Daca sunt angajata cu jumatate de norma, am dreptul la indemnizatia de crestere a copilului? Sunt insarcinata in 5 luni si nu m-am gandit pana acum la acest aspect. Va multumesc pentru raspuns.
Nu am gasit nicaieri stipulat "12 luni venituri norma intreaga sau 1/2 sau 1/4". Chiar daca lucrati doar jumatate de norma, realizati venituri lunare. Mai puteti adauga, eventual
ART. 4
(1) În calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
Va spun sigur,din cunostinta de cauza,ca beneficiati de indemnizatie chiar daca ati lucrat jumatate de norma,conditia este sa aveti cel putin 12 luni muncite fara intrerupere pana in momentul nasterii.Nastere usoara.
Ce se intampla in situatia in care o mamica,cf prevederilor actuale,decide,in momentul nasterii,ca inainte de 1an se va intoarce la serviciu dar cu trecerea timpului constata ca ar trebui sa ramana acasa cu copilul pana la 2 ani?Ce trebuie facut?Se poate razgandi?
Da. Dar - daca a optat initial pentru planul cu 75% plafonat la 3600 timp de un an si un an fara plata, nu primeste nimic in cel de-al doilea an. Daca a optat pentru planul 75% plafonat la 1300 timp de 2 ani, va fi acelasi lucru.
Practic nu poti schimba "planul" - odata ales, ramane acelasi timp de 2 ani, cu posibilitatea de a reveni la serviciu cand doreste.