Da,tatal poate recunoaste copilul in mod voluntar , prin act utentic, prin testament sau in fata instantei de judecata , iar efectuarea testului ADN este posibila , daca exista acordul tuturor partilor implicate, adica mama, tata si copilulu( evident, in cazul copilului este nevoie de acordul mamei, in calitatede reprezentant legal al minorului)
tatal copilului nu este de acord cu testul adn,va trebui sa-l chem in instanta ?
Da, va trebui sa il chemati in instanta pe tatal copilului, insa acesta nu poate fi obligat sa accepte testarea adn, totusi, acest refuz ii va putea fi defavorabil, in ipoteza in care instanta,pe baza altor probe administrate, va pronunta o hotarare prin care il va declara tata al copilului.
in situatia in care se va efectul testul adn,copilul va purta numele tatalui ,iar pentru pensie alimentara va trebui din nou chemat in instanta?va multumesc din suflet pentru timpul acordat,multa sanatate si putere de munca!!
Da, in situatia in care instanta va decide cine este tatal copilului , se va pronunta prin hotarare asupra acestui aspect ,urmand ca minorul sa poarte numele tatalui.
Solutia admiterii pe fond produce efecte declarative, in consecinta, paratul poate fi considerat tata al copilului inca din momentul conceptiei acestuia.Asadar, hotararea poroduce efecte si retroactiv.
Drepturile si indatoririle parintesti vor fi indeplinite din momentul ramanerii irevocabile a hotararii, mai putin obligatia la intretinere care poate fi pretinsa din momentul pronuntarii hotararii.
Nu puteti fi insa fi obligata sa solicitati incuviintarea ca minorul sa poarte pe viitor numele tatalui. Daca, totusi, o asemenea solicitare exista, instanta trebuie sa o incuviinteze, indiferent de atitudinea paratului. Ca si la divort, instanta e obligata sa ia o hotarare, astfel incat parintele caruia nu i s-a incredintat copilul sa plateasca o pensie de intretinere in favoarea acestuia. Cat priveste drepturile si indatoririle parintesti, va opera o asa numita scindare intre cei doi parinti. Raspunderea parinteasca privind persoana si bunurile copilului se va asigura de parintele caruia i s-a incredintat minorul, celalalt avand dreptul de a veghea la cresterea si educarea copilului si de a pastra legatura personala cu acesta.