avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturile minorului din afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturile minorului din afara casatoriei

Buna ziua,

As dori si eu un raspuns legat de drepturile minorului din afara casatoriei la veniturile si avera tatalui. Parintii sunt despartiti, minorul este recunoscut de tatal care nu are alti descendenti. Are minorul drepturi la veniturile sau averea tatalui in timpul vietii acestuia? Daca da, cum se calculeaza aceste drepturi si cine il poate obliga pe tatal (care nu isi indeplineste atributiile parintesti si care nu isi administreaza cu responsabilitate veniturile) sa se achite de aceste drepturi?

O alta problema: minorul purtand numele tatalui, se poate deplasa impreuna cu mama sa in afara granitelor, excursii de ex., fara acordul scris al acestuia, in situatia in care parintii sunt despartiti si nu exista nicio hotarare legala privind drepturile parintesti?

Multumesc anticipat pt raspunsul specializat si documentat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:10, 9 Ianuarie 2011
Minorul nu are dreptul la averea tatalui in timpul vietii ,caci nu a facut nici un efort sa o dobandeasca ,este munca tatalui.In ceea ce priveste veniturile daca minorul este la scoala are dreptul la pensie de intretinere,care se stabileste prin instanta de judecata ,printr-o hotarare judecatoreasca.In cazul in care nu plateste copilului pensia de intretinere ,va puteti adresa Parchetului cu o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie,iar el va plati.
In ceea ce priveste deplasarea in strainatate a dvs ,fara acordul lui,ar fi trebuit sa va adresati instantei de judecata cu o cerere prin care sa solicitati incredintarea spre crestere si educare.Combinati cele doua probleme pe care le aveti si obtineti o hotarare.In conditiile in care copilulu vi se incredinteaza spre crestere si educare nu aveti nevoie de acordul tatalui.Asa trebuie rezolvata aceasta situatie delicata.Fara hoatarare judecatoreasca nu puteti sa realizati deplasarea in strainatate fara acordul tatalui .
Aveti posibilitatea sa solicitati prin promovarea unei actiuni, atat incredintarea minorului cat si stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea acestuia, pensie ce poate fi stabilita in functie de veniturile tatalui, mai exact in cuantum de 25% din veniturile acestuia, daca acesta este angajat cu forme legale sau raportat la venitul minim pe economie daca nu realizeza venituri sau le realizeaza fara forme legale.
Din tara nu puteti iesi cu minorul decat cu acordul tatalui la acest moment.
Daca obtineti o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare nu veti mai avea nevoie de acordul tatalui.
In alta ordine de idei, minorul are dreptul de a-si mosteni tatal, insa pana la acel moment nu are nici un alt drept asupra bunurilor acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasirea tarii de catre un parinte cu un copil rezultat in afara casatoriei cosmin_buc cosmin_buc am urmatoarea problema:viitoarea mea sotie are un copil dintr-o relatie anterioara, fara a fi fost vreodata casatorita cu tatal acestuia.copilul a fost ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori katy_katalina89 katy_katalina89 buna ziua am si eu o intrebare:sunt casatorita din 2009,in urma casatoriei a rezultat un copil minor.Sotul meu in 2010 lucra la ISU,in decembrie 2010 a plecat ... (vezi toată discuția)
Test adn cristiana2000 cristiana2000 daca copilul are 4 ani si nu a fost recunoscut de catre tata se mai poate face test adn ? (vezi toată discuția)