avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna seara!

Tot incerc sa gasesc modificari ale Codului Muncii 2011 referitoare la demisie, dar fara nici un rezultat. Problema mea este urmatoarea:
Am depus demisie in data de 27.12.2010, cu numar de inregistrare de la angajator. In demisia formulata am specificat ca in perioada 27.12.2010 - 10.01.2011 ma consider in preaviz, si am cerut ca la data de 10.01.2011 sa mi se calculeze si sa mi se faca plata atat a drepturilor salariale pana la aceasta data, cat si compensatia in bani a concediului de odihna de drept si neefectuat. Angajatorul mi-a raspuns ca perioada de preaviz este de 21 zile calendaristice, astfel fiind nevoita sa vin la lucru pana la data de 15.01.2011, apoi dupa 15.01.2011 voi fi pontata in concediu de odihna un numar de zile de drept, ca abia apoi sa mi se inchida contractul individual de munca.
Este corecta aceasta procedura? Eu stiu ca demisia este un act unilateral, si ca atat timp cat imi efectuez perioada de preaviz cu norma intreaga de munca (in acest timp a adus o persoana care urmeaza sa ma inlocuiasca si careia eu ii predau situatia locului de munca), angajatorul nu ma poate conditiona la prelungirea perioadei pana sa se efectueze inchiderea contractului de munca.
Mai mentionez ca am gasit un alt loc de munca, unde urmeaza sa incep activitatea la data de 17.01.2011. Daca la actualul loc de munca voi fi pontata in concediu de odihna pentru sfarsitul lui ianuarie si inceputul lui februarie, la viitorul loc de munca cum voi figura? Voi avea contract individual de munca activ cu norma de lucru intreaga concomitent la ambele societati?:O
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:13, 8 Ianuarie 2011
Trebuie sa va inchida contractul dupa cele 21 de zile de preaviz. De ce se mai numeste compensarea in bani a concediului neefectual pe plecare?
pe vechiul cod, cel nou nefiind aprobat si publicat, dreptul de preaviz este de 15 zile calendaristice. Angajatul care da preavizul nu este obligat sa se prezite la lucru mai mult de 4 ore/zi. Deci... nu este corect ce vi se intampla.
lucian__ a scris:

Trebuie sa va inchida contractul dupa cele 21 de zile de preaviz. De ce se mai numeste compensarea in bani a concediului neefectual pe plecare?


Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

@ Dida_Calita
Chiar dacă termenul de preaviz curge de la comunicare, nu se ia în calcul şi ziua comunicării, întrucât termenul este alcătuit din zile calendaristice.
C.i.m. ar inceta pe data de 12.01.2011.

@ Apa_dulce
Nu confundati concedierea cu demisia .. numai in cazul concedierii in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.
In cazul demisiei, pe perioada preavizului c.i.m. isi produce toate efectele. Timpul de munca fiind cel prevazut in c.i.m.
Multumesc pentru raspunsuri.
Nu am modificat continutul demisiei, dar ma voi duce la lucru pana in ziua de 11.01.2011, inclusiv. Dupa aceasta data, deja e problema angajatorului cum va proceda. Am inteles clar ca nu vor sa-mi dea ultimul salariu si nici banii pe concediu de odihna neefectuat. Cam asta e! In final, ma bucur ca am luat decizia de a demisiona din aceasta functie. Daca nu-mi vireaza ultimul salariu in contul de card, pot sa fac sesizare la ITM?
In cazul neplatii salariului , aveti posibilitatea de a sesiza ITM-ul si/sau instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibil??!??! georgika georgika Vreau sa plec de la firma unde lucrez...intre timp eu am depus CV pt un alt job, vreau sa stiu in momentul in care o sa fiu chemata la celalalt job (God help ... (vezi toată discuția)
Demisie si concediul de odihna in acelasi timp ? danyk1 danyk1 Sunt in preaviz , iar in aceasta perioada am luat 8 zile de concediu de odihna . intrebarea mea este : daca mi s-a acordat legal CO ? ,sau mi se va ... (vezi toată discuția)
Preaviz de 15 zile adela_pacurariu adela_pacurariu Doresc sa imi schimb locul de munca. In contractul individual de munca am semnat preavizul de 15 zile lucratoare. Mai am doar 5 zile de concediu de odihna. Ce ... (vezi toată discuția)