avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... acordare credit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

acordare credit

Buna ziua,
as dori sa va intreb la ce ma pot astepta in urmatoarea problema:
Sunt un fost rep. provident. Anul trecut am acordat un credit la o d-na. ulterior mi-a mai recomandat si alti clienti. problema este ca ea mi-a furnizat documentele, ea mi-a semnat actele in numele clientilor. Nu mi-am facut probleme, am fost naiva. Nu am primit spaga, nu am luat de la ea nici un cadou. Am facut asta ca am avut incredere in ea. Nu mi-e nici prietena sa zic ca aveam vreun interes. Am cunoscut-o intampator, unde locuia mai aveam un client.
Dupa o luna, cei de la provident m-au chemat la birou, am dat o nota explicativa, am povestit cum s-a intamplat, dar ei mi-au anulat contractele pe motiv ca sunt fictive( la 2 din ele s-au platit si rate) Mi le imputa mie ca si deficit.
Acum am fost contactata de la Buc. pe motiv ca mi se fa depune plengere penala pentru furt.
Simt ca innebunesc. Sunt in concediu de ingrijire copil. Am dorit sa lucrez la ei sa mai castig un ban nu sa fac fraude dar nici sa ajung la puscarie.
ajutati-ma cu sfaturi. Ce sa fac? ce pot pati.
Recunosc ca am incalcat procedura de acordare, dar pana sa fac furt? Am primit actele in original doar ca nu au semnat cientii, mai mult ca pentru aprobare se cere cod de autorizare si se dau datele clientilor si ale angajatorului, apoi actele se predau a birou unde sunt iar verificate si procesate.De verificat mai amanuntit, noi ca si reprezentanti nu avem nici o logistica necesara, nu se poate face nici un fel de verificare, riscul fiind mare pt noi ca si rep. Am tot rasfoit contractul de prestari servicii, nu am gasit nimic unde sa scrie ca raspundem noi de neplata creditelor.
( zicea ca sa nu imi fac probleme ca stie de credit clientul)la altul declaratie notariala de resedinta.
Am zis ca sunt dispusa sa dau banii, chiar daca nu mi i-am insusit( deoarece am vin a ca puteam sa nu acord, dar nu am crezut ca se ajunge la asa ceva, am fost naiva si credula) dar providentul nu mi-a dat nici o garantie ca nu va depune plingere. Mai mult ca daca am zis ca sunt dispusa sa dau eu banii am zis ca fac un angajament de plata in rate , pt ca imi imputa atat debitul cat si dobanda aferenta pana la maturitate. Mai mult sunt clienta si eu ca si altii, nu a mai venit sa ma incaseze nimeni, la fel si la sotul meu si si cerditele noastre tre sa le platesc anticipat. Acum sunt considerata un infractor. Nu am facut decat sa ajut si uite unde sunt. Nu ma mai pot concentra decat la acesta probema, copii mei simt asta, dar mi-e frica sa nu innebunesc de griji. Poate ma ajutati sa vad cum procedez si la ce sa ma astept.
Multumesc

Cel mai recent răspuns: mirshulica , utilizator 23:04, 27 Ianuarie 2011
ma gandeam ca poate ar ajuta daca i-ati face si dvs persoanei careia i-ati dat banii, plangere pt inselaciune.
ODA a scris:

de acord cu diferenta de tratament juridic de care "beneficiaza" ofiterii de credite fata de debitori.
cu toate acestea, pana la DIICOT e cale lunga. adica trebuie ca infractiunea sa fie grava (prejudiciu peste 200.000 lei) si daca nu ma insel sa fie vorba de un grup organizat.
nu cred ca este cazul aici.

Mie imi plac avocatii optimisti dar sa nu ajunga la mandat ar fi posibil doar daca ar fi ziua onomastica a judecatorjului sau a procurorului si sa nu aiba timp...
Nu stim daca sunt 2 sau mai multe persoane pt ca nu stim nici in ce baza se dadea creditul.Daca se dadea doar cu buletinul...se ridica intrebarea de unde avea copii dupa act...
De aceea,e greu de spus cati erau ...Dar conteaza mai putin.

Conteaza prejudiciul dar nu trebuie sa fie vorba de consecinte deosebit de grave...

Daca parchetul crede ca se va emite mandat se va face propunere.
Conteaza foarte mult cazul raportat la probe,prejudiciu si avocatul...care va avea zi f grea...
Daca avocatul reuseste sa ii starneasca dubiu procurorului fara sa vada dosarul...ceea ce va fi extrem de greu...procurorul s-ar putea gandi ca nu e bine sa ceara arestarea pt ca ar fi riscant...sa se respinga.
Marea problema pt avocat va fi ca eu cred ca va fi dezinformat de client sau cealalta persoana va cadea la intelegere daca are avocat istet...depinde care era treaba cu actele...deoarece ar cam putea fi arestate amandoua...in interesul desfasurarii urm pen...

