avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale calculare venit net din micro sau pfa. cum e mai bine? ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

calculare venit net din micro sau pfa. cum e mai bine? si de ce?

ma "angajez" la o firma care ma va plati cu SSS euro + TVA pe luna.
cum e mai bine:
1) sa facturez de pe micro suma respectiva si eu sa fiu propriul meu angajat cu sal minim declarat iar banii sa ii scot partial din salariu si partial din dividende; sau
2) sa fac un pfa?

va rog sa imi dati exemple concrete de calcul, eventual vreun excel ; doresc prin asta sa imi calculez venitul net final pe luna.
multumesc

Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 11:00, 3 Aprilie 2008
Daca efectuati prestari servicii si aveti cheltuieli fixe - atunci e rentabil micro, intrucat impozitul este 2,5% in 2008 si incepand cu 2009 - 3%;

Daca considerati ca aveti cheltuieli variabile (mari si foarte mari), atunci faceti PFA. Calculele pot fi facute functie de cheltuielile deductibile care la introduceti.
multumesc pentru amabilitatea de a raspunde la intrebarea postata.
practic, angajatorul ca sa nu plateasca toate taxele aferente unui salariat cu un venit peste mediu prefera acest mod de abordare in care "angajatul", persoana juridica factureaza lunar o suma fixa ce reprezinta prestari servicii sau consultanta manageriala iar pe acea firma eu ca si "angajat" imi declar sal min platindu-mi taxele la val respectiva, restul banilor putand fi incasati ca si dividende.

ce doresc eu de la cei care cunosc bine fenomenul sau il practica intr-un fel sau altul, sa imi transmita informatii legate de modul de calcul exact. adica daca eu facturez 3000 lei + tva din care declar ca sal meu este de 900 net , ce platesc si cat ramane ca sa imi pot ridica restul de bani?

multumesc si sper sa fiu inteles.

Recomand micro neplatitoare de tva, cat se poate,
salarul tau de 900 brut sau net?,
cheltuiala firmei cu salariile este = sal brut + cca 27% contributii
Nu veniturile pe care sperati sa le obtineti decid ce e mai bine micro sau pfa.

Tipul de activitate pe care o desfasurati este determinanta in alegerea variantei potrivite.

Banii se aduna acolo unde este activitate concordanta formei optime de organizare.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
mihai1976 a scris:

multumesc pentru amabilitatea de a raspunde la intrebarea postata.
practic, angajatorul ca sa nu plateasca toate taxele aferente unui salariat cu un venit peste mediu prefera acest mod de abordare in care "angajatul", persoana juridica factureaza lunar o suma fixa ce reprezinta prestari servicii sau consultanta manageriala iar pe acea firma eu ca si "angajat" imi declar sal min platindu-mi taxele la val respectiva, restul banilor putand fi incasati ca si dividende.

ce doresc eu de la cei care cunosc bine fenomenul sau il practica intr-un fel sau altul, sa imi transmita informatii legate de modul de calcul exact. adica daca eu facturez 3000 lei + tva din care declar ca sal meu este de 900 net , ce platesc si cat ramane ca sa imi pot ridica restul de bani?

multumesc si sper sa fiu inteles.

1. Pnetru micro: platiti impozit la suma de 3000 lei - 2,5 % si impotitele cu salatiu(somaj, cas, etc), restul va apartine;
2.pentru PFA: platiti impozit la suma de 3000 lei - 16% si impozitele cu salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat pentru alegerea unei entitati comerciale dumiadrian dumiadrian Buna ziua, In functie de impozitele care trebuiesc platite catre stat si alte eventuale taxe (cheltuieli) care pot aparea in timp as dori sa stiu ce ... (vezi toată discuția)
Deschiderea unei florarii luizaaa luizaaa buna ziua!s dori sa deschid o florarie si nu stiu ce este mai bine :o societare (SRL)sau un PFA?ce acte si avize imi trebuie sa deschid? (vezi toată discuția)
Alegerea dintre pfi/pfa/srl la prestări-servicii - job angajare mihaistef mihaistef Bună ziua. Am găsit un job, la care angajatorul îmi impune condiție de angajare ca eu să dețin un PFA/PFI/SRL și să facem un contract de prestări de ... (vezi toată discuția)