avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de invaliditate

Daca sunt pensionata cu gradul III de invaliditate(din 2009-desi nu am mai lucrat de atunci),)la implinirea virstei standard de pensionare(60 ani) anii cit am fost in incapacitate de munca imi vor fi luati in considerare(am auzit ca doar 3luni/an) ca vechime in munca?;dar celor cu grad II de invaliditate?(e vreo deosebire intre grade,tinind cont ca cei de grad III aveau drept la 4 ore/zi de munca);la implinirea virstei standard,am inteles ca pensia va fi automat recalculata(fara cerere)alegindu-se cuantumul material cel mai avantajos pentru pensionar-in functie de ce criterii?
Cel mai recent răspuns: carmen bodeanu , utilizator 18:59, 9 Ianuarie 2012
Legea 263/2010

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

Stagiile asimilate intra numai in calculul pensiei de limita de varsta.

Cuantumul pensiei de invaliditate se transforma in punctaje lunare(si anuale).Apoi in punctaj mediu anual.
Nu exista nici o diferenta ca vechime intre grade,daca este vorba de aceiasi perioada de timp.

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
Am inteles;va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate nerevizuibila padurariucornel padurariucornel Buna ziua. Tatal meu este nascut pe data de 29.05.1951. Are 32 ani si 6 luni lucrati efectiv cu carnet de munca. Beneficiaza de pensie de invaliditate, gradul ... (vezi toată discuția)
Pensie gradul 3 - vechime simona.elisa simona.elisa Buna ziua , Mama mea a suferit un accident vascular si in prezent beneficiaza de pensie de boala -gradul III. Constituie vechime gradul III? multumesc frumos (vezi toată discuția)
Pensionare sot corneliamanescu corneliamanescu Buna ziua. Sunt noua pe forum si doresc sa pu o intrebare referitoare la modul in care se poate pensiona sotul meu. Este nascut in anul 1951, septembrie. A ... (vezi toată discuția)