avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

buna ziua,va rog sa-mi spuneti si mie daca din acest an indemnizatia pentru crestera copilului aflata deja in plata va reveni a 85% din salariu ,deoarece din cate stiam eu legea prin care se taia 15% din ei se putea aplica pana la sfarsitul anului 2010.
Cel mai recent răspuns: BebeA , utilizator 20:15, 14 Februarie 2011
Deci OUG 111/2010 permanentizeaza reducerea cu caracter "temporar" a drepturilor sotiei, care reducere ar fi trebuit sa fie valabila doar pana la data de 31 decembrie 2010?
Daca sotia a nascut in 17 iulie 2010, are dreptul la indemnizatia de 85% din salariul pe ultimele 12 luni, conform legii aflate in vigoare la conceperea copilului?
Exista prevederi legislative in acest sens? Daca da, care sunt acelea? Ar fi justificata o actionare in justitie a statului roman si, eventual, chiar a domnului prim-ministru pentru incalcarea drepturilor omului?
Sora mea este contabil si luna trecuta a fost pentru dosarul administratorului ei care tot astepta sa vina indemnizatia si nu mai sosea. (nascuse in septembrie 2010 ) A fost sa se intereseze si a primit raspuns cum ca dosarul a fost respins deoarece doamna era Administrator si asociat la o firma si ca daca vrea sa intre sa renunte la functia de administrator. Stiu ca a facut din nou actele firmei certificat tot, modificarile au costat 8 milioane si ca de la data la care a depus din nou dosarul, dupa modificarile din firma, i se va da indemnizatie - nu si pentru perioada din urma doar de la data depunerii iar a dosarului.
Stiind ca eu am PFA a intrebat si de mine si au raspuns asa: se cere de la financiar dupa CNP toate activitatile si daca apar cu PFA, AF sau societate NU se va acorda indemnizatie decat dupa ce acestea sunt suspendate, desfiintate sau ies din asociatie.
Nu stiu temeiul legal asta e ce au raspuns cei de aici.
Calitatea de administrator, intr-adevar nu este compatibila cu indemnizatia. Ca si asociat SRL, nu ai nici o activitate profesionala, va spun ca eu am fost la ATPS Bucuresti si am intrebat. Mi s-a spus sa dau doar o declaratie pe proprie raspundere ca pe perioada cic nu nou realiza nici un venit din acest SRL.

Sincer acum, poti suspenda vreo activitate ca asociat? NU, pentru ca nu ai nici o activitate. Nici o lege din Romania nu spune ca nu ai voie sa detii parti sociale intr-un srl. Sigureel venituri sunt dividendele, dar acestea nu intra in categoria veniturilor profesionale si le primesti pentru ca detii niste parti sociale nu pentru ac desfasori vreo activitate
Pana la urma, inteleg din mesajul dumneavoastra ca persoana in cauza a primit indemnizatie dupa revocarea din functia de administrator, corect?

Ca si PF si AF stiam si eu ca trebuie suspendata activitatea pe perioada cat se primeste indemnizatie. Activitatea intr-o societate este a administratorului, deci, daca verifica, asta urmaresc, sa nu fii administrator, si cred ca la asta se refereau

Altfel, zau ca se contrazic. Chiar dumneavoastra spuneti ca doamna in cauza era adminstrator si asociat si s-a revocat doar calitatea de administrator...deci, a ramas asociat si pana la urma a primit

Vad ca parerile consultantilor intarzie sa apara, poate mamicile care au fost in situatii similare si ne citesc ne poat da un raspuns
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
Valentina_D, utilizator
Si nu prea inteleg de ce a dat 8 mil, eu la revocarea din functia de administrator am dat doar 330 ron, e adevarat ca actele le-am facut eu (Hotararea aga, actul constitutiv actualizat)
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
Valentina_D, utilizator
tudorvaleriu a scris:

1. Din OUG 111/2010:

Art. 30
(1) Persoanele care au nascut sau nasc pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, precum si cele care au adoptat sau adopta copilul, carora li s-a incredintat sau li se incredinteaza copilul in vederea adoptiei sau care au sau vor avea copilul in plasament, in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, ori care au fost sau urmeaza sa fie numite tutore pana la aceasta data beneficiaza de drepturile reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Incepand cu 1 ianuarie 2011, pentru persoanele prevazute la alin. (1), indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului sau, dupa caz, anterioare adoptiei, incredintarii in vederea adoptiei, stabilirii masurii plasamentului sau a plasamentului in regim de urgenta sau a instituirii tutelei, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei.

(3) Dispozitiile alin. (2) se aduc la cunostinta beneficiarilor prin emiterea unei noi decizii de catre agentiile teritoriale.

2. Asadar veti primi o decizie de modificare a indemnizatiei de CCC de la data de 01.01.2011.

Stimati domni,

Sotia a nascut pe data de 17 iulie 2010, deci:
- copilul a fost conceput inainte de intrarea in vigoare OUG care prevede reducerea "TEMPORARA" cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului
- presupunand ca am acceptat reducerea "TEMPORARA" a indemnizatiei cu 15%, normal ar fi fost ca de la data de 1 ianuarie 2011 sa se revina la procentul de 85% din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului
- de vreme ce nu s-a revenit a conditiile anterioare, si s-a venit cu o noua OUG care reglementeaza o situatie deja consumata,
EXISTA vreo posibilitate de a OBLIGA statul sa revina la reglementarile care erau in vigoare la momentul conceperii copilului, in virtutea faptului ca o sarcina in evolutie este asimilata unui copil nascut?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil folette folette Tocmai ce am revenit la munca dupa 2 ani in care m-am aflat in concediu de ingrijire si crestere copil. Am fost sub incidenta vechii legi. Am aflat saptamana ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Elisabeta C. Elisabeta C. Voi beneficia de prevederile legislatiei actuale privind cuantumul indemnizatiei si durata concediului maternal (copil nascut pe 22 sept. 2010) si stiu ca de ... (vezi toată discuția)
Cuantum indemnizatie crestere copil perioada 2009-2011 cristina.botezatu cristina.botezatu Buna ziua, As avea nevoie de putin ajutor pt a recalcula cuantumul unei indemnizatii pentru un copil nascut in august 2009 pana in prezent deoarece ... (vezi toată discuția)