Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema :
Am avut acum un an niste chiriasi-o societate comerciala, in urma incheierii contractului, acestia nu mi-au eliberat la timp spatiul, fapt pt care conf. contractului acestia imi mai datorau chiria pt inca o luna ( pe care le-am si facturat-o ).
Pe factura era trecuta data scadenta.
Ne-am judecat, iar pe fond am cerut si penalitatile de la data scadenta si pana la data introducerii actiunii pe care instanta mi le-a respins, acordandu-mi doar suma de pe factura.
In contract spune ca acesta plata de o luna nu reinoieste contractul , dar e supusa tuturor conditiilor contractuale- pot sa introduc alta actiune pe fond prin care sa cer plata penalitatilor de la data scadenta si pana la data cand mi-au efectuat plata sau pt ca instanta mi-a respins penaliatile pot cere doar dobanda legala ?
Va rog mult sa ma ajutati.
Daca decizia instantei este irevocabila nu mai puteti face alt proces prin care sa solicitati penalitatile. Solutia este corecta - plata chiriei pe inca o luna dupa expirarea contractului este deja o sanctiune contractuala. Solicitarea penalitatilor si a daunelor despre care vorbiti nu are baza legala - pentru ca obligatia la plata chiriei in acea luna nu mai exista. Or, penalitatile/dobanda legala sunt niste accesorii ale unei datorii justificate conventional.