avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort de comun acord problema domiciliu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort de comun acord problema domiciliu

Buna ziua , vreau sa intreb daca este obligatoriu ca procedura de divort sa aiba loc in acelasi judet , oras unde au partile domiciliul . In cazul de fata domiciliul din buletin este la 300 km distanta si presupune cheltuieli , am schimbat orasul dar nu am schimbat si domiciliul in buletin. Este valabil pentru ambii soti acelasi domiciliu la 300 km distanta de orasul in care locuim acum. Celelalte conditii pentru divortul de comun acord sunt indeplinite , casatoria este mai veche de 1 an , nu sunt copii, nu sunt bunuri imobile , ambii soti doresc divortul de comun acord. Astept raspunsul Dumneavoastra si va multumesc
Cel mai recent răspuns: Sharpshooter , utilizator 11:11, 14 Ianuarie 2011
buna ziua, si eu am exact aceeasi situatie, sper sa aflu lamuriri:)
daca la data introducerii cererii de divort, nici unul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei ultimului domiciliu comun, isi gasesc aplicare dispozitiile dreptului comun si deci cererea va fi adresata judecatoriei de la ultimul domiciliu sau resedinta sotului parat.
daca nu ati schimbat in acte domiciliul sau resedinta, instanta competenta e tot cea de pe raza ultimului domiciliu comun

In baza Legii 202/2010, in cazul divorturilor prin acord, cand nu exista copii minori din casatorie, cererea de divort poate fi depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, sau la un notar public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor. In aceste doua cazuri, se vor acorda sotilor mai intai un termen de gandire de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat
Am inteles in toate variantele va trebui sa apelez la institutiile statului din judetul in care am sau am avut ultimul domiciliu stabil. As vrea sa mai intreb daca la judecatorie se pronunta direct sau trebuie sa astept o peioada de 30 de zile (de gandire ) Am inteles ca la primarie si la notar voi astepta 30 de zile
daca sunt indeplinite conditiile, veti divorta la primul termen, cand va fi acela. apoi asteptati hotararea..
mai rapid e oricum, la ofiterul starii civile sau notar. mai ieftin la ofiterul starii civile
Va mulumesc pentru raspunsurile oferite as vrea sa va mai intreb ce am de facut concret, avand in vedere ca va trebui sa ma deplasez in judetul unde am domiciliul , deplasare care presupune cheltuieli si batai de cap (invoiri de la serviciu si asa mai departe ) as dori sa rezolv din prima in ceea ce priveste actele sau procedura . Si as vrea sa va intreb : Cu ce acte trebuie sa ma przint? ce taxe am de pltit , unde sa ma adresez ? astfel incat sa reusesc sa depun si sa incep actiunea in accesi zi fara sa mai fie nevoie a revin alta data .
Am inteles ca ambii soti trebuie sa fie de fata , sa semneze , m-am decis sa urmez calea de divort in fata ofiterului starii civile . Este suficient sa merg acolo impreuna cu sotia mea cu buletinele si cu certificatul de casatorie? As vrea sa fi pregatit cu absolut toate actele sa nu fie nevoie sa mai fac alt drum .
Astept raspunsul Dumneavoastrasi va multumesc anticipat .

Alte discuții în legătură

Divort rapid mircea1313 mircea1313 Am auzit că s-a dat o lege prin care, dacă părţile sunt de comun acord căsătoria se poate desface la primărie în 24 de ore. Este adevărat ? Există ... (vezi toată discuția)
Divort liliana v liliana v cum se face divortul la primarie sau la notar? ce acte sunt necesare? cum se face cererea la primarie sau la notar? (vezi toată discuția)
Unde sa divortez amiabil ? utiliyator utiliyator domiciliez in orasul X dar m am casatorit in orasul Y . Pot divorta amiabil in orasul Y ? sau, numai la un notar din orasul unde domiciliez? Cum se poate evita ... (vezi toată discuția)