avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Art. 55. - Actiunea in tagaduirea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Art. 55. - Actiunea in tagaduirea paternitatii

In luna Mai 2008 am introdus o actiune in instanta de Tagaduirea Paternitatii pe art. 55 cod fam cu privire la un copil nascut in luna iulie 2006. (varsta de un an si zece luni)

La data cand am depus actiune in instanta art. 55 cod fam. era modificat prin Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 745 din 02/11/2007, asfel ca noua lege prevedea ca Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.

S-a Judecat cazul in "Fond" si "Apel" iar la Recurs s-a Casat decizia recurata in favoarea mea (reclamant) si s-a trimis cauza spre rejudecare in Apel la aceeasi instanta cu obligatia refacerii unui nou test de paternitate ADN.

La prima sedinta de Judecata (rejudecare) in Apel, spre surprinderea mea am gasit la dosar niste "Precizari" depuse de avocatul paratei in care aduce in discutie o "exceptie" prin care solicita sa se anuleze actiunea mea de Tagaduirea Paternitatii intrucat este neconstitutionala avand in vedere faptul ca copilul in cauza s-a nascut in iulie 2006 cand era valabila vechea lege adica ca (Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 6 luni de la data nasterii copilului)

Intrebare:
Instanta de Judecata ar putea da curs acestei exceptii?
In cazul meu este neconstitutionala aceasta actiune de Tagaduirea Paternitatii?
Mentionez ca pana acum (la fond, apel, recurs) nu s-a adus in discutie de catre parata faptul ca aceasta actiune nu ar fi constitutionala.

Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: Vasile75 , utilizator 16:26, 19 Ianuarie 2011
Exceptia se va respinge.
Parata a depus la dosar si o copie luata de pe Internet cu o hotarare data de catre Curtea Constitutionala intr-un alt caz...

Aveti stiinta despre un alt caz asemanator in care C.C a declarat ca fiind neconstitutional?

Aveti raspunsuri aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

Precizati nr exceptiei la care face referire parata.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Aveti raspunsuri aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

Precizati nr exceptiei la care face referire parata.

Am gasit nr. exceptiei depusa la dosar de catre parata, este:
DECIZIA Nr.755
din 24 iunie 2008
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.II din Legea nr.288/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr.4/1953 - Codul familiei
Publicată în Monitorul Oficial nr.537 din 16.07.2008

Tin sa precizez ca odata cu deschiderea actiunii privind tagaduirea paternitatii in luna Mai 2008, am cerut in acelas dosar si Divortul de fosta sotie iar copilul avea varsta de un an si zece luni. Parata la momentul deschiderii actiunii chiar a depus la dosar o precizare in care arata ca legea s-a schimbat, adica ca actiunea de tagada paternitatii are termen pana la varsta de 3 ani ale copilului...

Care este parerea d-v, exista sau nu exista in cazul meu motive de (ne)constitutionalitate???

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"o actiune" constitutionala sau neconstitutionala? Vasile75 Vasile75 In luna Mai 2008 am introdus o actiune in instanta de Tagaduirea Paternitatii pe art. 55 cod fam cu privire la un copil nascut in luna iulie 2006. (varsta de ... (vezi toată discuția)
Deciziile curtii constitutionale se pot aplica retroactiv? Vasile75 Vasile75 Buna ziua! M-am intalnit cu o situatie foarte ciudata intr-un proces si va cer ajutorul de a ma lamuri daca este corecta decizia instantei. Concret: ... (vezi toată discuția)
Refuz test de paternitate giurea marius giurea marius buna dimineata as vrea sa ma lamuriti si pe mine cu o intrebare.deci sunt divortat din 2 iunie 2010 si vreau sa deschid un alt proces pt test de ... (vezi toată discuția)