avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CEC fara acoperire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CEC fara acoperire

Am fost angajat la o firma si am avut semnatura si am emis un CEC garantie la un contract semnat si de Directorul General. Contractul a fost executat de prestator si din valoarea prestarilor a fost achitata numai 20% de catre firma .
Firma prestatoare a depus dosar la politie .
Am dat declaratie la politie prin care am mentionat ca la data semnarii filei CEC nu a existat intentia de inselaciune, ci ne-am bazat pe incasarile ce urma sa le facem de la firma unde executam lucrari.
In momentul de fata nu mai sunt angajat al firmei respective.
Ce repercursiuni pot avea?
Cum isi va recupera firma debitul ramas,punand sechestru pe bunurile firmei care nu a platit sau de la cel care a semnat CEC-ul?
Cel mai recent răspuns: Nafets , utilizator 21:09, 14 Iulie 2008
g2000 a scris:

dar o fila cec nu are nici o data a emiterii nici o scadenta. este la vedere. daca nu mai lucrati in firma si se introduce fila azi pe circuit, aceasta e nula.



Are o data a emiteri, nu are data a scadentei, fapt care il face instrument de plata nu de credit ( insrtument de credit este BO).
Cat despre nulitate ....doar in conditiile formale prevazute expres si limitativ de legea speciala (59/1934). Faptul ca nu mai lucreaza in firma nu atrage nulitatea filei cec
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2008
Darius Bobic, Avocat
Gabriela Paduraru a scris:

Multumesc elis ca ai mutat topicul la Drept penal!:coffee:
Speta fiind pur penala...aici ii este locul !:)


E cam penala adevarat dar nu as carecteriza-o ca fiind pura....are si un pic de aroma comerciala:coffee:;)
Ok..dar chiar nu avea ce cauta la Insolventa!
Ca are si alta...aroma...am spus si eu!;):coffee:
Un CEC are trecut doar data scadentei, doar biletul la ordin are trecut data emiterii+data scadentei. Daca CEC-ul nu este completat de persoana care a semnat, nu poate fi vorba de o consecinta penala, in asemenea caz CEC-ul este lasat garantie (cu intocmirea unui proces varbal), nefiind intentie de inselaciune. Daca insa in procesul verbal sunt trecute toate datele si conditiile de introducere la plata a cecului (la _zile de la data scadentei, in caz de restante de plata mai mari de _, etc.), precum si identificarea filei de CEC lasata garantie, consider ca o neplata din cauza lipsei de disponibilitati, atrage dupa sine consecinte penale. Succes! Av.Albu.
adisan a scris:

Un CEC are trecut doar data scadentei:-/, doar biletul la ordin are trecut data emiterii+data scadentei. Daca CEC-ul nu este completat de persoana care a semnat, nu poate fi vorba de o consecinta penala, in asemenea caz CEC-ul este lasat garantie (cu intocmirea unui proces varbal), nefiind intentie de inselaciune. Daca insa in procesul verbal sunt trecute toate datele si conditiile de introducere la plata a cecului (la _zile de la data scadentei, in caz de restante de plata mai mari de _, etc.), precum si identificarea filei de CEC lasata garantie, consider ca o neplata din cauza lipsei de disponibilitati, atrage dupa sine consecinte penale. Succes! Av.Albu.


1) Un cec are doar data a emiteri, nu are data a scadentei (nu este platibil la termen ci la vedere), fapt care il face instrument de plata nu de credit.
2) Cecul nu se lasa in garantie in mod normal (el fiind instrument de plata). Este la fel de adevarat ca in necunostinta de cuza comerciantii fac des acest lucru total nefiresc, adica emit file cec in alb si le lasa in garantie. Apoi se trezesc ca au probleme si nici macar nu inteleg de ce.
3) In ceea ce priveste raspunderea penala aceasta incumba emitentului " art.215 ....(4)Emiterea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. 1, dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. 2.". Deci persoana care a semnat de drept cecul se considera ca l-a emis nu conteaza daca a fost scris olograf de aceasta. (exista si file cec perfect valabile scrise la masina doar semnatura este aplicata olograf)
Acum in speta discutabila este latura subiectiva cum preciza si Gabriela ("...I[i]n cazul in care, in cadrul unei tranzactii comerciale, o persoana emite un cec fara acoperire bancara necesara, situatie cunoscuta si acceptata de beneficiar, elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune prevazuta in art. 215 alin. 4 nu sunt intrunite.
Fapta in sine, de a emite o fila CEC fara a avea la tras disponibil suficient, constituie insa infractiunea prevazuta in art. 84 alin. 1 pct. 2 din Legea CEC-ului nr.59/1934"
....=D>=D>=D>)
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2008
Darius Bobic, Avocat

Alte discuții în legătură

Proceduri file cec refuzate Cent Cent Buna ziua, Daca stie cineva, va rog mult sa imi explicati la ce sa ma astept din momentul in care o fila CEC depusa in banca nu a avut acoperire. Cunosc ... (vezi toată discuția)
Fila cec semnata in alb luiza_beceanu luiza_beceanu daca voi completa o fila cec semnata in alb - garatie, cu suma si data, savarsesc vreo fapta penala? multumesc (vezi toată discuția)
Fila cec kordo kordo buna. an anul trecut am avut colaborare comerciala cu o firma de materii prime de la care am cumparat materiale de constructii . la inceput am facut contract ... (vezi toată discuția)