventie 2009iulia 2009iulia Va rog sa ma ajutati cu un sfat. O cerere de interventie accesorie, admisa in principiu, poate fi modificata, la termenul urmator, intr-o cerere de interventie ... (vezi toată discuția)
Cerere de interventie nitnelav nitnelav am facut o reclamatie la OPC care a amendat banca conform OUG 50/2010. Banca a depus plangere contraventionala la judecatorie iar eu am depus cerere de ... (vezi toată discuția)
Reglementare drum acces vood0o vood0o Am achizitionat de curand o casa, iar accesul se face pe un drum de acces (drum de servitute). Pe acest drum fiecare din locatari (3 cu mine) detine o cota ... (vezi toată discuția)