avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere sau demisie ?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere sau demisie ?!

De aproape 6 luni lucrez la o firma privata cu 5 angajati .
De 2 saptamani ma streseaza patronul spunandu-mi zilnic ca nu fac lucrul de calitate , ceea ce nu este adevarat !
Cred ca este alt motiv pe care nu il stiu exact ( nu au vanzari la produse , au stoc in magazin , etc )
De curand a angajat un nou coleg caruia nu i-a facut inca nici un act de munca .
Nu imi pot permite sa-mi schimb locul de munca ca vreau sa beneficiez si eu de concediu de paste si cel anual care se apropie .
Sfatuiti-ma ce pot sa fac ? Sa astept sa ma concedieze ? Sau sa demisionez ?
Ma ajuta legea intr-un fel ?
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2008
mariaf, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:32, 16 Mai 2009
Buna ziua,

In primul rand as dori sa va felicit pentru initiativa de crea acest portal. Pe mine m-a luminat in multe privinte.
As dori daca se poate sa ma ghidati si pe mine spre gasirea unei bune solutii.
Sunt angajata unei firme straine cu sediu si Romania de 2 ani de zile, de un an detin o functie de coordonare echipa.
anul trecut m-am imbolnavit si am avut multe zile de medical, mediul de lucru m-a ajutat putin. boala este cronica,sunt apta de munca, dar ca din cand in cand mai am mici reveniri ce necesita concediu medical-.
Mi s-a sugerat sa imi iau fara plata pentru a ma ingriji mai mult de sanatatea mea.
Colegii imi reprosau verbal faptul ca stau acasa si iau bani mai multi ca ei care lucreaza, nimerind si suma:(;
mi s-a zis ca sunt handicapata sa pensionez, folosesc un limbaj destul de licentios, am fost intrebata daca nu am fost data afara.
Acum sefii fac mari presiuni verbale asupra mea sa imi dau demisia ca nu mai au nevoie de mine.nu au certitudinea ca sunt bine si atunci cand vin la lucru.ma deplasez mai greoi cateodata si mi s-a reprosat ca imi ia prea mult timp sa ajung la birou.
mi-au facut programare la psiholog, la un dr. psihiatru, eu refuzand sa merg acolo,facandu0mi consultul in alta parte,am ales aleator de pe internet-rezultatul fiind apt.
ma preseaza ca incep procedura pentru "necorespundere profesionala", daca nu imi dau demisia.

Eu am nevoie de un venit pentru a-mi plati tratamentele, si inclusiv de beneficiile casei de asigurari.
am primit deja 2 avertismente scrise, dintre care unul pentru absenta nemotivata, eu refuzand medicului concediu si pe acea zi, spunand ca imi iau concediul legal,firma oricum obligandu-ne sa ne luam cateva zile de concediu pana la finele acelei luni.
pontaj la noi nu exista, doar ceva de genul te-a vazut x sau y ca nu ai respectat orarul, astea mi se reproseaza mereu si verbal.
mi s-a spus ca o sa fiu foarte atent monitorizata, sa nu mai intarziu nici 5 min-nu ca plec dupa o ora, doua.
am cerut si cer reintegrare in echipa, m-am plans ca ma simt marginalizata si discriminata .:(mi se taie replica mereu, iar ce fac eu nu e bine, ma simt agresata verbal.
Ma intreb cum pot eu dovedi toate acuzele verbale ce mi se aduc si presiunile care se fac sa renunt si sa plec ca oricum nu ma vor?????
Ce pot face sa nu gaseasca ceva pentru desfacerea contractului de munca cu litera i????
Nu am nimic scris, nici macar obiective, sau ce trebuie sa fac in acea zi ,nu mai exist in planurile de formare profesionala sau informare; responsabilitatile de coordonare echipe le-au preluat colegi care nu detin aceasta functie.unele mailuri nu le mai gasesc in adresa de mail.:(
Mi se spune zilnic faptul ca nu sunt dorita si o sa fiu monitorizata la sange, colegii mereu fac "glume " intre ei vis a vis de problemele mele de sanatate si se amuza copios.
Eu sunt calma, sigura pe mine, stiu ce stiu si ce pot face; ma deranjeaza abuzul in aceasta firma si faptul ca anumite lucruri nu se vad nu se aud, iar altele desi sunt acolo reale se ignora.
Ce ma sfatuiti sa fac? cum pot eu dovedi ca din punct de vedere profesional corespund, lucru recunoscut verbal si de sefi;in ultima vreme orice fac eu nu e bine nu e corect, se acopera de documente scrise sa "dovedeasca" asta, colegii ma insulta ca nu fac nimic numai mai stau cateodata acasa si castig mai bine ca ei- acum mai nou vorbesc intre ei cu apropouri.

