Buna ziua,
Am nascut in iunie 2010 si doresc sa ma intorc la lucru in mai 2011.
In conditiile noii legi este posibil ca sa revin in concediu de ingrijire copil pe parcursul celor 2 ani de la nasterea copilului?
Multumesc.
1. Din OUG 111/2010: Art. 16...
(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art.5 alin. (1) si art.9 alin.(5) si (6) se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
... Art. 18...
(3) Reluarea platii drepturilor suspendate in situatiile prevazute la art. 16 alin. (2) si art. 17 alin.(2) si (3) se face la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare pentru situatiile prevazute la art. 16 alin. (2) lit. i) si art. 17 alin.(3), daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile de la acea data;
b) cu data depunerii cererii pentru toate celelalte situatii.
2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010: Art.30 - (1) Plata drepturilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă se suspendă în condiţiile prevăzute la art. 16 alin. (2) şi art. 17 alin. (2) şi (3) din aceasta.
(2) Reluarea plăţii drepturilor suspendate se face în condiţiile prevăzute la art. 18 alin. (3) din ordonanţa de urgenţă.
(3) În aplicarea prevederilor alin. (2) cererea privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului se depune la agenţiile teritoriale.
3. Asta inseamna ca sa faceti cerere la Primarie sau la APS (unde ati depus dosarul) pentru suspendarea indemnizatiei de CCC dar inainte de a implini copilul un an.
4. Faceti cerere si la angajator de incetare a suspendarii CIM si de reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
5. Apoi faceti cerere la Primarie sau la APS de reluare a platii indemnizatiei suspendate.
Multumesc mult. Asta inseamna ca revenirea in concediu de crestere copil nu se mai poate face pe parcursul a 2 ani ca pana acum ci doar in primul an. In aceste conditii, in cazul in care cer intoarcerea in CCC inainte de 1 an voi putea sta in concediu 2 ani ca si pana acum?
1. Metodologia de aplicare a OUG 111/2010 nu a fost, nici pana acum, publicata in M.O.
2. Se pare ca nu s-a picat inca de acord asupra multora dintre prevederile sale.
3. Sa mai asteptam pana se publica aceste norme.
Buna, am si eu o problema legata de subiectul acesta:
Mi-am anuntat intentia de a ramane in c.c.c la servici cu o luna inainte de a naste sotia, iar acum dupa ce a nascut (20.02.2011) m-am trezit cu o decizie de concediere venita prin posta din partea institutiei unde lucrez, decizia a fost emisa in 18.02.2011 si intra in viguare din 19.03.2011. Angajatorul spune ca el nu imi aproba cererea de cresterea a copilului din diverse motive si ca solutia lui ar fii sa raman in c. c.c. imediat dupa 19.03, direct din somaj. Chiar nu stiu ce trebuie facut in acest caz. Astept raspunsurile d-voastra. Va multumesc