Poate ca ceea ce a zis Gi Jane ar putea sa o ajute cel mai mult...in conditiile date...

Mie imi plac cazurile in care se poate intampla orice si e greu de prevazut...
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
"Optimismul" celor prezentate mai sus nu are legatura cu aniversarile magistratilor ci cu notiunea de "pericol public" concret.
Arestarea este o masura exceptionala si nu am cunostinta despre cazuri de ofiteri de credite din cadrul Provident care sa fii fost arestati preventiv. Printre ceilalti functionari bancari se mai practica, fiind vorba de alte sume si de persoane mult mai instruite.
Condamnarea, in schimb, nu este exclusa!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
ContSters185920, utilizator
Interesul urmaririi penale si existenta pericolului public concret nu ar fi greu de dovedit...problema fiind doar sa se combata inteligent de avocat.
Daca nu consulta un avocat caruia sa ii spuna adevarul pentru ca acesta sa aiba in vedere doua ipoteze si nu mai multe...va avea probleme.
Vestea buna este ca ar putea primi o pedeapsa cu suspendare dupa arestul preventiv...intrucat aceasta se vede a fi regula daca se va admite propunerea...pt ca asa cum spuneam exista mai multi factori pe care nu ii cunoastem...
ODA a scris:

vom cadea de acord asupra faptului ca nu suntem de acord.

contractele la care faceti referire sunt fictive ele atestand o situatie juridica nereala. prin contractele incheiate s-a dat aparenta de legalitate faptei de a sustrage banii societatii. doamna in cauza se poate apara, prin eventuala probare a unei erori de fapt. dar procesul poate fi anevoios.

Am acordat creditele in baza actelor originale: adeveinta venit, ci original + copie, dovada resedinta unde a fost cazul. Au fost 3 contracte :
1 al soferului doamnei - de care stia dl
2. al unui cunoscut care si-a primit banii
3. al unui prieten pe care intr-adevar nu l-am vazut ci doar am avut actele
Problema a fost ca d-na a platit la 1 si 3 , al 2-lea nu, la 1 luna dupa asta au facut verificari si au ajuns la concluzia ca sunt false adeverintele. Apoi ca clientii nu mai platesc, etc....
Stiu ca am gresit, ce sa fac? regret ce am facut, regret ca mi-am spulberat toata munca de 1 an, mai mult ca am muncit ata de mult pt ei...
Si am aflat de d-na ulterior ca se ocupa cu trafic de tigari.........cu siguranta ca vroiau sa ma bage in ceva urat.....
Am fost la procuratura sa depun plangere pt d-na dar mi-a spus un procuror ca nu are rost ca in calitate de ce? o reclam... ca nu am nici o calitate ....nu reprezit providentul... a zi s ca nu are nici un sens si sa astept sa vedem ce depun ei.
Nu am nici un act , toate le-am dat inapoi si la provident......
Dar la unul am fost pe strada cand i-am dat banii si mi-a semnat , am fost cu o prietena , care e taximetrista ea m-a dus cu masina atunci, am vb cu ea sa vina de martor, dar ii e cam groaza , se fereste de lucruri de genul aceta.
Sa fiu arestata inca la asa ceva nu m-am gandit .....doar in cazuri de flagrant .... asa de ce? au trecut deja 4 luni de la incident. Am un contract cu ei pe SRL nu pe numele meu... sunt o persoana fara antecedente penale, nus tiu daca am avut o amenda de circulatie in viata mea.
Suma e de 4000 ron la cei 3 + 3000 dobanda.
Am incercat sa cat cu providentul la o intelegere sa fac angajament de plata si sa le platesc intr-un an dar nu vor+ ca fac plangere.....
Ei cred ca eu mi-am insusit banii ca eu am falsificat tot.
Cam asta e povestea mea.....mi-e rusine ca am ajuns sa scriu asa ceva in loc sa fi fost curioasa de alte informatii.
Va multumesc mult,

Alte discuții în legătură

Diicot mai presus decat legea? Mihai Tomescu Mihai Tomescu Procurorii Diicot se cred mai presus decat legea si asta pentru ca li se permite. Noi le permitem instantele le permit societatea le permite. De ce? Sa fie ... (vezi toată discuția)
Cineva a luat cu buletinul meu, fără să știu, credit de la un ifn iar acum nu-l mai plătește. firma a spus că nu are ce să facă, ce mă sfătuiți? Mela1234 Mela1234 Cineva a luat cu buletinul meu un imprumut de la provident o perioada scrisorile imi erau luate din posta de persoana respectiva dupa nu le-a mai luat din ... (vezi toată discuția)
Furt facut de catre un angajat fara forme legale DTh DTh Buna ziua! Am un fost coleg de serviciu care este acuzat ca ar fi furat banii firmei angajatoare, bani ce reprezentau contra-valoare facturi. Este acuzat ca ... (vezi toată discuția)