avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata contributiei pentru sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata contributiei pentru sanatate

sunt pensionar de invaliditate gr.III , deci cu drept de munca 4 ore, dar nu lucrez nicaieri in aceste 4 ore pt. ca am 57 ani si nu mai are nimeni nevoie de serviciile mele la aceasta varsta
pensia este stabilita la suma de 467 ron , iar pe fluturasul de pensie nu este retinuta nicio suma pentru sanatate
avand in vedere legislatia existenta mai trebuie sa achit vreo suma din mana sau sunt considerat asigurat?
si as mai dori sa-mi comunicati ce vechime am pentru perioada in care sunt pensionat cu gr.III, dar nu lucrez restul de 4 ore zilnic multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:03, 11 Ianuarie 2011
Legea 96/2006
Art. 213. - (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
h) pensionarii, pentru veniturile din pensii până la limita supusă impozitului pe venit;
Art.213(2)lit.h)modificat prin O.U.G.107/2010
2. La articolul 213 alineatul (2), litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"h) pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
Art. 97
(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 49 alin. (1) lit. a);
Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de invaliditate influenþeazã punctajul pensiei pentru limitã de vârstã? ContSters278009 ContSters278009 Pensia de invaliditate,gr.III, se socoteste la vechime sau la punctajul pensiei pentru limita de varsta , daca da unde pot citi? (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate carmen bodeanu carmen bodeanu Daca sunt pensionata cu gradul III de invaliditate(din 2009-desi nu am mai lucrat de atunci),)la implinirea virstei standard de pensionare(60 ani) anii cit am ... (vezi toată discuția)
Daca se modifica gradul de invaliditate scade pensia? coca apetroaei coca apetroaei Buna ziua As vrea sa stiu daca in cazul schimbarii incadrarii pensiei de invalididate gradul II cu pensie de invaliditate gradul III in afara de dreptul la ... (vezi toată discuția)