avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort-pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort-pensie alimentara

Buna ziua tuturor.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Am incheiat in 26 iulie 2008 casatorie in Bruxelles cu cetatean roman, cu rezidenta in Belgia, urmand ca ulterior sa locuim amandoi in Belgia. La petrecerea de nunta din cauza bauturii sotul a facut o criza, a incercat sa ma stranga de gat, sa arunce cu sticle spre membrii familie mele. In fine, a doua zi, m-a amenintat ca ma impusca si am considerat ca este mai bine sa ma intorc in Romania. La incheierea casatoriei eram gravida in luna a 7-a si ulterior am nascut o fetita in septembrie 2008. Nu am mai reluat traiul in comun si eu am fost nevoita sa fac certificat de nastere singura ptr copil ptr ca respectiva casatorie nu a fost transcrisa in Romania si sotul meu nu mai era de gasit (deci pe certificatul de nastere al copilului nu figureaza tatal trecut).
In octombrie 2009 m-am trezit ca sotul introduce divort in Belgia din vina mea ca am parasit domiciliul comjugal.
Am pus un avocat in Belgia si am solicitat sa introduca in divort si copilul si sa ceara custodia si pensie alimentara.
Ieri am primit un raspuns bulversant care cred ca nu este in interesul meu si al copilului, il copiez mai jos.
Divortul a fost solicitat ieri - in cursul acestei luni o sa fie pronuntat.
In acest sens si de comun acord ( cu avocatul advers), am decis sa actam adivortul si sa trimitem cazul in fata altui Tribunal in legatura cu copilul.
Cazul a fost fixat in fata Tribunalului de Prima instanta din Bruxelles – sectia référé- pe data de 1/02/2011.
In fata acestui Tribunal vom dezbate soarta copilului ( custodia, contributia alimentara,…).
Avem insa cateva probleme :
- Tatal copilului doreste sa aiba certitudinea ca este tatal. Testul ADN fiind foarte scump, el doreste un test prin echantillon de par al copilului. Deci dumneavoasra ar trebui sa luati un fir de par, sa-l transmiteti la un laborator si sa ne transmiteti rezultatele. Daca costa prea scump putem cere un avans de la dansul.
- Copilul nu este declarat in Belgia. Din acest motiv nu o sa putem ajunge la o intelegere pana nu o sa fie copilul declarat in Belgia. Deci cred ca io sa fiti nevoita sa veniti in Belgia sa declarati copilul. Ca urmare nu vom putea acta nimic pe 1/2/2011 – cazul o sa fie cel probabil trimis pe rol (adica in asteptare de fixare pana cand copilul o sa fie declarat)
Intalnirea cu tatal de ieri a fost buna. El nu doreste custodia si ar fii dispus ( daca este cu certitudine tatal) sa plateasca o contributie alimentara.

Acum intrebarea mea este urmatoarea: copilul fiind nascut in timpul casatoriei de ce trebuie sa fac eu nu stiu ce dovada si de ce sa inregistrez copilul in belgia, inst belgiana nu trebuie sa judece dupa dreptul roman avand in vedere ca minorul este roman cu domiciliul in Romania?
In cazul in care renunt la actiunea aceasta, ulterior, dupa recunoasterea hot de divort in Rom mai pot introduce o actiune de pensie alimentara aici?
Multumesc anticipat ptr raspunsuri si sugestii.
Cel mai recent răspuns: ContSters184533 , utilizator 08:56, 10 Ianuarie 2011
carmenita2810 a scris:

copilul fiind nascut in timpul casatoriei de ce trebuie sa fac eu nu stiu ce dovada

Pentru ca le-ati lasat pe toate atat de imbarligate incat ...habar n-am in acest moment de unde ar putea fi apucata situatia in care va aflati.

Bun, am inteles ca, initial, nefiind transcrisa casatoria in Ro, ati obtinut pentru fetita un certificat cu liniuta la tata. (neputandu-se aplica art 53 din C. Fam pentru bunul motiv ca starea civila/primaria din Ro ...habar n-avea de existenta unui sot/respectiv tata)

Dar pe urma? Stiind ca aveti un copil din casatorie, dar care in acte apare ca fiind din afara casatoriei, ati mai facut ceva? Banuiesc ca nu prea.
Trebuia sa intregistrati totusi casatoria in Ro si mai departe, pentru ca sotul dvs. nu era trecut in registrul de stare civila ca tata al copilului, sa solicitati instantei sa constate aplicabilitatea art. 53 C. Fam ( "Copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei") si sa dispuna rectificarea actului de nastere.

In baza hotararii instantei romane s-ar fi emis un nou certificat de nastere si ...uite asa avea siTribunalul din Bruxelles in ce sa se uite (dovada) ca sa vada un copil al sotului dvs.

Acum ...sincer :-/ ... poate ca stie avocatul din Belgia ce face ...
Cand lucrurile nu se fac in ordinea fireasca e destul de dificil de gasit o solutie.
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspunsul dvs.
Nu am putut face transcrierea casatoriei in Romania pentru ca nu am detinut absolut nici un act din Belgia (certificat de casatorie care era la fostul sot, nu aveam certificatul de nastere al sotului si alte acte care sunt necesare la transcrierea certificatului de casatorie). Prin urmare nu am avut cum sa transcriu acel certificat in Romania, cu toate incercarile mele.
Dar in momentul in care voi detine hotararea de divort din Belgia mai pot ulterior o actiune la instantele din Romania?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor fara divort? tifa tifa Se poate solicita custodia minorului, fara sa se fi cerut si divortul? Parintii minorului sunt casatoriti si separati, iar tatal solicita doar custodia ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania - alt tata decat sotul mamei iuli_mete iuli_mete buna ziua Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e ... (vezi toată discuția)
Se poate divorta la notar in cazul cind sotia e insarcinata? nadya-nadya nadya-nadya Buna ziua . sunt insarcinata in 7 luni as putea divorta cu sotul la Notar, si nu in insanta. (copilul neapartinindu-i sotului) :( (vezi toată discuția)