avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CEC fara acoperire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CEC fara acoperire

Am fost angajat la o firma si am avut semnatura si am emis un CEC garantie la un contract semnat si de Directorul General. Contractul a fost executat de prestator si din valoarea prestarilor a fost achitata numai 20% de catre firma .
Firma prestatoare a depus dosar la politie .
Am dat declaratie la politie prin care am mentionat ca la data semnarii filei CEC nu a existat intentia de inselaciune, ci ne-am bazat pe incasarile ce urma sa le facem de la firma unde executam lucrari.
In momentul de fata nu mai sunt angajat al firmei respective.
Ce repercursiuni pot avea?
Cum isi va recupera firma debitul ramas,punand sechestru pe bunurile firmei care nu a platit sau de la cel care a semnat CEC-ul?
Cel mai recent răspuns: Nafets , utilizator 21:09, 14 Iulie 2008
Cu respect pentru ceea ce a scris av_bobic, socotesc inca odata ca legiuitorul a lasat un gol legislativ, nelegiferand mai clar practica si uzantele comerciale. Este adevarat ca CEC-ul are o data, aceea a emiterii, dar atunci de ce in majoritatea tranzactiilor comerciale se lucreaza cu CEC la termen? Oare de ce majoritatea bancilor din Romania sconteaza cecuri, adica acorda firmelor banii in avans contra unui comision, asteptand termenul pentru a introduce cecurile la plata? Cat priveste CEC lasat garantie, este adevarat ca nu este o practica tocmai buna pentru cel care procedeaza astfel, dar asta-i practica. Pana la urma eu nu am contestat ca debitorul nu va intra in incidenta bancara, eu spun ca daca in procesul verbal sunt de comun acord stabilite termenele, valorile la care CEC-ul sa fie introdus in banca, iar acestea nu sunt indeplinite (cecul este introdus mai devreme), nu exista intentia de inselaciune, conditie ceruta pentru raspunderea penala.
Caz meu - Cordo:

- Am reziliat cu titru executoriu un Contract de Antrepriza cu o firma (eu persona fizica) cu termen la 90 de zile calendaristice de la semnare.
- firma in cauza are foarte multe dosare pe rol privind neindeplinirea contractelor, unele dintre ele au fost solutionate de instanta.
- l-a semnarea contractului de reziliere, patronul a venit cu propunerea sa-mi dea si un CEC semnat, stampila si cu suma inscrisa, insa doar data nu a fost completata, pentru ca ne-am inteles verbal ca CEC-ul sa ramana la avocat pana la data scdenta din contract (adica 90 zile)
- in contractul de reziliere se specifica ca suma (avansul dat pentru contrcatul de antrepriza) va fi returnata prin virament bancar la 90 de zile calendaristice in contul meu. Nu exista nici o referire la CEC-ul dat drept "garantie"

Intrebare: Neavand un acord scris, si impins de dorinta de a-mi vedea banii inapoi cat mai repede (dupa doi ani de asteptare), ce consecinte poate avea actiunea mea de a merge la banca sa incasez CEC-ul mai devreme de data scadenta din Contractul de reziliere, stiind, neoficial, ca patronul nu isi tine banii in contul firmei , ci in cele personale, la alte banci?

Va multumesc,
Cordo
completez:
1. CEC-ul este la mine (l-am luat de la avocatul care a asistat la semnarea Contractului de reziliere)
2. vezi '"Intrebare: Neavand un acord scris", ma refer ca nu exista nici un act doveditor, sau vreo mentiune despre existenta acestui CEC si conditia lui de a ramane la avocatul meu pentru cele 90 zile.

Multumesc
Cordo
Aveti sau nu un titlu executoriu? Cum adica ati reziliat contractul de antrepriza cu titlu executoriu?
1. daca stiati ca nu sunt banii in cont la momentul emiterii CEC-ului, atunci nu sunteti inselat de emitent-v-ati asumat un risc.
2. daca nu vor fi bani in cont, emitentul va intra in Centrala Incidentelor de Plata si in interdictie bancara.
3.La expirarea termenului de 90 de zile veti putea proceda la executarea silita ( daca aveti un titlu executoriu).
4. Daca ati incurcat termenii si nu aveti decat un contract de antrepriza si un act aditional/contract/intelegere de reziliere cu termen de 90 de zile pentru restituirea banilor dati ca avans, puteti actiona in instanta firma, pentru rezilierea judecatoreasca a contractului si recuperarea sumei data avans. Concomitent, puteti proceda la investirea cu formula executorie a filei CEC (o chestie formala care costa doar 4 lei, si se rezolva repede)si executarea silita a firmei in baza acestui titlu executoriu- va dura mai putin decat procesul clasic. Pentru executarea silita va adresati unui executor judecatoresc.
1. Am contract de reziliere cu titlu executoriu al 90 de zile de la semnarea rezilierii a Contractului de antepriza, precum si a promisiunii bilaterale de vanzare cumparare
- data Contract de reziliere 04.04.2008
2. Nu stiam ca au sau nu au bani in cont (am aflat ulterior prin alte cai, si nici intr-un caz de la patronii firmei ca d-lor nu isi tin banii in contul firmei)
3. CEC-ul a fost lasat la avocat in momentul rezilierii, cu mentiunea verbala, ca eu sa-l iau de la avocat dupa expirarea celor 90 de zile (Cec-ul nu este mentionat in nici un act sau intelegere)
4.In momentul de fata, Cec-ul este la mine( l-am luat de la avocatul meu).
5. Mi-a fost dat si CEC-ul, ca un fel de a doua garantie (pe langa rezilierea contractului), ca sa ma linisteasca si sa nu ii mai dau in judecata si sa arat in presa locala ce magarii face firma (contractul de antepriza are finalitate in 31 decembrie 2007 si nu s-a construit nimik pana in momentul de fata, desi trebuia ca la acea data sa ma mut intr-un apartament nou)
6. Firma nu stie ca CEC-ul este in posesia mea
7. La eliberarea CEC-ului au sustinut verbal ca au bani sa plateasca.

Intreb:
1. Avand CEC-ul cu data de scadenta necompletata, In ipoteza ca merg la banca si nu au bani in cont (nu am cum sa stiu sigur daca au bani in cont sau nu, asta se poate schimba de la o zi la alta , doar banuiesc ca nu au, dupa tot ce s-a intamplat pana acum, desi ei sustin ca au bani in cont, ) si intra in incidenta de plata, urmand ca eu s ainitiez executarea silita a neplatii CEC-ului, sa zicem in data de 10 mai 2008, este aceasta actiune afectata de contractul de reziliere la 90 de zile, scadent la 7 iulie 2008?
2. Firma pote depune recurs? si ce motive ar putea invoca ca sa nu faca plata?

Multumesc,
Cordo

Alte discuții în legătură

Proceduri file cec refuzate Cent Cent Buna ziua, Daca stie cineva, va rog mult sa imi explicati la ce sa ma astept din momentul in care o fila CEC depusa in banca nu a avut acoperire. Cunosc ... (vezi toată discuția)
Fila cec kordo kordo buna. an anul trecut am avut colaborare comerciala cu o firma de materii prime de la care am cumparat materiale de constructii . la inceput am facut contract ... (vezi toată discuția)
Valabilitate fila cec gev gev Buna ziua, Am un client care doreste sa aman introducerea in banca a filei CEC deoarece nu are bani in cont. Am doua intrebari: 1) Cat este valabila fila ... (vezi toată discuția)