Acum se fac presiuni verbale asupra mea sa imi dau deminisia, am salar prea mare sunt bolnava; lipsesc mult de la lucru, sunt inapta, nu au certitudinea unui certificat medical valid ca nu m-am dus unde imi plateau ei.m-au trimis cu concediul medical la validat de catre medicul de intreprindere, -i-am aratat si pastilele din poseta ce le iau.
ce pot face? cum ma pot legal apara de asa ceva? ce s-ar fi intamplat cu mine daca un psihiatru subiectiv mi-ar fi dat un diagnostic gresit ????

cum pot sa dovedesc violenta verbala si mai exact cum pot sa ma protejez de ea????

Acum am, primit un act aditional ce trebuia sa intre in vigoare de acum 2 luni cu modificarea functiei cu cea de acum un an.
ce se intampla daca nu semnez? necorespunderea profesionala se aplica pt postul actual si atunci mi-ar mai propune acest act aditional?
calmul meu dezarmeaza, sunt sigura pe mine stiu ce fac pentru ca imi place ceea ce lucrez, dar mi-ar putea pune bete in roate.ce vor sa spuna prin :"nu iti fa mai rau decat ti-ai facut?":

Va multumesc din suflet, daca nu ar fi fost acest site acum as fi stat acasa fara bani pana gaseam alta firma,dar cu dorinta de a munci pentru ca sunt un om tanar, normal.Nici nu am intrat bine in campul muncii.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
justAme, utilizator
1. Imi pare rau pentru ca aveti probleme de sanatate! Pentru repararea lor nu am cum sa va ajut, am sa incerc cu celelalte.
2. Daca aveti undeva un alt loc de munca ar fi bine sa plecati. Colegii dvs. nu sunt oameni daca procedeaza asa. Ei sunt adevaratii handicapati (impreuna cu sefii dvs.).
3. Daca vor sa declanseze procedura concedierii pentru necorespundere profesionala o pot face dar este complicat pentru ei.
Va redau articolele din Codul muncii pentru a urmari si dvs. daca se respecta procedura:

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Art. 62. - (1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Art. 63. (2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern.
Art. 64. - (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

Va mai redau si din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.77. (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de cercetare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salaiatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inaite:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca alariatul nu a formulat contestatia in temenul revazut la alin.(8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.

Daca nu se respecta procedura legala, decizia de concediere este nula.
4. De aceea va rugam sa ne tineti la curent cu ce se mai intampla.
5. Sa nu semnati nici o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) si nici demisia. Macar sa va concedieze prin desfiintarea postului, pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.
Multa sanatate si asteptam vesti de la dvs.!

Buna ziua,

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul propt.
Mi se reproseaza ca sunt prea multe zile de concediu si ca nu sunt toate pe acelasi diagnostic. A mai fost si viroza respiratorie, si picioar luxat.

Acum observ o tactica destul de agresiva de a ne informa vis a vis de noile proceduri si regulamente interne, personal nu doar afisarea pe un perete. .
inca 4 astfel de regulamente interne s0au creeat de 2 luni in coace in functie de cum imi luam sau nu concediu, invoire, concediu partial. sincer ma simt discriminata indirect.
azi a fost o sedinta cu toti angajatii, s-a insistat pe cat de mare criza economica este si cati oameni au zburat din firma.
Mi se pare ca ar vrea sa imi desfaca contractul de munca acum cu litera i , ca ma deplasez greu, stau prea mult la baie. nu stiu ce sa mai zic.Acum nu vreau sa devin paranoica, dar avand in vedere ca mi-au spus ca nu ma vor si ca tre sa plec de buna voie sau siltita- nu ma astept la altceva.
m-am simtit direct vizata avand in vedere ca la inceputul sedintei mi-a zis un coleg ca a auzit ca vor sa ma dea afara,
si m-a intrebat daca nu ii dau in judecata. Am fost retinuta in declaratii, am spus ca nu stiu eu imi fac treaba.
Ce ma sfatuiti in acest sens? sa depun o plangere la ITM sau la CNCD? ce se accepta ca probe ? eu voi fi cea ce va trebui sa le demonstrez?
Este clar ca nu sunt dorita, dar am toate mailurile si felicitarile pana in mai anul trecut, si toate jignirile de atunci pana acum.
Acum ma gandesc ca daca intarziu sau stau mai mult afara la masa imi mai dau un avertisment scris. Ma stresez dupa ce ies pe usa firmei, acolo imi pastrez zambetul pe buze si reactionez calm si calculat.
Acum toti colegii ma baga in seama si ma intreaba ce tot vorbesc cu sefii si cat e de rau.

