avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neplata salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neplata salariului

Sotul meu a fost angajat la o firma de transporturi internationale, in cei trei ani in care a lucrat acolo nu a primit niciodata salariul, desi era prevazut in contractul de munca salariul minim pe economie (310 lei la acea vreme) si nici nu a semnat vreun sata de plata, din diurna de deplasare i-au fost retinuti mereu bani cu titlu de daune (imaginare) aduse firmei, dar neexistand o decizie scrisa in acest sens, ori o hotarare judecatoreasca sau vreun acord scris din partea sotului meu. Intrebarea mea este ce trebuie sa facem ca sotul meu sa-si recupereze macar salariile restante si ce sanse avem daca dam firma in judecata? Cum demonstram ca semnaturile de pe statele de plata ( daca exista semnaturi) ca sunt false? Il rog pe elis, a carui raspunsuri le urmarim mereu si sunt foarte complete si intotdeauna la subiect, sa ne dea un raspuns cat mai urgent. Multumim.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:24, 1 Aprilie 2008
1. O sesizare la ITM, in care explicati aceasta situatie.
sau
2. O actiune in instanta , avand in vedere termenul de prescriptie de 3 ani ....este posibil sa va incadrati la limita cu recuperarea drepturilor banesti restante.

In ceea ce priveste semnaturile falsificate pe statul de plata va puteti adresa politiei sau parchetului , care va solicita ITM-ului sa prezinte statele de plata care au fost depuse la itm de catre acest angajator.
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
va multumesc pentru raspuns si pentru promptitudinea cu care ne-ati raspuns. Am citit undeva ca ITM nu ne poate ajuta cu recuperarea banilor, ei pot doar constata doar neplata salariului. Cred ca ne incadram in cei trei ani doarece perioada lucrata a fost de 17 iunie 2005 - 15 martie 2008, o alta intrebare pe care o am este : sporul de vechime care se acorda salariatilor si care este prevazut in CCMN poate fi inclus in salariul minim pe economie sau trebuie acordat separat, in contractul individual de munca a sotului nu este prevazut un astfel de spor desi are peste 20 de ani vechime in munca.
Da, ITM-ul constata neplata salariului si va va sfatui sa va adresati instantei de judecata.
Sporul de vechime poate fi :
- acordat la salariul de baza
sau
- inclus in salariul de baza

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nereguli angajatori mari-ana mari-ana Lucrez intr-o organizatie parteneriat public-privat (fonduri de la primarie) - desi specificul muncii este recuperarea (medicala) a persoanelor cu handicap ... (vezi toată discuția)
Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii? loredana1973 loredana1973 Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului! Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca sacko sacko Este obligatoriu acordarea vechimei in munca in cazul in care un angajat are deja lucrati 3 ani sau mai mult in cadrul aceleasi firme? Daca da, va rog baza ... (vezi toată discuția)