avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit cine depune 2 declaratii 101 pt anul 2010?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

cine depune 2 declaratii 101 pt anul 2010?

Doresc sa deschid un subiect referitor la declaratia 101 aferenta anului 2010, pentru ca subiectul acesta, dupa parerea mea, nu a fost suficient analizat.
Opinia majoritatii, inclusiv a celor de la finante, este ca toti contribuabilii, cu exceptia celor infiintati in 2010, trebuie sa depuna 2 declaratii 101. Inca nu au aparut norme de aplicare, posibil ele vor lamuri situatia, dar eu consider ca textul de lege este suficient de clar.

Art 18, alin 2 din Codul fiscal, modificat prin OUG 34/2009 prevede:
"(2) Contribuabilii, cu exceptia celor prevazuti la alin. (1), la art. 13 lit. c)-e), art. 15 si 38, in cazul carora impozitul pe profit este mai mic decat suma impozitului minim pentru transa de venituri totale corespunzatoare, prevazute la alin. (3), sunt obligati la plata impozitului la nivelul acestei sume."

Art 34, alin 16 din Codul fiscal, introdus prin OUG 87/2010 prevede:
"(16) Contribuabilii care, pana la data de 30 septembrie 2010 inclusiv, au fost obligati la plata impozitului minim, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2010, aplica urmatoarele reguli:
a) pentru perioada 1 ianuarie—30 septembrie 2010:
determinarea impozitului pe profit aferent perioadei respective si efectuarea comparatiei cu impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru perioada 1 ianuarie—30 septembrie 2010, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferent perioadei respective, in vederea stabilirii impozitului pe profit datorat;
stabilirea impozitului pe profit datorat;
prin exceptie de la prevederile alin. (1), (5) si (11) si ale art. 35 alin. (1), depunerea declaratiei privind impozitul pe profit pentru perioada 1 ianuarie—30 septembrie 2010 si plata impozitului pe profit datorat din definitivarea impunerii, pana la data de 25 februarie 2011;
b) pentru perioada 1 octombrie—31 decembrie 2010:
contribuabilii depun declaratia privind impozitul pe profit si platesc impozitul pe profit datorat potrivit prevederilor alin. (1), (5) si (11) si ale art. 35 alin. (1). "

Eu interpretez, in contexul celor de mai sus, ca declaratii la cele 2 perioade intocmesc numai cei care au fost obligati la plata impozitului minim, adica de cei care pe perioada 01-09.2010 au avut impozit pe profit mai mic decit suma impozitului minim. Opinia potrivit carora toti contribuabilii (cu mici exceptii) au fost obligati la plata impozitului minim, pe care se bazeaza cei care sint de parere ca toti contribuabilii trebuie sa depuna cele 2 declaratii, consider ca nu este corecta si nu respecta prevederile legii.

Cei care au avut impozit pe profit mai mare decit cel minim nu aplica prevederile alin 16, deci depun o singura declaratie 101 pe perioada 01-12.2010.

A accepta varianta depunerii celor 2 declaratii de catre toti contribuabilii consider ca este o incalcare a legii. Daca ne respectam ca profesionisti in domeniul contabil nu putem accepta o astfel de situatie.

Subiectul este important in contextul cheltuielilor cu deductibilitate limitata: sponsorizare, protocol, dobinzi.

Rog colegii avocati sa participe la discutie.

danike a scris:

sintagma "au fost obligati la plata impozitului minim" ar trebui inlocuita cu sintagma "intra sub incidenta impozitului minim"

daca analizati declaratia 101, veti observa ca la cartusul C "Date privind definitivarea impozitului pe profit anual", randul 2 "Impozit minim", conform instructiunilor de completare, se completeaza suma reprezentand impozitul minim anual aferenta fiecarei transe de venituri, recalculat in mod corespunzator pentru 9 luni.
deci un contribuabil, chiar daca nu a platit efectiv impozit minim in perioada 1 ian - 30 septembrie si a platit numai impozit pe profit 16%, trebuie sa completeze la randul 2 suma reprezentand impozitul minim aferenta transei sale de venituri

sunt de parere ca este doar o problema de forma si nu de fond, ce se va lamuri odata cu publicarea normelor.


Momentan, asa cum sint articolele codului fiscal, problema este numai de interpretare. Normele nu pot modifica legea, ele ar trebui numai sa lamureasca si sa aduca detalieri legii. Sintagma "au fost obligati la plata impozitului minim" nu poate fi modificata decit prin modificarea legii.
Comparatia intre impozitul calculat si cel minim (pentru a se verifica daca impozitul calculat este mai mare decit cel minim) se poate face in baza Registrului de evidenta fiscala la un control fiscal. Oricum fiscul, indiferent cite declaratii 101 se vor depune, nu stie daca transa declarata de un contribuabil a fost conforma cu veniturile sale din anul precedent.


