avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... schimbarea incadrarii juridice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

schimbarea incadrarii juridice

Buna seara! am si eu o intrebare legata de schimbarea incadrarii juridice in faza de urmarire penala : daca s-a pus in miscare actiunea penala pentru fapta initiala si ulterior se schimba incadrarea juridica cum se procedeaza? se pune in miscare o noua actiune penala?sau se modifica cea veche?

se poate schimba incadrarea juridica si inainte de punerea in miscare a actiunii penale?
prin ce act ( rezolutie, ordonanta.) se dispune extinderea cercetarii penale?#-o
Cel mai recent răspuns: ContSters185920 , utilizator 11:15, 13 Ianuarie 2011

Schimbarea incadrarii juridice poate consta din trecerea de la un fel de infractiune la alt fel (ex. din infractiunea de furt, la infractiunea de talharie) sau de la o forma de infractiune la alta (ex. forma simpla, in loc de forma calificata, in cazul furtului, sau infractiune consumata, in loc de tentativa). Schimbarea incadrarii juridice poate avea loc in cursul urmaririi penale, cand aceasta i se aduce din nou la cunostinta invinuitului sau inculpatului, sau in cursul judecatii. Schimbarea incadrarii juridice in cursul judecatii, obliga instanta de judecata sa puna in discutie noua incadrare si sa atraga atentia inculpatului ca are dreptul sa ceara lasarea cauzei mai la urma sau, eventual, amanarea judecatii, pentru a-si pregati apararea.

se cerceteaza in acelasi dosar,dar pentru alta infractiune.
pana nu exista o actiune penala,nu exista nici incadrare juridica.
La schimbarea incadrarii juridice in cursul urmaririi penale se urmeaza aceiasi procedura ca si la inceperea urmaririi penale.
Prin rezolutie se dispune inceperea urmaririi penale pentru noua fapta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
In cursul urmaririi penale, schimbarea incadrarii juridice se dispune de catre procuror, prin ordonanta, potrivit art. 238 C.p.p.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
ContSters185920, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizarea organelor de cercetare penala magdalenapaun magdalenapaun daca un organ de cercetare penal este sesizat numai cu privire la o persoana si la o fapta, este obligat sa faca cercetari numai fata de ceea cu ce a fost ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare juridica KINGA LUPEA KINGA LUPEA La judecarea in prima instanta a infractunii de omor calificat am solicitat in favoarea inculpatului aplicarea art.320 indice 1 C.proc.pen dar inainte am ... (vezi toată discuția)
Calitatea de inculpat....... ce inseamna asta? auraneg auraneg daca intr-o cercetare penala ti se schimba titulatura din suspect in inculpat implica ce? (vezi toată discuția)