avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Sunt pe punctul de a-mi pierde casa!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Sunt pe punctul de a-mi pierde casa!

Va rog frumos sa-mi dati un sfat.
Sotul meu a incheiat un contract de ipoteca cu CEC-ul in calitate de garant ipotecar. Specific ca imobilul dat in garantie este in proprietatea lui exclusiva (mostenire). Ipoteca a fost inscrisa pentru 350.000 lei in vederea garantarii creditului in valoare de 500.000 acordat unei terte persoane (la vreamea aceea un partener de afaceri apropiat). Imobilul e evaluat in contract cu 363.300 lei.
In prezent persoana care a luat creditul se afla in imposibilitate de plata (a amanat o perioada plata creditului). in contractul de ipoteca incheiat de sotul meu se specifica ca in caz de neachitare CEC-ul se va putea indestula cu sumele obtinute prin executarea silita a bunului. Aceasta este situatia.
Ceea ce as dori eu sa stiu este daca voi fi instiintata in vreun fel pentru neplata ratelor sau daca am dreptul de a le plati in cazul in care persoana in cauza nu le mai achita. As vrea sa stiu si daca am dreptul sa ma insttintez de situatia platilor la CEC sau este o informatie confidentiala.
Pot sa atac cumva acest contract (eu sau sotul meu) sau as putea da cumva in judecata persoana care a primit creditul si acum nu mai plateste?
Multumesc mult pentru orice raspuns!
Cel mai recent răspuns: godot , utilizator 14:29, 7 Ianuarie 2011
Inteleg cand spuneti ca sotul meu nu prea poate avea castig de cauza.
Si totusi, ca sa inteleg mai bine, pe ce temei poate fi initiata aceasta actiune impotriva actelor intocmite de executorul judecatoresc?
Art.399 si urmatoarele Cod Procedura civila.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
andymaurul, utilizator
Multumesc foarte mult pentru lamuriri.
Calinutz, orice discutie cu banca o faci in scris.
Ca idee, poti merge pe o novatie. 100% ai sanse.

Novatie
conventie prin care partile unui raport juridic obligational sting o obligatie existenta, inlocuind-o cu o noua obligatie. Specific novatiei este faptul ca, chiar daca raportul juridic obligational se stinge, aceasta nu inseamna incetarea efectelor sale, ci numai transformarea lui intr-un alt raport juridic obligational. Obligatia veche este inlocuita cu o noua obligatie. Efectele obligatiei initiale se transforma, se convertesc in efectele obligatiei care se naste prin novatie.Novatia este de doua feluri: obiectiva si subiectiva.1) Novatia obiectiva se produce intre creditorul si debitorul initial dar, in raportul juridic obligational se schimba obiectul si cauza acestuia. Spre exemplu, schimbarea obiectului se face atunci cand partile convin ca in locul unei sume de bani datorate sa se execute o alta prestatie. Schimbarea cauzei poate sa aiba loc atunci cand cumparatorul unui bun care este debitor al pretului bunului convine cu vanzatorul la a pastra suma respectiva cu titlu de imprumut. El este debitorul aceleiasi persoane, pentru aceeasi suma, dar obligatia sa are drept cauza un nou contract, contractul de imprumut, deci se naste un nou raport obligational.2) Novatia subiectiva presupune schimbarea creditorului sau a debitorului raportului juridic de obligatie. Novatia prin schimbare de debitor are loc atunci cand un tert se angajeaza fata de creditor sa plateasca datoria, fara ca, pentru aceasta, sa ceara concursul debitorului initial. O asemenea novatie opereaza pe cale de expromisiune.Novatia pin schimbare de creditor are loc prin substituirea unui nou creditor celui vechi. Debitorul va fi liberat fata de creditorul initial si, ca efect al novatiei, se obliga fata de noul creditor.Novatia se deosebeste fata de cesiunea de creanta si subrogatia in drepturile creditorului prin plata creantei. In cazul cesiunii de creanta si subrogatiei in drepturile creditorului se schimba persoana creditorului, obligatia initiala ramane aceeasi si se transmite noului creditor. La novatie, obligatia initiala se stinge si se transforma intr-o noua obligatie, care contine un element nou fata de vechea obligatie.Novatia, fiind un contract, va fi supusa tuturor conditiilor de valabilitate ale contractelor. Codul civil contine o precizare cu privire la capacitatea partilor novatiei: potrivit art. 1129 C. Civ


Deci novatia prin schimbare de debitor. Astfel, sotul ta va putea sa preia creditul
Multumesc mult pentru sfat. Este bine de stiut ca totusi mai avem o sansa.

Alte discuții în legătură

Executare silita girant tinaa tinaa buna ziua. va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns cat mai urgent. eu sunt girant pt fostul sot la un credit de nevoie personale fara garantii. fostul sot ... (vezi toată discuția)
Executare silita pornita impotriva altei persoane decat debitorul real Irina S. Irina S. Titlu executoriu: contract de garantie cu ipoteca. Debitor SC X SRL. Inainte de inceperea executarii silite creditorul este de acord printr-o Declaratie ... (vezi toată discuția)
Am girat un credit al unei firme Mioara m Mioara m Buna ziua , Am girat un credit pentru o firma , in ianuarie 2009 . Persoana juridica si-a achitat creditul si dobanda restanta conform graficului de ... (vezi toată discuția)