Modificarea
"(18) Pierderea fiscală înregistrată în cele două perioade aferente anului 2010 se recuperează potrivit prevederilor art. 26, fiecare perioadă fiind considerată an fiscal în sensul perioadei de 5 ani, respectiv 7 ani."
este singura din care se trage concluzia ca in anul 2010 sint 2 exercitii financiare.

Parerea mea este ca aceasta prevedere este "neconstitutionala" pentru ca incalca egalitatea in drepturi intre persoane juridice si art 3 al CF:
"Principiile fiscalităţii
Impozitele şi taxele reglementate de prezentul cod se bazează pe următoarele principii:
a) neutralitatea măsurilor fiscale în raport cu diferitele categorii de investitori şi capitaluri, cu forma de proprietate, asigurând condiţii egale investitorilor, capitalului român şi străin;
b) certitudinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare, care să nu conducă la interpretări arbitrare, iar termenele, modalitatea şi sumele de plată să fie precis stabilite pentru fiecare plătitor, respectiv aceştia să poată urmări şi înţelege sarcina fiscală ce le revine, precum şi să poată determina influenţa deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale;
c) echitatea fiscală la nivelul persoanelor fizice, prin impunerea diferită a veniturilor, în funcţie de mărimea acestora;
d) eficienţa impunerii prin asigurarea stabilităţii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel încât aceste prevederi să nu conducă la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice şi juridice, în raport cu impozitarea în vigoare la data adoptării de către acestea a unor decizii investiţionale majore."

Unde este egalitatea intre investitorii infiintati inainte de 2010 si cei in cursul anului 2010? Sau cei dinainte de 2010 sint ca fat frumos din poveste, cresc intr-un an cit altii in doi (poveste 100% romaneasca).



Daca in codul penal ar spune ceva de genul:
"Cetatenii Ro, in cazul in care efectueaza urmatoarele fapte: crima, furt, ......, sint infractori.", ar fi corect ca toti cetatenii Ro sa fie considerati infractori?



Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
t.simona, utilizator
t.simona a scris:

Modificarea
"(18) Pierderea fiscală înregistrată în cele două perioade aferente anului 2010 se recuperează potrivit prevederilor art. 26, fiecare perioadă fiind considerată an fiscal în sensul perioadei de 5 ani, respectiv 7 ani."
este singura din care se trage concluzia ca in anul 2010 sint 2 exercitii financiare.


sa ne uitam si la partea buna...

daca 2010 se considera doi ani fiscali, inseamna ca si prescrierea obligatiior fiscale catre stat se face mai repede...
inseamna ca in 2011 se prescriu darile ramase neplatite aferente anilor 2005 si 2006...
B-)

Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
ContSters123067, utilizator
Ar fi bine sa fie asa! Din pacate, lucrurile stau altfel. Parafrazand o vorba, statul e stat in stat!
gigelin a scris:

t.simona a scris:

Modificarea
"(18) Pierderea fiscală înregistrată în cele două perioade aferente anului 2010 se recuperează potrivit prevederilor art. 26, fiecare perioadă fiind considerată an fiscal în sensul perioadei de 5 ani, respectiv 7 ani."
este singura din care se trage concluzia ca in anul 2010 sint 2 exercitii financiare.


sa ne uitam si la partea buna...

daca 2010 se considera doi ani fiscali, inseamna ca si prescrierea obligatiior fiscale catre stat se face mai repede...
inseamna ca in 2011 se prescriu darile ramase neplatite aferente anilor 2005 si 2006...
B-)




Codul de Procedura Fiscala, din pacate, nu precizeaza daca e vorba de ani fiscali sau de ani calendaristici.

CAPITOLUL II
Prescripţia dreptului de a stabili obligaţii fiscale


ARTICOLUL 91
Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale


(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.
(3) Dreptul de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.
(4) Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Multumesc pentru ajutor. Cred ca exceptia din anul 2010, cand avem doua exercitii financiare/fiscale, nu schimba termenele de prescriptie.

Alte discuții în legătură

Impozit pe profit cccristina cccristina BUNA ZIUA in final vom depune 2 declaratii 101 pentru per 01-30 sept si 01oct-31 decem? cum se calculeaza impozitul pe profit pe trim IV? se calculeaza pt ... (vezi toată discuția)
Impozit profit 2010 laracroft4368 laracroft4368 In perioada ianuarie-sept 2010 am avut pierdere fiscala, am declarat si platit impozit minim lanuvelul veniturilor din anul 2009. In oct-decembrie 2010 am ... (vezi toată discuția)
Impozit nicu6121 nicu6121 spuneti-mi va rog cat mai este impozitul pe profit la o societate care a fost inregistrata cu 16% pe profit. Multumesc. (vezi toată discuția)