Am inteles acum de la resurse umane,ca nu trebuie sa ma scuz, ca e pierdere de timp, ca ma scuz numai cand nu sunt in stare sa actionez la munca.

Concediul medical este o scuza plauzibila spun eu, in rest nu stiu ce sa zic.

EEE o colega care a semnat actul aditional s-a plans azi ca i-a ajustat si salarul noului job.

Astazi ni s-au prezentat noii responsabili, eu nu eram inclusa nicaieri in planul lur nici macar pe aceasta luna, sa nu vorbesc de viitor.
Cum pot proceda astfel incat sa ma acopar, daca merg la baie si nu ii spun unui coleg unde merg si cat stau pot fi acuzata de parasirea locului de munca fara consimtamantul sefului sau anuntarea vreunui coleg.?:)

Va multumesc si inca o data felicitari pentru tot suportul pe care ni-l acordati.=D>

1. Faptul ca nu au curajul sa discute cu dvs. direct problemele pe care le creati in firma (adevarate sau nu, cu sau fara voia dvs.) arata ca nu sunt siguri nici ei ce sa faca si isi dau seama ca nu prea au dreptate.
2. Dvs. trebuie sa va linistiti (cat se poate), sa va vedeti de treaba si sa-i lasati pe ei sa actioneze.
3. Pentru schimbarea atributiilor sau functiei, de ce va faceti probleme? O functie de conducere nu este data pe viata. O sa mai aveti de a face cu astfel de situatii.
4. Faceti cum v-am recomandat mai sus si o sa va fie bine.
Mult succes!
1. Au discutat cu mine deschis despre faptul ca nu sunt dorita: am salar mare si bola cronica necontagioasa - necesita anumite adaptari ale mediului de lucru
2.Simplul fapt ca sunt linistita si imi vad de treaba deranjeaza, acum au spus ca trebuie sa imi gaseasca ceva ce sa nu pot face- tinta e sa ma dea oricum afara, deja am fost inlocuita. Atributiile date acum sunt specificate in fisa postului si nespecificate in cea a postului anterior- necesita experienta
3. Nu este vorba neaparat despre o functie de conducere, atributiile si recunoasterea experientei au fost lucruri stabilite de la inceput de cand am intrat in firma-(2 ani) altfel nu mergeam la ei- vor sa stearga cu buretele 5 ani de experienta .
4. acum se introduc tot felul de reguli interne, seful trebuie sa te agreeze, daca ai probleme inseamna ca nu muncesti, nu avem voie sa ne ridicam de la birou- boala mea chear cere pauze din ora in ora si miscare
- colegii nu ma vor ca citez"esti handicapata, nu esti de gasca la lucru", "ai salar mai mare decat mine si sa stau in sedinte si medical pot si eu"

Alte discuții în legătură

Demisie fortata lungu_iulia lungu_iulia Buna seara Lucrez intr-o mare institutie bancara si astazi am fost chemata de catre sefi si m-au rugat sa imi dau demisia pe motivul crizei. In plus au spus ... (vezi toată discuția)
Desfaceare contractului cu necorespundere profesionala Pacuraru Claudia Pacuraru Claudia Buna ziua! Sotul meu a fost angajat acum 4 luni la o firma cu capital strain pt un proiect, dar pe perioada nedeterminata. Din pacate, proiectul nu se mai ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor-urgent eujad eujad o salariata care nua vrut sa plece din societate tb data afara pe necorespundere.S-a facut decizie de testare ( 15 zile ), ieri a dat testul, nu a trecut , ... (vezi toată discuția)